ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ A

ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ A

Σήμερα είναι η τριακοστή Τρίτη Κυριακή του Λειτουργικού έτους το οποίο τελειώνει την ερχόμενη Κυριακή με την εορτή του Χριστού Βασιλιά.

Σήμερα ο Κύριος μας παρουσίασε μία παραβολή με την οποία θέλει να μας προετοιμάσει για την δεύτερη Παρουσία του. Όταν θα έλθει και πάλι στο τέλος του κόσμου για την τελική κρίση. Μία κρίση η οποία θα γίνει με δικαιοσύνη αλλά προπάντων με ευσπλαχνία και αγάπη διότι δεν θα κριθούμε από ένα ανθρώπινο δικαστή αλλά από τον ίδιο το Θεό που είναι όχι δικαστής αλλά κριτής και Πατέρας φιλεύσπλαχνος και γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματά του. Όταν θα  επανέλθει και πάλι ο Χριστός  με τη δεύτερη παρουσία του θα ζητήσει από μας το πώς χρησιμοποιήσαμε τα χαρίσματα ( τα πνευματικά τάλαντα)  που έθεσε στη διάθεσή μας κατά την επίγεια ζωή μας, πως διαθέσαμε την ίδια τη  ζωή μας και τις ικανότητες με  τις οποίες μας πλούτισε.

Ο Θεός μας επιφυλάσσει μία αμοιβή για την καλή χρήση αυτών των πνευματικών μας ταλάντων και αυτή θα είναι η συμμετοχή μας στη χαρά του Κυρίου, δηλαδή στην αιώνια ζωή που ο Θεός ετοιμάζει για όλους τους προσκεκλημένους που θα έχουν απαντήσει με την ίδια τη ζωή τους στο κάλεσμά του.

Η παραβολή περιέχει μία βασική διδασκαλία: Ο Θεός δεν θα μετρήσει  ούτε θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, τις επιτυχίες μας.  Δεν θα μας ζητήσει να του δείξουμε τα κατορθώματά μας, αυτά  που ενδεχομένως, θαύμασε  ο κόσμος. Όλα αυτά δεν είναι δικά μας κατορθώματα, όλα αυτά δεν εξαρτώνται από μας  αλλά εξαρτώνται τη χάρη του Θεού που μας δόθηκε μέσω της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος. Εκείνο που έχει αξία είναι η πιστότητα, η αγάπη με την οποία θα έχουμε εκτελέσει τις υποχρεώσεις μας  και τα καθήκοντά μας που προέρχονται από το Βάπτισμά μας, και ο τρόπος που θα έχουμε ζήσει ακόμη και τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής μας.

Οι δύο δούλοι της παραβολής αξιοποίησαν τα τάλαντα που τους έδωσε ο κύριός τους ενώ  τρίτος δούλος, που χαρακτηρίζεται «κακός, τεμπέλης και επιπόλαιος» έχει μία λανθασμένη εικόνα  για τον κύριό του. Το χειρότερο είναι ότι δεν τον αγαπά, δεν έχει εμπιστοσύνη εις αυτόν. Ο φόβος  που αισθάνεται για τον κύριό του τον παρέλυσε  και ενήργησε περίεργα, για να μη διακινδυνεύσει να χάσει το τάλαντό του. Γι’ αυτό και δεν το αξιοποίησε αλλά το έκρυψε στη γη. Θέλει να το διατηρήσει για να του το επιστρέψει όταν θα επιστρέψει ο κύριός του και όχι να το αξιοποιήσει και να το χρησιμοποιήσει για να κάνει καλά έργα.

Τα τάλαντα  της παραβολής συμβολίζουν τις δυνατότητες, τα δώρα  και τα χαρίσματα  που λάβαμε από το Άγιο Πνεύμα, αλλά είναι και το ίδιο το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Θεού που είναι ο θησαυρός που ο Κύριος μας προσφέρει.

Ας μη χάνουμε λοιπόν τις ευκαιρίες που μας δίνει ο Κύριος να ακούσομε το Λόγο του και με τη βοήθεια της χάρης του που παίρνουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στην Κυριακάτικη  Θεία Λειτουργία, ας προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το Λόγο, που είναι και η εγγύηση για την ευτυχία μας την επίγεια και την αιώνια. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου