Βόμβες στις χριστιανικές γειτονιές της Δαμασκού

Βόμβες στις χριστιανικές γειτονιές της Δαμασκού

Όλμοι που εκτοξεύτηκαν από εδάφη που ελέγχουν σύριοι αντάρτες έπληξαν τις τελευταίες ημέρες, τις χριστιανικές κοινότητες της Δαμασκού, προκαλώντας τραυματισμούς και τεράστιες υλικές ζημιές σε εκκλησίες.

Την Τρίτη – αναφέρει το πρακτορείο Asia News– μια χειροβομβίδα έπληξε την έδρα του Ελληνο-μελχιτικού Πατριαρχείου, προκαλώντας κάποιες ζημιές στο οικοδόμημα. Την περιοχή έπληξαν μέσα σε λίγες ώρες έως και 30 όλμοι, που ως στόχο είχαν κυρίως στην παλιά πόλη της Δαμασκού και στις γειτονιές (στην πλειοψηφία τους χριστιανικές) του Bab Touma, Bab Sharki και Qassa’a. Την προηγούμενη ημέρα ένας όλμος χτύπησε τη γειτονιά του Bar Touma, στην παλιά πόλη, όπου υπάρχουν διάφορες εκκλησίες και χριστιανικά οικοδομήματα. Χτυπήθηκε η λατινική εκκλησία Conversione di san Paolo(Μεταστροφή του αγίου Παύλου), των Φραγκισκανών. Η έκρηξη προκάλεσε επίσης μερικές ζημίες στον γειτονικό Καθεδρικό ναό των Μαρωνιτών. Οι επιθέσεις αποτελούν μέρος του κλίματος της έντασης που καταγράφεται την τελευταία περίοδο από τους αντάρτες της Gouthaest, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Στις 21 Ιανουαρίου αναμένεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη

Εν τω μεταξύ, και το μέτωπο της διεθνούς διπλωματίας κινείται – μέχρι στιγμής μάταια – υπέρ του να θέσει ένα τέλος στη σύγκρουση που ξέσπασε το Μάρτιο του 2011 και η οποία έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού, καθώς και εκατομμύρια εκτοπισθέντων. Τον επόμενο Ιανουάριο, στις 21 του μήνα, είναι προγραμματισμένος ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, στην Ελβετία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της για τις διαπραγματεύσεις Nasr Hariri, η συνάντηση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες και σκοπεύει να δώσει και πάλι στα Ηνωμένα Έθνη ένα κεντρικό πολιτικό ρόλο – ο οποίος είχε επισκιασθεί κατά το παρελθόν από τις συνόδους κορυφής της Astana – στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στη σύγκρουση.

Προβλέφθηκε επίσης και ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Σότσι από τη Ρωσία

Στα τέλη του Ιανουαρίου προβλέπεται επίσης ένας γύρος διαπραγματεύσεων από τη Ρωσία, στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, η αντίθετη πλευρά αποκαλύπτει ότι «δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής» καμιά επίσημη πρόσκληση. «δεν ξέρουμε – πρόσθεσε ο Hariri – ποιος θα είναι ο πραγματικός στόχος» της Μόσχας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις σχετικά με την παρουσία ή την απουσία της anti-Assad στη συνάντηση.

Το κύριο εμπόδιο των διαπραγματεύσεων παραμένει το μέλλον του Προέδρου BasharalAssad

Η αντιπολίτευση της Συρίας βλέπει σήμερα με ενδιαφέρον τη σύνοδο κορυφής του Ο.Η.Ε για την ειρήνη. στη Γενεύη, μετά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα Antonio Guterres και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων, τον Jeffrey Feltman. Στη συνάντηση, το μέτωπο των ανταρτών θα αντιπροσωπευθεί «χωρίς καμιά αρχική προϋπόθεση», επιβεβαιώνει ο Hariri, επειδή «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη Γενεύη» ακόμη κι αν, μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Η τελευταία συνεδρίαση, η όγδοη στις αρχές του Δεκεμβρίου, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και το κύριο εμπόδιο παραμένει το μέλλον του Προέδρου Basharal-Assad. Η Δαμασκός δεν σκοπεύει  να ασχοληθεί με την ενδεχόμενη απόσυρση του ηγέτη, η οποία θα άνοιγε  μια μεταβατική φάση που θα κορυφωνόταν με ένα νέο Σύνταγμα και πολιτικές εκλογές που θα διεξάγονταν μέσα σε λίγους μήνες. (Πρακτορείο Asia News)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου