Τον παπά Γιάννη των Καθολικών αποχαιρέτησε η Θεσσαλονίκη

Τον παπά Γιάννη των Καθολικών αποχαιρέτησε η Θεσσαλονίκη

Τον πατέρα Ιωάννη Λούβαρη, επί δεκαετίες εφημέριο του καθολικού ναού της οδού Φράγκων, αποχαιρέτησε σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε στον καθολικό ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στο κέντρο της πόλης, ο νέος εφημέριος, π. Jerzy Owsiak, παρέθεσε στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μακαριστού π. Ιωάννη, ενώ με αφορμή την πασχαλινή περίοδο που πρόσφατα διανύσαμε, αναφέρθηκε στη βεβαιότητα της ανάστασης για όλους τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο. «Είμαστε αναστημένοι μαζί Του επειδή βιώνουμε τη Χάρη που πήραμε κατά το βάπτισμά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα τη φωνή Του και τον ακολούθησα όπως ο Πέτρος και οι Απόστολοί Του», είναι τα λόγια του ίδιου του εκλιπόντος, όπως τα κατέγραψε στη διαθήκη του, κομμάτια από την οποία ανέγνωσε ο π. Jerzy.

«Προσφέρω ζωή και θάνατο για την Αγία Καθολική Εκκλησία, για τους σκοπούς της αποστολής του τάγματος του Αγίου Βικεντίου αλλά και για την ενότητα των Χριστιανών, ιδιαίτερα με τους αδελφούς ορθοδόξους με τους οποίους σχεδόν τίποτα δεν μας χωρίζει. Μας χωρίζουν κυρίως οι εγωισμοί», ανέφερε ο εκλιπών π. Ιωάννης στη διαθήκη του.

«Ευχαριστώ τους ενορίτες της Θεσσαλονίκης, καθώς και τους συναδέλφους μου, καθολικούς και ορθόδοξους. Ζητώ από όλους συγγνώμη για τις αμαρτίες μου», είναι μερικά ακόμη από τα λόγια του π. Ιωάννη που διάβασε συγκινημένος ο καθολικός εφημέριος.

Συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν ο γενικός ηγούμενος του τάγματος του Αγίου Βικεντίου καθώς και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ιωάννης Σπιτέρης, ο οποίος μίλησε για έναν άνθρωπο «με απλότητα και ταπεινότητα στην καρδιά και απέραντο ιερατικό ζήλο. Με τον π. Ιωάννη τελειώνει ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι της Καθολικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ακόμη στην επιστολή του ο κ. Σπιτέρης.

Συλλυπητήρια επιστολή έστειλε επίσης ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου  Σεβασμιότατος π. Νικόλαος

Εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με την οποία είχε αγαστή συνεργασία ο μακαριστός π. Ιωάννης, μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ, Νίκος Μαγγιώρος.

Ο κ. Μαγγιώρος χαρακτήρισε τον π. Ιωάννη ως έναν «ταπεινό λευίτη» και «ακούραστο εργάτη της ενότητας των χριστιανών», για να κλείσει λέγοντας, εμφανώς συγκινημένος, «πατέρα Ιωάννη, θα είστε σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης να συνεχίσουμε τον αγώνα της προσέγγισης των Χριστιανών αλλά και όλων των ανθρώπων».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου