40 χρόνια από την Solidarność, μία έκθεση τιμά τον μακάριο ιερέα Popiełuszko

40 χρόνια από την Solidarność, μία έκθεση τιμά τον μακάριο ιερέα Popiełuszko

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1980, η «Solidarność» γεννήθηκε στην Πολωνία, η πρώτη αυτόνομη ένωση εργαζομένων, η οποία συνέβαλε με τη δέσμευσή της στην πτώση του κομμουνιστικού συστήματος στη χώρα. Το Ποντιφικό Σαλεσιανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης φιλοξενεί – από τις 9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 – μια σημαντική αναμνηστική πρωτοβουλία: την έκθεση "Δεκάλογος του πατέρα Jerzy Popiełuszko"
Γιορτάζεται ένας άνθρωπος του οποίου η μαρτυρία εξακολουθεί να είναι ενθαρρυντική σήμερα για όσους διώκονται για θρησκευτικούς και πολιτικούς λόγους ή δεσμεύονται για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με δέκα λέξεις, η έκθεση αφιερώνεται στον μακάριο Jerzy Popiełuszko διατρέχει την αποστολή αυτού του θαρραλέου ιερέα που αγαπά την ελευθερία και την αλήθεια, τον εκκλησιασμό του Solidarność, πάντα κοντά στους άρρωστους, τους φτωχούς και τους διωκόμενους.
Αγάπη για ελευθερία σύμφωνα με το Ευαγγέλιο
Ακολουθώντας το Ευαγγέλιο, αυτός ο πολωνός ιερέας που χειροτονήθηκε από τον Καρδινάλιο Wyszynsky το 1972, φωτισμένος από τα λόγια του Αγίου Παύλου στους Ρωμαίους: "Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ξεπεραστεί από το κακό, αλλά να ξεπεράσετε το κακό με το καλό." Η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και γνώμης, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης περιεχόταν στις ομιλίες που ο Πατέρας Jerzy κήρυττε, παρά την κομμουνιστική λογοκρισία, κατά τη διάρκεια των "Πατέρων για τη Πατρίδα" στη Βαρσοβία, επικρίνοντας ανοιχτά το καθεστώς.

Η πνευματική διαθήκη του Πατέρα Jerzy
Είναι αξέχαστη η παράκληση προς τον Κύριο του π. Jerzy με την οποία ζητά το δώρο της ελευθερίας "από φόβο, τρομοκρατία, αλλά κυρίως από τη διάθεση εκδίκησης" είναι αξέχαστη. Ο π. Popiełuszko απευθύνθηκε στον πολωνικό λαό κατά την τελευταία του γιορτή στις 19 Οκτωβρίου 1984. Αυτά τα λόγια αντιπροσωπεύουν την πνευματική του διαθήκη. Λίγες ώρες αργότερα, στην πραγματικότητα, απήχθηκε και βασανίστηκε από τρεις αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών και δολοφονήθηκε. Στις 30 Οκτωβρίου το σώμα βρέθηκε στα νερά του ποταμού Βιστούλα. Οι ειδήσεις συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και ολόκληρη την Πολωνία, τόσο πολύ ώστε μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία.

Ο π. Jerzy, μάρτυρας της εποχής μας
Μεταξύ των περισσότερων από 18 εκατομμυρίων προσκυνητών που έχουν πάει στη Βαρσοβία για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν τον μάρτυρα σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β που επισκέφθηκε τον τάφο του το 1987, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Stanislaus Kostka, όπου Ο πατέρας Jerzy υπηρέτησε. Η μακαριωνυμία του π. Popiełuszko έγινε από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο στις 6 Ιουνίου 2010. Τα εγκαίνια της έκθεσης προς τιμήν του μακαρίου π. Popiełuszko έγιναν στις 15 Ιανουαρίου παρουσία του Πρέσβη της Πολωνίας στην Αγία Έδρα Janusz Kotański.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου