Το Ιερό Προσκύνημα είναι τόπος υποδοχής

Το Ιερό Προσκύνημα είναι τόπος υποδοχής

Ετοιμάζεται το πρώτο διεθνές Συνέδριο για τους πρυτάνεις και τους λειτουργούς των ιερών προσκυνημάτων, που προωθείται από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την προώθηση του νέου Ευαγγελισμού, με θέμα: «Το Ιερό Προσκύνημα, μια ανοιχτή πόρτα για τον νέο ευαγγελισμό».

«Ξεκινάμε από τα Ιερά προσκυνήματα ως τόπους του νέου ευαγγελισμού» σημαίνει κατά κάποιο τρόπο, ότι ανακαλύπτουμε εκ νέου τις ρίζες μας, επισημαίνουμε «ότι η πίστη θα παραμείνει πάντα ως μια αυθεντική πρόκληση η οποία τίθεται στη ζωή μας για να απαντήσει σε σπουδαία ερωτήματα». Με αυτά τα λόγια ο αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του νέου ευαγγελισμού, παρουσιάζει στα μικρόφωνα του Vatican Newsτην πρώτη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τους Πρυτάνεις και τους λειτουργούς των ιερών προσκυνημάτων, με θέμα: «Το Ιερό Προσκύνημα, ανοικτή πόρτα για τον νέο ευαγγελισμό». Τρεις είναι οι έδρες που επιλέχθηκαν για τη συνάντηση: Το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού, η Βασιλική της Santa Maria Maggioreκαι η Sala Regia του αποστολικού παλατιού του Βατικανού. Ο ιεράρχης επισημαίνει ότι τα ιερά προσκυνήματα αποτελούν «τόπους προσευχής» όπου διατηρούνται «οι σπουδαίες λαϊκές παραδόσεις». «Τα ιερά προσκυνήματα – συνεχίζει – συνέβαλαν με το μήνυμά τους, με την παρουσία τους, στη διαμόρφωση της πίστης ολόκληρων ανθρώπινων γενεών, ακόμη και στο να δώσουν μια ταυτότητα στους ίδιους τους πληθυσμούς».

Μια διάσκεψη για να ξεκινήσουμε μαζί μια πορεία

Η πρωτοβουλία, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση του νέου ευαγγελισμού, επιθυμεί πάνω απ’ όλα να προωθήσει «τη γνώση μεταξύ των διαφόρων πρυτάνεων» και να κάνει να εμβαθύνουν τις ήδη υπάρχουσες εμπειρίες: μια συνάντηση για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια πορεία. Και οι δρόμοι που πρέπει να διανύσουμε είναι πράγματι πολλοί, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 600 υπευθύνων, προερχομένων από Ιερά Προσκυνήματα όλου του κόσμου, μικρά και μεγάλα. Εκπροσωπώντας όλες τις ηπείρους, δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Πακιστάν, τον Ισημερινό και την Κορέα.

Ιερά Προσκυνήματα, τόποι μυστηρίου και ομορφιάς

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, η συνάντηση θα επαναλαμβάνει ότι «τα ιερά προσκυνήματα είναι ανοιχτά σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις». Στα ιερά προσκυνήματα, πράγματι, υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος Rino Fisichella, «πηγαίνουν απλοί άνθρωποι για να ζητήσουν μια χάρη, πηγαίνουν πολλοί άνθρωποι που προσελκύονται από τη φύση, που προσελκύονται από τους χώρους, όχι πάντα από θρησκευτικά κίνητρα». «Πηγαίνουν πολλοί φτωχοί, φτωχοί εκείνων των περιοχών για τις οποίες μιλά συχνά ο Πάπας Φραγκίσκος». Ιδού γιατί το ιερό προσκύνημα είναι πράγματι «τόπος υποδοχής», «χώρος όπου όλοι αισθάνονται σπίτι τους, όλοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι».

Η σιωπή των ιερών προσκυνημάτων μιλάει στην καρδιά όλων

«Το προσκύνημα είναι μια εμπειρία που ενώνει τους ανθρώπους», ως «μεταφορά» της ζωής: «πιστοί και μη πιστοί αντιλαμβάνονται βαθιά αυτή τη διάσταση του προσκυνήματος». «Για πολλούς μη πιστούς – καταλήγει ο ιεράρχης – σημαίνει επίσης ότι βιώνουμε την εμπειρία της νοσταλγίας για τον Θεό, δηλαδή ανοίγουμε την καρδιά μας σε αυτή την επιθυμία η οποία βρίσκεται βαθιά μέσα στον καθένα μας. Τα ιερά προσκυνήματα μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν χώρο όπου η αναζήτηση βρίσκει μια απάντηση».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου