«Άγιος Ιωάννης Παύλος ο Μέγας», το βιβλίο του Φραγκίσκου και του δον Epicoco

«Άγιος Ιωάννης Παύλος ο Μέγας», το βιβλίο του Φραγκίσκου και του δον Epicoco

Οι «οικίες συνομιλίες» μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του θεολόγου και συγγραφέα Luigi Maria Epicoco γίνονται βιβλίο. Θα διανέμεται από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και το κείμενο έχει ως κύριο θέμα την φιγούρα του αγίου Ιωάννη Παύλου Β΄
«Αν και οι ερωτήσεις έχουν γενικά, έναν ευρύ ορίζοντα, οι απαντήσεις του Αγίου Πατέρα είναι σχετικές, ειλικρινείς και σαφείς, και επιτρέπουν να δούμε την εκπληκτική εσωτερική ελευθερία του, σε συνδυασμό με το αφοπλιστικό θάρρος και την αυθεντική φραγκισκανική απλότητα».

Αυτή η φράση προέρχεται από τον πρόλογο του δον Luigi Maria Epicoco μέσα από το «San Giovanni Paolo Magno” (Editrice San Paolo), ένα βιβλίο που δεν σκοπεύει να παρουσιαστεί ως επιτομή της σκέψης του Φραγκίσκου αναφορικά με τον Πάπα Wojtyla, ούτε ως ένα βιβλίο – συνέντευξη. Αντ’ αυτού, πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του νεαρού θεολόγου και συγγραφέα αναφορικά με την ζωή και την πνευματικότητα του Ιωάννη Παύλου Β΄, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννησή του.

«Εορτάζοντας φέτος, τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του, ο Πάπας Wojtyla φαίνεται πραγματικά ως ο «Wojtyla ο Μέγας» και καταλαβαίνουμε τον λόγο για τον οποίο ο λαός που συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την ημέρα της κηδείας του, φώναζε: «Σύντομα Άγιος»! (δον Luigi Maria Epicoco)»

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ και ο καρδινάλιος BergoglioConcistoro 2001

«Συχνά – συνεχίζει ο Epicoco στον πρόλογο – κατά τη διάρκεια αυτών των εμπιστευτικών συνομιλιών, η συζήτηση άγγιζε και κάποιες πτυχές που ενδιαφέρουν όλη την Εκκλησία. Υπήρξε επίσης η προνοητική ευκαιρία να συγκεντρωθούν πολύτιμα αυτοβιογραφικά αποσπάσματα του Πάπα Φραγκίσκου». Ακόμη και αν το ύφος του βιβλίου διατηρεί «τη φρεσκάδα του διαλόγου και τη γεύση της καθομιλουμένης», η πρόσκληση του συνγγραφέα του βιβλίου είναι εξίσου σαφής: «Με σκοπό τίποτα να μην χαθεί, συλλέγουμε αυτά τα ψίχουλα, τα απομεινάρια (Ιω. 6,12) από το μεγάλο καρβέλι που πολλαπλασιάστηκε για όλους μέσα από το Magistero του Πάπα Φραγκίσκου. Είναι μια διδασκαλία που μας επιτρέπει να ψάξουμε εξονυχιστικά μέσα στην καρδιά του και στο μυαλό του».
 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου