Το κοινό έργο Χριστιανών και Μουσουλμάνων

Το κοινό έργο Χριστιανών και Μουσουλμάνων

Δημιουργούμε έναν πολιτισμό δικαιωμάτων, σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εργαζόμαστε από κοινού για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αυτοί είναι οι στόχοι που Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι από κοινού, δεσμεύονται να επιτύχουν, ακολουθώντας το περιεχόμενο του Εγγράφου για την ανθρώπινη αδελφοσύνη που υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο. Από το Άμπου Ντάμπι μιλά γι αυτό το θέμα ο πατέρας Rifat Baderο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο που διεξάγεται με την ευκαιρία της ιστορικής αυτής επετείου.

Να ανακαλύψουμε εκ νέου ότι είμαστε αδέλφια για να προωθήσουμε από κοινού τη δικαιοσύνη και την ειρήνη, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία. Αυτό είναι το επίκεντρο του εγγράφου για την ανθρώπινη αδελφοσύνη, που υπογράφηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του αποστολικού ταξιδιού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τον Πάπα Φραγκίσκο και από τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib.

Αυτές τις ώρες στο Άμπου Ντάμπι, έδρα της ιστορικής υπογραφής, διεξάγεται ένα Συνέδριο αφιερωμένο ακριβώς σε αυτή την ειδική επέτειο, για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης που ο Φραγκίσκος έχει συγκαλέσει για τον μήνα Μάιο, με θέμα «Παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύμφωνο», όπου θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι διάφορων θρησκειών.

Αυτός είναι σύμφωνα με τον πατέρα Rifat Bader, διευθυντή του Καθολικού Κέντρου Μελετών και Μ.Μ.Ε. στην Ιορδανία, που βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι, ο στόχος του Συνεδρίου και η κατάσταση της κοινής δέσμευσης μεταξύ Καθολικών και Μουσουλμάνων για την υλοποίηση των αξιών που περιέχονται στο Έγγραφο:

Πριν από ένα χρόνο, υπεγράφη το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη: Τρεις αξέχαστες ημέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τώρα έχουμε έρθει εδώ για να σκεφτούμε από κοινού, σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε και τι οφείλουμε να κάνουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έγγραφο. Εν τω μεταξύ, έχουμε γράψει πολλά άρθρα και έχουμε επίσης διαβάσει και πολλά που προέρχονται από μουσουλμάνους αναφορικά με το θέμα αυτό. Όλος ο κόσμος δείχνει ευτυχισμένος γι αυτό το κείμενο που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Τώρα είναι η στιγμή να προβληματιστούμε για το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε εδώ στη γη τις αξίες που αναφέρονται στο Έγγραφο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε έναν πολιτισμό σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, τι μπορούμε να κάνουμε για την ολοκληρωτική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Οι αξίες που αναφέρονται μέσα στο έγγραφο βοηθούν πολύ, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Από κοινού, αποτελεί το κλειδί για το μέλλον. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έχουν την από κοινού καλή θέληση να δημιουργήσουν αυτόν «τον πολιτισμό της συνάντησης», αλλά οφείλουμε επίσης, να χρησιμοποιούμε τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης για καλό και όχι πλέον για κακό.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΗΡΕΣΙΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  9 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός

20η Κυριακή του Έτους (Κύκλος Γ)

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  Κύκλος Γ΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 84 [83], 10-11) Κοίταξε, Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα σου στο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου