Το να δίνουμε τροφή είναι … μια μορφή προσευχής

Μια πρόταση για τη Σαρακοστή:
Το να δίνουμε τροφή είναι ηθικό χρέος και μια μορφή προσευχής

Ξεκινάμε την πορεία της Τεσσαρακοστής μας και όπως κάθε χρόνο κάνουμε πολλές προτάσεις ώστε να φτάσουμε πολύ καλά προετοιμασμένοι στην Εορτή του Πάσχα.
Μεταξύ των πολλών απονεκρώσεων που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε θα μπορούσαν να είναι τα ακόλουθα:
Να μην σπαταλάμε φαγητό. Αυτή η πρακτική όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και πέραν της λειτουργικής αυτής περιόδου, καθώς η εφαρμογή του πρώτου από τα επτά σωματικά έργα ευσπλαχνίας, δηλαδή η «Σίτιση των πεινασμένων», αποτελεί «ηθικό χρέος και μια δυνατή μορφή προσευχής»: είπε ο Αρχιεπίσκοπος της Αμπούτζα, Νιγηρία, Monsignor Ignatius Kaigama, κατά τη Θεία Λειτουργία στην ενορία του Αγίου Ματθαίου. Τα λεγόμενα του Επισκόπου συνάδουν με τη εγκύκλιο “Caritas in veritate”, που γράφτηκε το 2009 από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο. «Το δικαίωμα στο φαγητό, καθώς και το δικαίωμα στο νερό, έχει σημαντική θέση στην αναζήτηση των δικαιωμάτων» …
«Οι φτωχοί πρέπει να αγαπιούνται με πράξεις και όχι με λόγια» (Monsignor Ignatius Kaigama).

Σε συνέχεια με τη σκέψη του Monsignor Ignatius Kaigama χρειάζεται να «αποστραφούμε από την κουλτούρα της σπατάλης τροφίμων».
Ποιος ξέρει πόση τροφή θα μπορούσε να έχει περισσέψει για να δοθεί στους πεινασμένους.
Πρέπει να τονιστεί ότι η Νιγηρία βρίσκεται σε μεγάλη φτώχεια λόγω πολλών εσωτερικών παραγόντων που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας.
Να, λοιπόν, μια ευκαιρία να κάνουμε τη Σαρακοστή ένα σχολείο για να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε στη διατροφή πολλών συνανθρώπων.
Καλή Σαρακοστή!

π. Ριχάρδος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου