Το “όμορφο δώρο” του Πάπα την ημέρα των ονομαστηρίων του

Το “όμορφο δώρο” του Πάπα την ημέρα των ονομαστηρίων του

Η Εκκλησία σήμερα ενθυμάται τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, βαπτιστικό όνομα του Πάπα Φραγκίσκου. Με την ευκαιρία αυτή, ορισμένοι αναπνευστήρες θα παραδοθούν στη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του κορωνοϊού. Αυτή η δωρεά έρχεται μετά την ανακοίνωση της 27ης Μαρτίου ως απάντηση στις ανάγκες πολλών νοσοκομείων.
Να μην λαμβάνουμε, αλλά να δίνουμε. Αυτό είναι το γεμάτο από ευαγγελικό άρωμα πνεύμα, που διακρίνει τη σημερινή μέρα, κατά την οποία η Εκκλησία θυμάται τον μάρτυρα Άγιο Γεώργιο, ο οποίος μαρτύρησε το 303, επειδή δεν αρνήθηκε την πίστη κατά τις αντιχριστιανικές διώξεις που εξαπέλυσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός. Η παράδοση θυμάται το επεισόδιο στο οποίο, προστατευμένος από τον Σταυρό, σκότωσε τον δράκο που καταβρόχθιζε τους ανθρώπους: σύμβολο της πίστης που θριαμβεύει επί του κακού.
Τα ονομαστήρια του Πάπα
Αυτή είναι λοιπόν η ημέρα κατά την οποία γιορτάζονται τα ονομαστήρια του κατά κόσμον Γεωργίου Μάριου Bergoglio, δηλαδή του Πάπα Φραγκίσκου. Το δώρο του Πάπα είναι η προσφορά αναπνευστήρων και ιατρικού υλικού, όπως μάσκες, προστατευτικά γυαλιά γιατρών και νοσοκόμων, ειδικές φόρμες για το προσωπικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ορισμένα νοσοκομεία θα επωφεληθούν από αυτή τη δωρεά: η πόλη Σουτσεάβα της Ρουμανίας, εστία Κορωνοϊού στη χώρα, όπου αναμένονται 5 αναπνευστήρες τελευταίας γενιάς, ενώ 2 άλλοι θα πάνε στο νοσοκομείο του Λέτσε της Ιταλίας και 3 στη Μαδρίτη της Ισπανίας.
Η αγκαλιά του Φραγκίσκου L'abbraccio di Francesco
“Ένα όμορφο σημείο τη συγκεκριμένη ημέρα κατά την οποία ο Άγιος Πατέρας δεν λαμβάνει δώρα, αλλά τα δίνει σε άλλους”: έτσι λέει ο Καρδινάλιος Κόνραντ Krajewski, Αποστολικός αναφερόμενος στην επικείμενη παράδοση που ονομάζει "αγκαλιά του Πάπα σε μια δύσκολη κατάσταση για ολόκληρο τον κόσμο". Η Ρουμανία αντιμετωπίζει μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη μικρή πόλη Σουτσεάβα, όπου θα πάνε οι αναπνευστήρες, και παρουσιάζει σχεδόν το 25% των συνολικών εθνικών λοιμώξεων.
Η πόλη, η οποία βρίσκεται στην πιο φτωχή περιοχή της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με πολλούς γύρω δήμους βρίσκεται σε καραντίνα. Στη Ρουμανία τα θύματα είναι περισσότερα από 515 και οι μολυσμένοι είναι περίπου 10.000. Οι αναπνευστήρες και όλο το υλικό που δωρίστηκε από τον Πάπα θα μεταφερθούν σε μια πτήση στην οποία θα ταξιδέψει επίσης η ομάδα έντεκα ρουμάνων γιατρών και έξι εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που έστειλε στις 7 Απριλίου η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου στο νοσοκομείο Lecco για να εργαστεί μαζί με την Ιταλία αυτή την πιο δύσκολη στιγμή στη μάχη εναντίον του Κορωνοϊού.
Βοήθεια στην Ισπανία και την Ιταλία
Για τους τρεις αναπνευστήρες στη Μαδρίτη θα φροντίσει η Αποστολική Νουντσιατούρα και μαζί με τον Καρδινάλιο Carlos Osoro Sierra, Αρχιεπίσκοπο της ισπανικής πρωτεύουσας, θα προωθηθεί το υλικό στα νοσοκομεία που υποφέρουν περισσότερο. Η Ιβηρική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση lockdown έως τις 9 Μαΐου, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων υπερβαίνει τις 208.000, οι θάνατοι είναι πάνω από 21.000 και σχεδόν 86.000 εκείνοι που έχουν αναρρώσει από τον κορωναϊό. Δύο αναπνευστήρες προορίζονται για το νοσοκομείο του Λέτσε και θα παραδοθούν από τον Καρδινάλιο Krajewski. Στο ταξίδι επιστροφής του στο Βατικανό, ο Ελεημοσυνάριος του Πάπα θα σταματήσει στη Νάπολη για να λάβει τα φάρμακα που προορίζονται για τους φτωχούς στη Ρώμη.
Εξηγεί ο Καρδινάλιος ότι “η Αρχιεπισκοπή της Νάπολη προώθησε αυτά τα φάρμακα για να ευχαριστήσει την εγγύτητα του Πάπα την περίοδο αυτής της έκτακτης ανάγκης λόγω του Κορωνοϊού, γι’ αυτό και προσφέρει φάρμακα για τους φτωχούς της Ρώμης". Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, δύο αναπνευστήρες για πνευμονοπαθείς, ιατροτεχνολογικά προϊόντα για γιατρούς και νοσοκόμες αλλά και πασχαλινά αυγά έφτασαν απευθείας από το Βατικανό στο νοσοκομείο Cotugno της Νάπολης. Πέρυσι, την ημέρα των ονομαστηρίων του, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δωρίσει, μέσω της Αποστολικής Ελεημοσυνερίας, τα ροδάρια για την ΠΗΝ του Παναμά, στους νέους της Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου, και ένα σοκολατένιο αυγό 20 κιλών στους φτωχούς που σιτίζονται από την Κάριτας στο σταθμό Tέρμινι της Ρώμης.
Οι ευχές στον Πάπα
Αυτές τις ώρες φτάνουν στον Πάπα οι ευχές για την ημέρα της ονομαστικής εορτής του. Στο μήνυμά του για το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέργιος Ματαρέλλα ευχαρίστησε τον Φραγκίσκο για “τα λόγια ζωής και ελπίδας που δονούν την καρδιά μας” που απευθύνθηκαν πολλές φορές από τον Πάπα για την Ιταλία και για τις άλλες χώρες, ενώ του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του.

Πηγή: Vatican News / kantam.gr
Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου