ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ Α

ΤΡΙΑΚΟΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ –  ΚΥΚΛΟΣ Α

Ακούγοντας σήμερα αυτή την ευαγγελική περικοπή, η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό μας είναι πρώτον ότι είναι αυστηρή και δεύτερο ότι ίσως δεν μας αφορά. Αμέσως μας δημιουργείται το ερώτημα: τι μπορεί να σημαίνει για μας αυτός ο συγκεκριμένος λόγος του Κυρίου; Αυτές, σκεπτόμαστε, είναι  απειλές του Ιησού προς τις τότε Αρχές και καθοδηγητές του Ισραήλ!

Όμως αδελφοί μου και αδελφές μου, αυτά τα λόγια του Ιησού αφορούν και εμάς και μάλιστα από μια διπλή άποψη. διότι  ο κάθε χριστιανός είναι ταυτόχρονα και μαθητής και δάσκαλος.

Όλοι λίγο πολύ είμαστε «δάσκαλοι» για τους άλλους. Είμαστε  φυσικοί ή πνευματικοί «πατέρες», είμαστε όλοι, κατά κάποιο τρόπο, υπεύθυνοι και  καθοδηγητές στην οικογένεια, στην εργασία, σε διάφορους θεσμούς της κοινωνίας  και της Εκκλησίας.

Πριν όμως γίνουμε όμως δάσκαλοι, οφείλουμε να γίνουμε μαθητές και μάλιστα τακτικοί. Να αφήσουμε τον εαυτό μας να καθοδηγείται από μόνο Δάσκαλο αλλά και από τους άλλους. Αυτό γίνεται διότι στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από κάποια σταθερά στηρίγματα. Όλοι αναζητούμε κάποιον ειδικό  να μας βοηθήσει  να λύσουμε τα προβλήματα μας.

Αυτός ο κάποιος όμως είναι μόνο ο Θεός. Ο Ιησούς μας το λέει καθαρά: "Μόνο εγώ είμαι ο δάσκαλός σας, και ο Θεός είναι ο μόνος Πατέρας σας.

Ο σημερινός λοιπόν λόγος του Κυρίου αφορά  και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους υπεύθυνους, τους υπεύθυνους της κοινωνίας, της πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας, λίγο πολύ όλους μας!

Δεν πρέπει όμως να είμαστε δάσκαλοι, που αρεσκόμαστε να μας θαυμάζουν οι άλλοι,  να μας βλέπουν οι άνθρωποι, να μας θεωρούν σπουδαίους, που προβάλλουμε τον εαυτό μας και όχι τον ένα και μοναδικό Δάσκαλό μας.

Δεν πρέπει να διδάσκουμε στους άλλους  να κάνουν αυτό που εμείς αποφεύγουμε. Να ζητούμε από τους άλλους  αυτό που εμείς αρνούμαστε να δίδουμε. Όμως και σημαίνει ότι για να νουθετούμε τους άλλους, πρέπει να είμαστε τέλειοι. Στη γη επάνω δεν υπάρχουν τέλειοι, οι τέλειοι είναι αυτοί που γιορτάσαμε  πριν από λίγες ημέρες με  την εορτή των Αγίων Πάντων. Αυτοί όμως ευρίσκονται στον ουρανό. Όλοι  οφείλουμε να προσπαθούμε να φθάσουμε στην  τελειότητα και να το προτείνουμε και στους άλλους.

Μη θεωρείτε δασκάλους εκείνους  που λένε και δεν τηρούν. Αυτοί βάζουν στους ώμους σας αβάσταχτα φορτία και στη συνέχεια σας αφήνουν μόνους σας να τα σηκώνετε.

Πολλοί θέλουν να αντικαταστήσουν τον ίδιο το Θεό. Στη ζωή μας οφείλουμε να έχουμε μόνο ένα δάσκαλο, τον Ιησού Χριστό. Όλοι εμείς που ανήκουμε στην Εκκλησία, και ποιμένες και ποίμνιο, είμαστε μαθητές του.

Σε μας τους μαθητές  ζητείται να έχουμε ένα και μοναδικό δάσκαλο τον Ιησού Χριστό. Είναι  κοινός δάσκαλος σε ποιμένες και ποίμνιο. Τα λόγια του Χριστού και τα έργα του είναι ο οδηγός της ζωής μας. Οφείλουμε πιστά να τα ακολουθούμε με ώριμη σκέψη, από αγάπη για την αλήθεια και με μόνο σκοπό την ανακάλυψη του ενός Θεού  που θέλει μόνο το καλό μας. Ο Δάσκαλός μας είναι ο Ιησούς Χριστός  που με τη φώτιση που μας δίνει το άγιο Πνεύμα κατανοούμε τη Διδασκαλία που μας κάνει στο όνομα του Θεού Πατέρα.

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου