ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤHΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤHΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

«…Άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: Μετανοείτε, διότι έφθασε η Βασιλεία των ουρανών είναι πλησίον». Είναι τα πρώτα λόγια που ο Ιησούς απευθύνει στο πλήθος που συναντά κατά την επίσημη έναρξη της δημόσιας αποστολή του. Αυτά τα λόγια είναι και η περίληψη όλου του κατηχητικού κηρύγματός του Ιησού, το οποίο περιέχει μία μήνυμα, ένα κάλεσμα και την ανάθεση μιας αποστολής.

Τα μήνυμα που φέρνει ο Ιησούς είναι η καλή είδηση, η καλή αγγελία, το ευαγγέλιο, που πλημμυρίζει από χαρά την καρδιά εκείνου που το δέχεται, είναι η αγγελία για τη Βασιλεία του Θεού. Αυτή η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό από τον ίδιο το Θεό, είναι ο ίδιος ο Θεός που έρχεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο Θεός είναι τώρα στη γη μέσω του Ιησού Χριστού ο οποίος στο όνομα του Θεού Πατέρα με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος δίνει αυτό που έχει και αυτό που είναι.

Στο χαρμόσυνο άγγελμα του Ιησού ακολουθεί μία πρόσκληση: «μετανοείτε, μεταστραφείτε». Αυτό σημαίνει στραφείτε προς τον Θεό, στέψετε το νου και την καρδιά σας προς Αυτόν. Μην του γυρίστε τις πλάτες, αναζητώντας τη σωτηρία και την ευτυχία σας μακριά από Αυτόν. Η πορεία όμως του Θεού προς τον άνθρωπο απαιτεί μία απάντηση, απαιτεί την πορεία του ανθρώπου προς το Θεό.

Η προστακτική: «μεταστραφείτε» συνοδεύεται από μία άλλη προστακτική: "ακολουθείστε με!".

Ο Ιησούς περνά, βλέπει, καλεί, εκλέγει. Ο Ιησούς μας κοιτά στα μάτια, «συ με κοιτάς με στα μάτια ψάλουμε στο άσμα « ψαράς ανθρώπων». Η ματιά του δεν είναι αφηρημένη και τυχαία, είναι μια ματιά αληθινής αγάπης.

Η κλήση του Ιησού είναι μία χάρη, ένα δώρο. Στην εποχή του Ιησού δεν ήταν οι Δάσκαλοι που έψαχναν για μαθητές, αλλά οι μαθητές έψαχναν το Δάσκαλο. Στην περίπτωση όμως του Ιησού είναι Εκείνος που ψάχνει, βρίσκει και εκλέγει τους μαθητές του. Και όταν καλέσει δεν αφήνει περιθώρια χρόνου σ’ αυτόν που καλεί, να το σκεφθεί και εν καιρώ να αποφασίσει. Πρέπει να δώσει μία απάντηση εδώ και τώρα. Η θετική απάντησή τον αποκόπτει από την επαγγελματική αλλά και οικογενειακή ζωή του. Το διαπιστώσαμε λίγο πριν. Οι πρώτοι μαθητές αφήνουν τη βάρκα τους, και ακολουθούν τον Ιησού, οι επόμενοι μαθητές αφήνουν τα δίκτυα τους αλλά και τον πατέρα τους και ακολουθούν τον Ιησού..

Ο μαθητής του Ιησού αφήνει το επάγγελμά του, την απασχόλησή του, και του ανατίθεται όχι ένα νέο επάγγελμα αλλά μία νέα αποστολή: «ελάτε μαζί και εγώ θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Δεν βελτιώνουν το επάγγελμά τους, δεν θα πιάνουν περισσότερα ψάρια από πριν, σκοτώνοντας τα, αλλά σώζουν από το θάνατο τους ίδιους τους ανθρώπους.

Ο Ιησούς καλώντας τους μαθητές του, τους ενώνει στο πρόσωπό του και ταυτόχρονα ενώνει όλους τους μαθητές μεταξύ τους σε μία κοινότητα της οποίας εκείνος είναι ο πρώτος υπεύθυνος. Δεν τους αποσπά από τους άλλους ανθρώπους, αλλά θέλει αυτή η κοινωνία μαζί του και μαζί τους να απλωθεί σε όλη την ανθρώπινη κοινωνία. Να γίνουν όλοι μαζί η Εκκλησία του. Μια κοινότητα ανθρώπων με επί κεφαλής το Χριστό και μια κοινή αποστολή μέσα από διαφορετικές διακονίες, υπηρεσίες.

Ας προσέξουμε μια λεπτομέρεια που υπάρχει στο πρώτο και στο δεύτερο κάλεσμα των τεσσάρων πρώτων μαθητών του Ιησού. Οι πρώτοι μαθητές, Ο Πέτρος και ο Ιωάννης καλούνται από τον Ιησού ενώ «έριχναν τα δίκτυα στη θάλασσα». Οι δύο επόμενοι, τα αδέλφια Ιάκωβος και ο Ιωάννης καλούνται από τον Ιησού ενώ ήταν μέσα στο πλοιάριο μαζί με τον πατέρα τους και διόρθωναν τα δίκτυα τους. Μέσα στην Εκκλησία υπάρχει μία κοινή αποστολή που είναι το ψάρεμα αλλά για να εξασφαλιστεί αυτό χρειάζεται κάποιος να επισκευάζει τα δίκτυα για να μπορεί κάποιος άλλος ή και ο ίδιος να τα ρίχνει στη θάλασσα. Δεν υπάρχει ψάρεμα όταν ρίχνει κανείς στη θάλασσα τρύπια δίκτυα, ούτε όμως ωφελεί να έχει κανείς γερά δίκτυα και να μην τα ρίχνει για ψάρεμα. Ιδού η αποστολή των μαθητών του Ιησού, μια αποστολή συλλογική και ταυτόχρονα συμπληρωματική.

Και σήμερα ο Ιησούς περπατά ανάμεσά μας, μας κοιτάζει με μάτια γεμάτα αγάπη, μας καλεί να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα εμπιστοσύνης σ’ Εκείνον και να τον ακολουθήσουμε. Αμήν.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου