Κάλεσμα της Συνόδου των Επισκόπων της Ευρώπης (CCEE) και του Συμβουλίου των Επισκόπων της ΕΕ (COMECE) για μια δίκαιη ανάκαμψη που δεν αποκλείει κανέναν.
Οι συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 στη ζωή της Εκκλησίας στην Ευρώπη κυριάρχησαν στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης των Προεδριών της CCEE και του COMECE που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 Ιουνίου 2020.
Οι Πρόεδροι των CCEE και COMECE τόνισαν “το εμπόδιο που προκύπτει στην ελευθερία της εξάσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων από το κλείσιμο των τόπων λατρείας και την απαγόρευση των λειτουργιών”· ζητώντας την αποκατάσταση των φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας, “με βάση τον διάλογο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.
Οι επίσκοποι επιβεβαιώνουν την εγγύτητα της Εκκλησίας σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας – τα θύματα και οι οικογένειές τους, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους εθελοντές – και εκφράζουν την ανησυχία τους "για την οικονομική κρίση και την απώλεια ενός μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας”. Ελπίζουν σε μια “ανάκαμψη που δεν θα αφήνει κανέναν εκτός” και ζητούν να κινητοποιηθούν όλες οι ενέργειες προς το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τους προέδρους αυτή η κρίση έχει αυξήσει, "τα ελαττώματα του ατομικισμού", και τονίζουν τον κεντρικό ρόλο της οικογένειας ως "ένας πραγματικός πυρήνας αλληλεγγύης και μοιράσματος, αλλά και κοινός τόπος προσευχής”. Επενδύουν στην οικογένεια που είναι μέρος αυτής της “ κοινωνικής, οικονομικής και εκκλησιαστικής ανάκαμψης”.
Οι Επίσκοποι απεύθυναν την ευγνωμοσύνη τους σε όλους τους ιερείς, "για την σημαντική υπηρεσία και γενναιοδωρία τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους", και επισήμαναν το ρόλο που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα στην προσευχή και στη μετάδοση των θρησκευτικών τελετών.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους επισκόπους, αυτές οι νέες μορφές θρησκευτικής πρακτικής και μοιράσματος της πίστης προσκαλούν, “όχι μόνο στην αξιολόγηση της δυνατότητας να δοθεί ένα νέο νόημα στην πίστη και στην Εκκλησία, αλλά και στην ανακάλυψη της Μυστηριακής πλευράς των θρησκευτικών τελετών στους χώρους λατρείας, το οποίο δεν μπορεί να διασφαλισθεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών”.
Πηγή: Vatican News