Τρεις επίσκοποι μεσολαβητές ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών

Τρεις επίσκοποι μεσολαβητές ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών

Στις κεντρικές Φιλιππίνες, οι ηγέτες της κυβέρνησης, της Εκκλησίας και της κοινωνίας πολιτών ενέκριναν ψήφισμα που ορίζει τρεις Καθολικούς επισκόπους οι οποίοι θα διεξάγουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το κίνημα των κομμουνιστών ανταρτών New People’s Army. Η συνέντευξή μας με τον Paolo Affatato, ειδικό σε θέματα που αφορούν στην περιοχή.

Τρεις θα είναι οι επίσκοποι που θα προσπαθήσουν να συνεισφέρουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το κομμουνιστικό κίνημα των ανταρτών New People’s Army. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Fides, πρόκειται για τρεις ιεράρχες από το νησί Samar του κεντρικού τμήματος των Φιλιππίνων: τον σεβασμιότατο Crispin Varques της επισκοπικής διοίκησης Borongan, στο ανατολικό τμήμα του Samar, τον σεβασμιότατο Emmanuel Trance από την επισκοπική διοίκηση Catarman, στο βόρειο τμήμα του Samar και τον σεβασμιότατο Isabelo Abarquez από την επισκοπική διοίκηση Calbayog, επίσης από το Samar. Οι επίσκοποι έχουν το καθήκον να καθοδηγήσουν μια ομάδα η οποία θα ξεκινήσει νέο διάλογο με τους αντάρτες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ξεφύγουν από την παρανομία.

Η δέσμευση των επισκόπων για την ειρήνη

«Οι επίσκοποι – εξηγεί ο δημοσιογράφος του Fides, Paolo Affatato – είναι άτομα που έχουν την εμπιστοσύνη τόσο του πληθυσμού όσο και των αντάρτικων κινημάτων, αλλά και των κυβερνητικών θεσμικών οργάνων, επειδή εμπλέκονται εδώ και πολύ καιρό σε αυτή τη διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης. Σίγουρα, πρώτα απ’ όλα, θα προσπαθήσουν να συναντηθούν με εκείνους τους αντάρτες που είναι έτοιμοι να ξεφύγουν από την παρανομία και να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα, ξεκινώντας στη συνέχεια συνομιλίες γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να καλύψουν όλες εκείνες τις απαιτήσεις των τοπικών πληθυσμών για τους οποίους οι αντάρτες αγωνίζονται». Πράγματι, οι κάτοικοι του νησιού επί σειρά ετών αγωνίζονται συνεχώς για τα σοβαρά προβλήματα φτώχειας και υπανάπτυξης που προκαλούνται και από τις πολυεθνικές που δεν σέβονται την ζωή τους. «Η κυβέρνηση – συνεχίζει ο Affatato – θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με προσοχή, εφόσον επιθυμεί να απαλλάξει τον ένοπλο αγώνα από τα βαθύτερα κίνητρα ύπαρξής του».

Η συνέντευξη με τον Paolo Affatato

Εργασία δικτύωσης

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες της κυβέρνησης, της Εκκλησίας και της κοινωνίας των πολιτών ενέκριναν ψήφισμα που ορίζει τρεις Καθολικούς επισκόπους οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τη διεξαγωγή ανεπίσημων επαφών με τα μέλη της κομμουνιστικής ομάδας που επιχειρεί στην περιοχή, με σκοπό την αποκατάσταση της επικοινωνίας και στη συνέχεια, τη διεξαγωγή νέων επίσημων συνεδριάσεων αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της 43ης συνόδου του «Partenariato per la pace e lo sviluppo dell’ isola di Samar» (SIPPAD) («Σύμπραξη για την ειρήνη και την ανάπτυξη της νήσου Samar»), μια πλατφόρμα αποτελούμενη από κυβερνητικούς, εκκλησιαστικούς αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις τρεις περιοχές του νησιού Samar.

Η δύσκολη κατάσταση των τοπικών κοινοτήτων

Αυτή η πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε το 2006, είναι ιδιαίτερα σημαντική για το νησί και τους κατοίκους του, επειδή αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα και ανησυχίες σχετικά με την ειρήνη, την ανάπτυξη και το περιβάλλον. Λόγω του φτωχού οδικού δικτύου, της πυκνής δασοκομίας, της υψηλής συχνότητας φτώχειας και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης στις ορεινές κοινότητες, διάφορες περιοχές του Samar επηρεάζονται έντονα από την παρουσία του κινήματος των ανταρτών με το οποίο, εδώ και δυόμισι έτη, η κυβέρνηση του Rodrigo Duterte έχει διακόψει τον διάλογο.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου