Ευαγγέλιο Σαββάτου 13/3/2021

Ευαγγέλιο του Σαββάτου 13 Μαρτίου 2021
της 9ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 38-44)
Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς δίδασκε τους μαθητές του και τους έλεγε: “Προσέχετε από τους γραμματείς που θέλουν να περπατούν με επίσημες στολές και τους αρέσουν οι ασπασμοί στις αγορές και οι πρωτοκαθεδρίες στις συναγωγές και οι πρώτες θέσεις στα δείπνα. Είναι αυτοί που κατατρώνε τα σπίτια των χηρών με πρόφαση ότι κάνουν μεγάλες προσευχές. Αυτοί θα λάβουν μεγαλύτερη καταδίκη”.
Κάθισε τότε απέναντι στο θησαυροφυλάκιο του ναού και έβλεπε πώς ο κόσμος έριχνε χάλκινα νομίσματα στο θησαυροφυλάκιο. Και πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά. Πήγε τότε και μια φτωχή χήρα που έριξε δυο λεπτά, που είναι ένας κοδράντης. Κάλεσε τότε τους μαθητές του και τους είπε: “Αλήθεια σας λέω: αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερο απ’ όλους εκείνους που έριξαν στο θησαυροφυλάκιο. Διότι όλοι έριξαν απ’ το περίσσευμά τους, ενώ αυτή έριξε από το υστέρημά της όλα όσα είχε, όλη της την περιουσία”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Το προσεκτικό βλέμμα του Ιησού πέφτει πάνω σε μια φτωχή χήρα καθώς αφήνει να πέσουν δυο λεπτά στο θησαυροφυλάκιο του ναού. Και πρόκειται για αυτήν την πράξη που ο Ιησούς εκφράζει απολύτως θετική γνώμη, για αυτή τη χήρα.
Στο επεισόδιο αυτό έρχεται στην επιφάνεια το γεγονός, πως συγχρόνως, ο Ιησούς είδε και πλούσιους ανθρώπους να ρίχνουν την προσφορά τους.
Η διαφορά που υπογραμμίζεται με σαφήνεια ποια είναι; Δεν είναι θέμα ποσότητας. Δεν είναι θέμα εξωτερικό, δηλαδή το τί φαίνετε, αλλά εσωτερικό, δηλαδή το τί είναι. Οι πλούσιοι ακολουθούν τη συνήθεια να προσφέρουν κάτι από το πλεόνασμα τους που είναι χαρακτηριστικό των ατόμων που ζουν με μεγάλο πλούτο.
Η γυναίκα αυτή όμως, χήρα και φτωχή (που σημαίνει – ειδικά σε εκείνες τις μέρες – χωρίς βοήθεια οποιασδήποτε μορφής) πρόσφερε στο Θεό πολύ λίγο, μεγάλης όμως αξίας, δεδομένου ότι ήταν όλα ότι είχε, ήταν όλη της η ζωή.
Πόσο σύγχρονη είναι αυτή η εικόνα του Ευαγγελίου! Πόσο έντονο είναι το βλέμμα του Ιησού, πως αντηχούν τα λόγια του που φωτίζουν, και μένα, και σένα σήμερα! Αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτό που φαίνεται και μπορεί να προκαλέσει τον θαυμασμό των άλλων. Αυτό που έχει σημασία, αυτό που πραγματικά αξίζει, βρίσκεται στο βάθος του ατόμου και φανερώνεται στο θάρρος να εμπιστεύεται τον Θεό, έξω από υπολογισμούς και φόβους. Έτσι, και η φτώχεια, η μοναξιά δεν φοβίζουν πια τον άνθρωπο εκείνο, που προσφέρει το λίγο που έχει στο Θεό, γιατί αυτό το λίγο συμπληρώνεται από τον ίδιο, από τον δικό του πλούτο.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Λίγα σήμερα Κύριε τα λόγια της προσευχής μου,
αλλά πλούσια η καρδιά μου με την οποία σου την απευθύνω.
Ανανέωσε σε μένα, ω Θεέ, την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη.
Κάνε με να ζω από Σένα και για Σένα.
Ξέρω πως Εσύ φροντίζεις τη ζωή μου.
Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου