Το ρολόι της καρδιάς

Το ρολόι της καρδιάς


Συχνά μου επαναλάμβανε ο Θανάσης, ότι ο επικεφαλής του θιάσου είναι προβλήματα. Δεν κατάφερνε ποτέ  να είναι ήρεμος και ήσυχος. Αντιλήφτηκε  ότι ενώ έκανε ένα πράγμα, σκεπτόταν κάτι άλλο.

Ενώ με τε χέρια καθάριζε το πάτωμα, με το μυαλό του επαναλάμβανε τη δεύτερη πράξη της κωμωδίας. Ενώ έφερνε  το αντίγραφο στον υποβολέα , σκεπτόταν τα τσιγάρα που έπρεπε να αγοράσει.

Είχε δηλαδή πάντα το μυαλό του σε κάτι άλλο από αυτό που έκανε. Κατάλαβα ότι του  έλειπε η σταθερότητα στης σκέψης. Ήθελε ταυτόχρονα να κάνει δύο ή τρία πράγματα.

Με ένα αστείο του είπα ότι αυτός ο τρόπος που χρησιμοποιεί αργά ή γρήγορα θα τον οδηγήσει στο τρελοκομείο.

Του διηγήθηκα ότι και εγώ,  όταν είμαι αφηρημένος, κάνω κάτι και ενστικτωδώς σκέπτομαι κάτι άλλο. Είναι να μπορούσα να υπακούω σε δύο ρολόγια: σ’ εκείνο του μυαλού μου και στο άλλο της καρδιάς μου.  Φθάνω το βράδυ ανικανοποίητος, νευριασμένος και κουρασμένος και αυτό που καταφέρνω είναι πάντα κακό και ατελές.

Τότε ήρθε να με βοηθήσει η περίφημη αρχή  της σοφίας: “Age quo dagis”, που σημαίνει  “ κάνε με αγάπη αυτό που κάνεις” και θα δεις να συγχρονίζονται οι δείκτες  των δύο ρολογιών. Ο νους θα συντονίζεται με την καρδιά.

Έχει ως συνέπεια σε κάθε πράξη που γίνεται με προσοχή και με την αρμοδιότητα του νου να ακολουθεί  η ώθηση  και ο ενθουσιασμός  της καρδιάς. Ο νους οδηγεί,μη καρδιά ωθεί. Αντιλαμβάνομαι ότι  ο εκνευρισμός δεν προέρχεται  από τα πολλά πράγματα που κάνω, αλλά από την ανησυχία  που τα συνοδεύει.

Για να ξεκουράζομαι ενώ εργάζομαι, αγαπώ αυτό που ο Θεός μου ζητά μέσω των πολλών πραγμάτων που κάνω στο παρόν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ στη Μυτιλήνη

Ποιμαντική επίσκεψη στην ενορία Μυτιλήνης, το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπός μας Ιωσήφ, με την ιδιότητα του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Λέσβου,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου