Το «Πιστεύω» και οι δεήσεις των πιστών» απαντούν στον Θεό

Το «Πιστεύω» και οι δεήσεις των πιστών» απαντούν στον Θεό

Κατά τη διάρκεια της γενικής ακρόασης της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2018, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας συνέχισε τις κατηχήσεις του για τη Λειτουργία, μιλώντας για το Πιστεύω και την καθολική προσευχή, που ολοκληρώνουν τη λειτουργία του Λόγου και αποτελούν απαντήσεις.

«Με το Πιστεύω, υπογράμμισε, εκδηλώνουμε την κοινή απάντησή μας σε αυτά που ακούσαμε από το Λόγο του Θεού».

«Η απάντηση στο Λόγο του Θεού εκφράζεται στη συνέχεια με την καθολική Προσευχή η οποία αγκαλιάζει τις ανάγκες της Εκκλησίας και του κόσμου», πρόσθεσε ο Πάπας.

Αυτοσχεδιάζοντας με λίγα λόγια κατά την ομιλία του στα ιταλικά, ο Πάπας υπογράμμισε ότι «η πίστη μας είναι λίγη … αν είχαμε πίστη στο μέγεθος ενός σπόρου σιναπιού, θα μας είχαν δοθεί όλα». Κατά τη θεία λειτουργία, ενθάρρυνε, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς, γιατί «όλα είναι δυνατά για εκείνον που πιστεύει».

Ιδού η περίληψη της κατήχησης που διαβάστηκε στα γαλλικά από έναν συνεργάτη του Πάπα.

Αδελφοί και αδελφές, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μετά τα βιβλικά αναγνώσματα και την σχετική ομιλία, μια στιγμή σιωπής επιτρέπει να αφομοιώσουμε αυτό που λάβαμε και να προσχωρήσουμε σε αυτό που το Πνεύμα μας πρότεινε.

Μετά από αυτή τη σιωπή, μέσω του Πιστεύω, εκδηλώνουμε την κοινή μας απάντηση σε αυτά που ακούσαμε από το Λόγο του Θεού. Πράγματι, υπάρχει μια ζωτική σχέση μεταξύ της ακρόασης και της πίστης. Με την απαγγελία του Πιστεύω, όλοι οι παρευρισκόμενοι στοχάζονται και πρεσβεύουν τα μεγάλα μυστήρια της πίστης πριν την τέλεση της Ευχαριστίας. Ενθυμούμαστε με αυτόν τον τρόπο ότι τα μυστήρια είναι τα «σημάδια» της πίστης, την προϋποθέτουν και την διεγείρουν. Πάνω στην πίστη που έλαβαν οι Απόστολοι προσκολλάται η πίστη κάθε βαπτισμένου, του οποίου η ένωση με τον Χριστό πραγματοποιείται με την τέλεση της Ευχαριστίας.

Η απάντηση στον Λόγο του Θεού εκφράζεται στη συνέχεια με τις «δεήσεις των πιστών»(εκτενή δέηση) που αγκαλιάζουν τις ανάγκες της Εκκλησίας και του κόσμου. Οι πιστοί κάνουν να ανέλθει η προσευχή τους προς τον Θεό, σίγουροι ότι θα ακουστούν. Οι προθέσεις που παρουσιάζονται πρέπει να εκφράζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της εκκλησιαστικής κοινότητας και του κόσμου, αποφεύγοντας τη χρήση συμβατικών και μυωπικών μορφών. Η «καθολική» προσευχή που ολοκληρώνει τη θεία λειτουργία του Λόγου μας προτρέπει να κάνουμε δικό μας το βλέμμα του Θεού ο οποίος φροντίζει για όλα τα παιδιά του.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου