Το μήνυμα του Αγίου Πατέρα στην Πόλη και την Οικουμένη

Το μήνυμα του Αγίου Πατέρα στην Πόλη και την Οικουμένη

 


Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Καλό Πάσχα!

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, η Εκκλησία ανανεώνει την θαυμάσια αναγγελία των πρώτων μαθητών: «ο Ιησούς αναστήθηκε!» – «Αληθινά αναστήθηκε, όπως προείπε!». Η αρχαία γιορτή του Πάσχα, εις ανάμνηση της απελευθέρωσης του εβραϊκού λαού από τη σκλαβιά, φτάνει εδώ στην εκπλήρωσή της: με την ανάστασή του ο Ιησούς Χριστός μας απελευθέρωσε από τη σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου και άνοιξε για εμάς το πέρασμα για την αιώνια ζωή.

Όλοι εμείς, όταν αφηνόμαστε να κυριαρχηθούμε από την αμαρτία, χάνουμε το σωστό δρόμο και περιπλανόμαστε όπως το χαμένο πρόβατο. Αλλά ο ίδιος ο Θεός, ο Ποιμένας μας, ήρθε να μας αναζητήσει, και για να μας σώσει κατέβηκε χαμηλά ακόμη και στην ταπείνωση του σταυρού. Και σήμερα μπορούμε να διακηρύξουμε: «Αναστήθηκε ο καλός Ποιμένας ο οποίος για το ποίμνιό του προχώρησε ενάντια στο θάνατο, Αλληλούια!» (Messale Romano, IV Κυριακή του Πάσχα, Αντ. Κοινωνίας).

Δια μέσου των καιρών, ο Αναστημένος Ποιμένας δεν κουράζεται να αναζητά εμάς, τους χαμένους αδελφούς του, μέσα στις ερημιές του κόσμου. Και με τα σημάδια του Πάθους – τις πληγές της φιλεύσπλαχνης αγάπης του – μας θέλγει στον δρόμο του, στον δρόμο της ζωής. Ακόμη και σήμερα Εκείνος κουβαλάει στους ώμους του πολλούς αδελφούς μας και αδελφές μας που καταπιέζονται από το κακό σε όλες του τις μορφές.

Ο Αναστημένος Ποιμένας αναζητά εκείνους που έχουν χαθεί στους λαβυρίνθους της μοναξιάς και της περιθωριοποίησης, τους συναντά μέσα από αδελφούς και αδελφές που ξέρουν πώς να προσεγγίζουν με σεβασμό και τρυφερότητα και να κάνουν να αισθανθούν αυτά τα άτομα τη φωνή του, μια φωνή που δεν ξεχνιέται ποτέ, που τους καλεί στη φιλία με τον Θεό.

Ο Αναστημένος Ποιμένας γίνεται συνταξιδιώτης εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας ενόπλων συγκρούσεων, τρομοκρατικών επιθέσεων, λιμών, καταπιεστικών καθεστώτων. Αυτούς τους εξαναγκασμένους μετανάστες, Εκείνος τους φέρνει σε επαφή με αδελφούς κάτω από κάθε ουρανό, για να μοιραστούν το ψωμί και την ελπίδα σε μια κοινή πορεία.

Στις περίπλοκες και πολλές φορές δραματικές εξελίξεις που πλήττουν τους λαούς, ο Αναστημένος Κύριος καθοδηγεί τα βήματα εκείνων που αναζητούν τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, και δωρίζει στους ηγέτες των Εθνών το κουράγιο ώστε να αποφύγουν τις αχαλίνωτες συγκρούσεις και να σταματήσουν το λαθρεμπόριο των όπλων.

Στις μέρες μας, με ιδιαίτερο τρόπο, υποστηρίζει τις προσπάθειες όσων εργάζονται ενεργά για να φέρουν ανακούφιση και παρηγοριά στους αμάχους της Συρίας, την αγαπημένη και ταλαιπωρημένη Συρία, θύμα ενός πολέμου που δε σταματά να σπέρνει τον τρόμο και το θάνατο. Μόλις χτες η τελευταία απανθρωπη επίθεση ενάντια σε πρόσφυγες που είχαν τραπεί σε φυγή η οποία προκάλεσε αναρίθμητους θανάτους και τραυματισμούς.

Ειρήνη σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, από τους Αγίους Τόπους, όπως και στο Ιράκ και στην Υεμένη.

Ας μην της λείψει η εγγύτητα του Καλού Ποιμένα προς τους λαούς του Νοτίου Σουδάν, του Σουδάν, της Σομαλίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που υποφέρουν από τη διαιώνιση των συγκρούσεων, οι οποίες επιδεινώνονται εξαιτίας του σοβαρού λιμού που πλήττει ορισμένες περιοχές της Αφρικής.

Ο Αναστημένος Ιησούς υποστηρίζει τις προσπάθειες όσων, ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική, δεσμεύονται για την εξασφάλιση του κοινού καλού των κοινωνιών, οι οποίες πολλές φορές σημαδεύονται από πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις που συχνά καταλήγουν στη βία. Θα μπορούσαν να χτιστούν γέφυρες διαλόγου, επιμένοντας στον αγώνα ενάντια στη μάστιγα της διαφθοράς και στην αναζήτηση αξιόλογων ειρηνικών λύσεων για τις διαφορές, για την πρόοδο και την εδραίωση δημοκρατικών θεσμών, με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Είθε ο Καλός Ποιμένας να βοηθήσει την Ουκρανία, που εξακολουθεί να μαστίζεται από μια αιματηρή σύγκρουση, ώστε να βρει και πάλι την αρμονία και να συνοδεύει τις πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του δράματος όσων υποφέρουν από τις συνέπειές του.

Είθε ο Αναστημένος Κύριος να μη παύει να γεφυρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ευλογία του, να δίνει την ελπίδα σε όσους διέρχονται στιγμές κρίσης και δυσκολίας, ιδιαίτερα εξαιτίας την μεγάλης έλλειψης θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, φέτος ως χριστιανοί οποιουδήποτε δόγματος ας εορτάσουμε μαζί το Πάσχα. Θα κάνουμε να αντηχήσει ως μια φωνή σε κάθε μέρος της γης την πιο όμορφη αναγγελία: «Ο Κύριος αληθώς ανέστη, όπως προείπε!». Εκείνος, που νίκησε το σκοτάδι της αμαρτίας και του θανάτου, ας χορηγεί την ειρήνη στις μέρες μας.

Καλό Πάσχα!

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου