Το να γίνεις καρδινάλιος είναι «χαρά και πρόκληση»

6

Το να γίνεις καρδινάλιος είναι «χαρά και πρόκληση»

Ο Αρχιεπίσκοπος του Κιγκάλι, στη Ρουάντα, είναι ένας από τους 13 νέους Καρδιναλίους που θα ονομάσει ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του τακτικού Κονσιστορίου που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, την παραμονή της Α’ Κυριακής της Παρουσίας.
«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μένα. Δεν το περίμενα. Ήμουν στη συνήθη καθημερινή μου ζωή, μέχρι που κάποιος με τηλεφώνησε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αλλά μετά άκουσα την ανακοίνωση του Πάπα στο “Άγγελος Κυρίου” της Κυριακής, και με εξέπληξε. Ευχαριστώ τον Κύριο επειδή Αυτός είναι ο συγγραφέας της ιστορίας, γενικότερα, και της προσωπικής ιστορίας, ειδικότερα». Ο Σεβασμιότατος Αντώνιος Kambanda, Αρχιεπίσκοπος του Κιγκάλι, στη Ρουάντα, είναι πολύ συγκινημένος καθώς προσπαθεί να μιλήσει για τη στιγμή που άκουσε την είδηση ότι θα είναι ένας από τους 13 νέους Καρδιναλίους, όπως ανακοίνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί να γίνω Καρδινάλιος – εξηγεί ο μελλοντικός Καρδινάλιος – . Ήταν θέλημα Κυρίου. Όπως έλεγε το Ευαγγέλιο της Κυριακής, αγαπώ τον Κύριο και έχω αφιερώσει τη ζωή μου για να εργάζομαι για Αυτόν. Το να είμαι Καρδινάλιος μού δίνει την ευκαιρία να εργαστώ πολύ περισσότερο για τον Κύριο. Ευχαριστώ τον Άγιο Πατέρα που μου εμπιστεύτηκε αυτή τη διακονία. Αγαπώ την Εκκλησία, μου αρέσει να εργάζομαι για την Εκκλησία και αυτό θα μου δώσει την ευκαιρία να αφιερωθώ πολύ περισσότερο σε αυτήν».
Ένας νέος καρδινάλιος για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών
Ερ.: Η χώρα σας, η Ρουάντα, πέρασε μια δύσκολη περίοδο γενοκτονίας. Σήμερα χρειάζεται ακόμη να θεραπεύσει τις πληγές της και να βιώσει τη συμφιλίωση. Ποιες προκλήσεις αισθάνεστε ως μελλοντικός Καρδινάλιος, σε μια στιγμή που ο Πάπας μόλις δημοσίευσε τον εγκυκλικό “Αδελφοί όλοι”, και πώς ζείτε αυτήν την πραγματικότητα στη νέα σας ευθύνη ως Καρδινάλιος;
Απ.: – «Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαδρομή 26 ετών από τη γενοκτονία. Και δουλέψαμε πολύ για τη συμφιλίωση. Ήταν πολύ οδυνηρό να βλέπεις μια καθολική και χριστιανική κοινότητα να διαλύεται, να σκοτώνει ο ένας τον άλλον σε σημείο γενοκτονίας. Ευχαριστούμε τον Κύριο για την πορεία που έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Προς το παρόν, ωστόσο, έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο συμφιλίωσης και ενότητας, και η Εγκύκλιος του Πάπα “Αδελφοί όλοι” έχει γίνει καλά αποδεκτή στη Ρουάντα. Την μελετούμε και εμβαθύνουμε σε αυτήν. Η Εγκύκλιος θα ενισχύσει και θα διευκολύνει την ποιμαντική μας εργασία στον τομέα της συμφιλίωσης. Είναι πλέον μια πρόκληση για μένα, υπάρχει αυτός ο ρόλος στην ευαγγελισμό, εντός της Καθολικής Εκκλησίας: Θα ήθελα επίσης να δώσω τη μαρτυρία για το τι μπορούμε να κάνουμε για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις βίαιες συγκρούσεις και τη διάλυση των κοινοτήτων».
Ερ.: Στις 7 Μαΐου 2013 εσείς ονομαστήκατε Επίσκοπος του Κιμπούνγκο, και στις 19 Νοεμβρίου 2018, ο Πάπας Φραγκίσκος σας ονόμασε Αρχιεπίσκοπο του Κιγκάλι. Και τώρα είστε Καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας. Πώς μετράτε το μέγεθος αυτής της διακονίας και την εμπιστοσύνη που σας δίνει η Εκκλησία;
Απ.: «Ευχαριστώ τον Κύριο για αυτήν την χάρη με την οποία Εκείνος εργάζεται μέσα στην Εκκλησία του, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε σκληρά για να μεταφέρουμε και να κατανοήσουμε το μήνυμα της σωτηρίας. Είναι ταυτόχρονα χαρά, μεγάλη δέσμευση και πρόκληση».
Ερ.: Συνεπώς εσείς θα είστε ο πρώτος Καρδινάλιος της χώρας σας;
Απ.: Ναι, στην ιστορία της Ρουάντα είμαι ο πρώτος Καρδινάλιος. Στην ACEAC (Ένωση Συνόδων Ιεραρχίας της Κεντρικής Αφρικής), δηλαδή στη Ρουάντα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι, είχαμε μόνο τον Καρδινάλιο του Κονγκό. Είναι τώρα μεγάλη χαρά για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και της ACEAC να υπάρχει ένας δεύτερος Καρδινάλιος.
Ερ.: Ποιο μήνυμα μπορείτε να στείλετε στους συμπατριώτες σας στη Ρουάντα για αυτή τη χαρά να έχουν έναν πρώτο Καρδινάλιο και επίσης για αυτήν την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών που χρειάζεται, όπως είπατε, ένα μεγάλο μήνυμα συμφιλίωσης;
Απ.: «Είμαι πολύ ευγνώμων στους συναδέλφους μου Επισκόπους της Ρουάντα και της ACEAC για τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το έργο που κάνουμε. Εάν ο Πάπας με ονόμασε Καρδινάλιο, είναι επίσης χάρη στην πίστη, την εργασία και την ποιμαντική φροντίδα ολόκληρης της κοινότητας. Τους διαβεβαιώνω για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μου, ειδικά για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην περιοχή. Ζούμε σε καιρούς έντασης, αναμεμιγμένοι με την πανδημία Covid-19. Ως ποιμένες, πρέπει να οδηγήσουμε τους ανθρώπους στην ειρήνη και την αδελφοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εγκύκλιος “Αδελφοί όλοι” θα μας διαφωτίσει και θα μας βοηθήσει πολύ στο ποιμαντικό μας έργο της συμφιλίωσης και της αδελφοσύνης στην περιοχή».

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου