ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Με την ελληνική αυτή λέξη ( tragedia ) το Vatican News και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού τιτλοφόρησαν συνέντευξη του Danilo Feliciangeli, φίλου από την Κάριτας Ιταλία και υπεύθυνου των προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ελλάδα, σε συνεργασία φυσικά με την ελληνική Κάριτας
 Ο Danilo εξήγησε ψύχραιμα την κατάσταση, που διαρκώς χειροτερεύει στα ελληνικά νησιά, από τη ραγδαία αύξηση των αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία.
Το κέντρο στη Λέσβο έχει χωρητικότητα 3.000 άτομα και οι πρόσφυγες στο νησί ξεπερνούν τους 13.000. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν, θέλουν να προωθηθούν στην ενδοχώρα και γι αυτό συγκρούονται με την Αστυνομία. Οι συνθήκες στο Μόρια είναι δύσκολες. Δίπλα στο επίσημο κέντρο έχει δημιουργηθεί άτυπο κέντρο που διαμένουν χιλιάδες άτομα σε ανάγκη, σε προσωρινές σκηνές. Η αστυνομία δυσκολεύεται να διαχειρισθεί τις αφίξεις, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, παρά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα άτομα παραμένουν μήνες στο νησί, περιμένοντας απάντηση στην αίτησή τους για άσυλο.
Η συμφωνία προέβλεπε και την επιστροφή όσων δε δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Είναι δυστυχώς εύκολο, σε στιγμή έντασης μια φωτιά να μην μπορέσει να ελεγχθεί και να υπάρχει ο φόβος θυμάτων. Οι συνθήκες ζωής των προσφύγων είναι πλέον απελπιστικές… Υπάρχει αλληλεγγύη των κατοίκων, αλλά, τόσα χρόνια μετά, κάτοικοι και πρόσφυγες έχουν εξαντληθεί. Απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Φωτογραφία και στοιχεία από Vatican News
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου