Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου 1η Κυριακή της Τεσσαρακοστής

Πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής
Έτος Β

Nikolaos_2020_53.JPG

Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο», είναι μία πρόσκληση που μας απευθύνει ακόμη μια φορά ο Ιησούς και θα συνεχίσει να μας την επαναλαμβάνει σε όλη τη διάρκεια και αυτής της Τεσσαρακοστής.
Με την Τετάρτη των Τεφρών άρχισε η ειδική περίοδος της ζωής της Εκκλησίας, της χριστιανικής μας ζωής κατά την οποία καλούμαστε να ξαναδούμε τη ζωή μας για να αλλάξομε ότι δεν πάει καλά.
Την Τετάρτη των Τεφρών έτσι προσευχηθήκαμε: «Χορήγησε, Κύριε στο χριστιανικό λαό να ξεκινήσει μία πορεία αληθινής μεταστροφής». Και είναι πράγματι μία πορεία μεταστροφής, που καλούμαστε να ξεκινήσουμε αν θέλουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα της Εκκλησίας και όχι το Πάσχα της καταναλωτικής κοινωνίας.
Είναι αυτός «ο κατάλληλος και ευπρόσδεκτος καιρός» μας λέει ο Απόστολος Παύλος.«Ο καιρός συμπληρώθηκε και η Βασιλεία του Θεού έφθασε» μας λέει ο Ιησούς στο σημερινό Ευαγγέλιο, σαν να θέλει να μας κάνει να βιαστούμε στην πραγματοποίηση της μεταστροφής μας. Μια μεταστροφή που δεν πραγματοποιείται μια για πάντα, ή μόνο στην περίοδο της Τεσσαρακοστής, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Το προοίμιο της Θείας Λειτουργίας μας βοηθά να καταλάβουμε με ποιο τρόπο πρέπει να ζήσουμε την περίοδο της Τεσσαρακοστής: θα ακούσομε σε λίγο την Εκκλησία να προσεύχεται στον Κύριο ως εξής: «κάθε χρόνο προσφέρεις στους πιστούς σου την ευκαιρία να ετοιμαστούν με χαρά και με εξαγνισμένο πνεύμα να εορτάσουν το Πάσχα, ώστε, προσκαρτερούντες στην προσευχή, και στην αγαθοεργία να φθάσουν στο πλήρωμα της νέας ζωής».
Η Τεσσαρακοστή είναι ένα δώρο Θεού για μας.
Είναι μια ευκαιρία που μας προσφέρει για να μπορέσουμε να ξαναδούμε όλη τη ζωή μας και να διώξουμε κάθε τι που δεν είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού, να διακόψουμε με το αμαρτωλό παρελθόν μας και να ξαναρχίσουμε μια νέα ζωή, την Χριστώ ζωή. Μια ζωή δηλαδή που δεν προσαρμόζουμε το Ευαγγέλιο στη ζωή μας αλλά τη ζωή μας στο Ευαγγέλιο. Όλο το Ευαγγέλιο και όχι μόνο τα εδάφια που είναι ανώδυνα και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα μετατρέψουμε σε ζωή. Αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται ατομικά αλλά προπάντων συλλογικά, ως εκκλησιαστική κοινότητα, ακόμη και με τις δυσμενείς συνθήκες που μας έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Γι’ αυτό και έχουμε επιστρατεύσει μία ομάδα Ιερέων και μία ομάδα ψαλτών, που με προθυμία συμβάλλουν στην απ’ ευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας σε ειδικές περιπτώσεις, όπως και όλες οι Κυριακές της Τεσσαρακοστής. Μέσω του facebook της Αρχιεπισκοπής μας.
Αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το εξασφαλίζουμε, πάση θυσία, έστω και με τα λίγα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουμε αλλά με πολλή φροντίδα και αγάπη για σας, ιδιαίτερα επειδή διαπιστώνουμε ότι καλύπτουμε έστω και με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο κενό που δημιουργεί η πανδημία. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθειά μας, έως ότου μας επιτραπεί να επανέλθουμε και σωματικά στους Ναούς μας για να νιώσουμε ακόμη πιο έντονα τα Μυστήρια τα οποία τελούμε.
Η πορεία της Τεσσαρακοστής πρέπει να γίνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα χαράς. Όποιος πιστεύει ότι η Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος θλίψης δεν έχει καταλάβει το αληθινό πνεύμα της.
Ένας Μεγάλος Επίσκοπος της Εκκλησίας, ο Κλήμεντας της Αλεξάνδρειας έτσι προσευχόταν: «Ω Ιησού Χριστέ, εσύ είσαι ο Θεός εκείνων που τραγουδούν».
Ο ίδιος ο Ιησούς μας λέει: «Όταν νηστεύετε μη γίνεστε σκυθρωποί όπως κάνουν οι υποκριτές που νηστεύουν για να δείξουν τους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Εσύ αντιθέτως όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι και πλύνε το πρόσωπό σου. Ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά, θα σε ανταμείψει». (Μθ. 6,16-17).
Η Τεσσαρακοστή ετοιμάζει τη χαρά του Πάσχα, επαναφέρει στη νεότητα το γερασμένο πνεύμα μας. Στη θλίψη μας οδηγεί μόνο η αμαρτία. Είναι η αμαρτία που μας κάνει να γερνούμε. Κάποιος ασκητής έλεγε ότι ο άνθρωπος έχει την ηλικία των αμαρτιών του.
Προτείνω στον εαυτό μου και στην καθεμία και στον καθένα σας σ’ αυτή την Τεσσαρακοστή να μην προσπαθήσουμε μόνο να αυξήσουμε τις θεολογικές μας γνώσεις γύρω από το Μυστήριο της Λύτρωσης και της Σωτηρίας, αλλά ιδιαίτερα να βιώσουμε με συγκεκριμένο τρόπο αυτά που σήμερα ο ίδιος ο Σωτήρας μας υπενθύμισε με το λόγο του και τα οποία συνοψίζονται στο: «Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο».
Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 27 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου