ΤΟ ΜΑΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΤΟ ΜΑΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Αλήθεια, αλήθεια σας λέω δεν σας έδωσε ο Μωυσής τον άρτο από τον ουρανό, αλλά ο Πατέρας μου σας δίνει τον  αληθινό άρτο απ’  τον ουρανό. Διότι ο άρτος που δίνει ο Θεός, είναι αυτός που κατεβαίνει  απ’ τον ουρανό και δίνει  ζωή στον κόσμο…..Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Αυτός που έρχεται κοντά μου ποτέ δεν θα πεινάσει κι’ αυτός που έρχεται σε μένα ποτέ δεν θα διψάσει”.

 Αδελφοί μου και αδελφές μου, στην πορεία μας  προς την ουράνια Χαναάν  έχουμε το δικό μας μάννα, ένα μάννα  όχι  σαν  εκείνο "που έφαγαν οι πατέρες μας στην έρημο και πέθαναν". Το δικό μας μάννα, του νέου λαού του Θεού, της Εκκλησίας, του Μυστικού Σώματος του Χριστού,  είναι ένα πρόσωπο ένα θεϊκό πρόσωπο, το δεύτερο  πρόσωπο  της Αγίας Τριάδας που γίνεται σάρκα και αυτή η σάρκα  προσφέρεται ως  τροφή  στους  ανθρώπους όχι όμως για να χορτάσουν τη δική τους σάρκα αλλά το πνεύμα τους. "Όποιος φάει τη σάρκα μου και πιει το αίμα μου αυτός έχει ζωή αιώνια."

Ο Χριστός  προσφέρει στον άνθρωπο το σώμα του και το αίμα  του  για να μπορέσει ο άνθρωπος με την κοινωνία του σ' αυτό να χριστοποιηθεί,  να  ενωθεί  με  τον Χριστό και να ζήσει αιώνια μαζί του. Είναι η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει ο Θεός στον άνθρωπο, να του δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη θεϊκή αιώνια ζωή του.

Αυτός ήταν  ο σκοπός  της δημιουργίας του ανθρώπου και όταν ο άνθρωπος παραπλανημένος  από  τον διάβολο αμφέβαλε για την ειλικρίνεια και την αγάπη του Θεού, ο Θεός του ξανάδωσε μια καινούργια ευκαιρία να μπορέσει  να  ενσωματωθεί  στο νέο Αδάμ και να αποκτήσει με την υπακοή του δευτέρου εκείνο που έχασε με την  παρακοή του πρώτου.

Ο Χριστός  είναι  ο  Αδάμ  της νέας δημιουργίας ή αν θέλετε ο Αδάμ της  αναδημιουργίας  της παλαιάς δημιουργίας. "Εάν λοιπόν δια του αμαρτήματος του ενός βασίλευσε ο θάνατος δια του ενός τότε πολύ περισσότερο  εκείνοι που παίρνουν την υπεράφθονη χάρη και την δικαίωση ως δώρο  θα βασιλεύσουν εις την ζωή δια του ενός Ιησού Χριστού. (Ρωμαίους 517).

Ο Ιησούς Χριστός τώρα είναι πάντα μαζί μας. Βρήκε τον καλύτερο τρόπο  να παραμείνει ανάμεσα στους ανθρώπους. Το "ήλθε και εσκήνωσε ανάμεσά μας"  που  τόσο  όμορφα περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στον πρόλογο του Ευαγγελίου του δεν είναι στιγμιαίο ή για  μερικά χρόνια, αυτά τα τριάντα τρία που εξασφάλισε στον κόσμο με την επίγεια αποστολή του. Ο Χριστός άρχισε την επίγεια αποστολή του αλλά δεν την σταμάτησε  με την ανάληψή του. Και σήμερα συνεχίζεται  και θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του υλικού κόσμου. Απλώς άλλαξε ο τρόπος της παρουσίας του ανάμεσά μας. "Εγώ θα είμαι πάντα μαζί σας μέχρι το τέλος του  κόσμου". Και είναι μαζί μας με την Εκκλησία του, η  οποία τον κάνει παρόντα χθες, σήμερα, αύριο, πάντα έως ότου υπάρχει ο άνθρωπος πάνω στη γη.

Είναι παρών ο Ιησούς και μέσα στην πολύτιμη κιβωτό που χάρισε στην Εκκλησία του, το Αρτοφόριο. Σ' αυτή την νέα Κιβωτό ο λαός του Θεού, η Εκκλησία του Χριστού έχει ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να δοθεί στον άνθρωπο, έχει τον ίδιο το Θεό του. Και αυτή  η παρουσία του εξασφαλίζεται κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου, για να μας θυμίζει ότι ο Χριστός έγινε τροφή του ανθρώπου, μια τροφή χωρίς την οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πνευματική  ζωή του. "Εάν δεν φάγετε το σώμα μου και δεν πίετε το αίμα μου δεν θα έχετε ζωή μέσα σας".

Ο Χριστός παραμένει ανάμεσα στο Λαό του και με αυτόν τον μυστηριακό τρόπο για να θυμίζει το αιώνιο λυτρωτικό του έργο που πραγματοποιήθηκε με τη θυσία του στο Σταυρό. Μια θυσία που ήταν η θεϊκή αγάπη προς τον πεσόντα άνθρωπο, δηλαδή εμένα, τον καθένα και την κάθε μια σας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου