ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ρώμης

Κωνσταντινουπόλεως                      Αλεξανδρείας

 Αντιοχείας                                             Ιεροσολύμων

ΤΟ ΠΡΩΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ


Κατά καιρούς διαβάζουμε κείμενα από φανατικούς Μητροπολίτες της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας (ευτυχώς ολίγων) που πρώτα προσβάλλουν την ίδια την Εκκλησία τους με το ύφος και το ήθος τους και έπειτα όλα τα βλέπουν ύποπτα, όλα ανειλικρινή, όλα προσποιητά. Παραμένουν στο σκοτάδι του φονταμενταλισμού και του σκοταδισμού και  κλείνουν μάτια και αυτά τους σε ειλικρινείς φωνές που πηγάζουν από την διάθεση και τη  ζωή της Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας να επισπεύσουν την ενότητα της Μίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, όπως ο ίδιος ο Ιησούς δήλωσε στην προσευχή προς τον Θεό Πατέρα του και Πατέρα μας.

Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο να μεταφέρουμε  τη φωνή του Επισκόπου Ρώμης, Πάπα Φραγκίσκου του οποίου οι προθέσεις, η απλότητα και η ειλικρίνεια δεν αμφισβητείται από κανένα υγιή και λογικό άνθρωπο.

Η ευκαιρία για την επανεξέταση του Πρωτείου του Επισκόπου Ρώμης δόθηκε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Β’ Συνόδου του Βατικανού. Στην ομιλία του  ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την πρόθεσή του  να επανεξετάσει τον τρόπο άσκησης του Πρωτείου του. Είπε μεταξύ άλλων:

"Ο Πάπας δεν βρίσκεται μόνος του και πάνω από την Εκκλησία, αλλά μέσα στην Εκκλησία , ως Βαπτισμένος  μεταξύ των Βαπτισμένων  και μέσα στη Σύνοδο των Επισκόπων  ως Επίσκοπος μεταξύ Επισκόπων, καλεσμένος  ταυτόχρονα, ως διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, να καθοδηγεί την Εκκλησία της Ρώμης, η οποία προΐσταται όλων των Εκκλησιών στην αγάπη".

Ο Πάπας Φραγκίσκος  δεσμεύεται να βοηθήσει, ώστε η Εκκλησία να είναι «μία Εκκλησία Συνοδική, Αποστολή, όπως είπε στην οποία όλοι είμαστε καλεσμένοι , ο καθένας στο ρόλο που ο Κύριος του αναθέτει". "Γι’ αυτό το λόγο – όπως εξηγεί – ομιλώντας πρόσφατα στην Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, (28 Ιουνίου 2017) επανέλαβα  την πεποίθηση μου,  ότι μια προσεκτική μελέτη  θα  βοηθήσει να  συνυπάρξει μέσα στην Εκκλησία η αρχή της συνοδικότητας  και η υπηρεσία εκείνου που προεδρεύει. Αυτή η μελέτη   θα προσφέρει μια σημαντική συμβολή  στην πρόοδο των σχέσεων  μεταξύ των Εκκλησιών ". "Είμαι πεπεισμένος  – συνέχισε ο Πάπας- ότι σε μία Συνοδική Εκκλησία και το πρωτείο του Πέτρου  μπορεί να δεχθεί περισσότερο φως".

"Ως Επίσκοπος της Ρώμης – προειδοποίησε ο Άγιος Πατέρας αναφερόμενος στον Προκάτοχό του Άγιο Ιωάννη Παύλο ΙΙ – γνωρίζω καλά ότι η πλήρης και ορατή ενότητα μεταξύ όλων των Εκκλησιών, στις οποίες με το θέλημα του  Θεού κατοικεί το Άγιο Πνεύμα Του , είναι  ζωηρή επιθυμία του Ιησού Χριστού. Είμαι πεπεισμένος  ότι, όσον αφορά αυτό έχω μία ιδιαίτερη ευθύνη, και διαπιστώνω  την οικουμενική φιλοδοξία  του μεγαλύτερου μέρους των Χριστιανών  που επιθυμούν να  προωθήσω  ένα τρόπο άσκησης του πρωτείου  που, χωρίς να αρνούμαι  την ουσία  της αποστολής μου, να ανοιχτώ  σε μία νέα μορφή άσκησης του."

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει πρόταση για μία μεγαλύτερη συνοδικότητα  στην διακυβέρνηση της Εκκλησίας. Αυτή  ήδη προτάθηκε  με ιδιαίτερη δυναμικότητα  στην Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού. Ο  Ποντίφικας (που σημαίνει γεφυροποιός), επεκτείνει  αυτές τις προσπάθειές του  στο επίπεδο της διδασκαλίας και της πράξης  και, όπως όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης καθημερινά διαπιστώνουμε, παραμένει μία από τις κυριότερες  και τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της Αποστολής  του.

Ευτυχώς δίπλα του συναγωνίζονται και συμπράττουν με κάθε ειλικρίνεια, σύνεση και ευαγγελική αγάπη,  οι τέσσερεις σεβάσμιοι και άξιοι  αδελφοί του των τεσσάρων άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Για όλα αυτά που ζει σήμερα η Εκκλησία του Χριστού ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Ένα και Τριαδικό Θεό και ζητούμε στο Θεό Πατέρα, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, να επισπευτεί για την Μία, Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού το «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ιωαν. 17, 22).

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου