Το φυλλάδιο της 8ης Κυριακής του έτους 

Το φυλλάδιο της ς Κυριακής του έτους 
Κύκλος Β’ 

φυλλαδιο.jpg

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 18 [17], 19-20)
Ο κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε, με έσωσε, διότι με αγάπησε.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Κάμε, σε παρακαλούμε, Κύριε, ο κόσμος να πορεύεται ειρηνικά κατά το σχέδιό σου, και η Εκκλησία σου να χαίρεται και να σε υπηρετεί με γαλήνη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ωσηέ (2,16.17β.21-22)
Αυτά λέει ο Κύριος:
«Ιδού, εγώ θα την προσελκύσω και θα την οδηγήσω σε έρημο τόπο και θα μιλήσω στην καρδιά της.
Και εκεί θα ανταποκριθεί, όπως κατά τις ημέρες της νεότητάς της, και όπως κατά την ημέρα της ανάβασής της από τη γη της Αιγύπτου.
Και θα σε μνηστευθώ στον εαυτό μου για πάντα, και θα σε μνηστευθώ στον εαυτό μου με δικαιοσύνη και κρίση και με έλεος και οικτιρμούς.
Και θα σε μνηστευθώ στον εαυτό μου με πίστη, και θα γνωρίσεις τον Κύριο».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (103)
Εύσπλαχνος και ελεήμων
είναι ο Κύριος ο Θεός.

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο,*
και όλα όσα είστε μέσα μου, το άγιο όνομά του.
Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο *
και μη λησμονήσεις καμιά απ’τις ευεργεσίες του.
Αντ.

Αυτόν που συγχωρεί όλες σου τις ανομίες,*
που γιατρεύει όλες τις ασθένειές σου.
Αυτόν που λυτρώνει απ’τη φθορά τη ζωή σου,*
που σε στεφανώνει με έλεος και ευσπλαχνία.
Αντ.

Εύσπλαχνος και ελεήμων ο Κύριος,*
μακρόθυμος και πολυέλεος.
Δε μας συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τις αμαρτίες μας *
ούτε μας ανταπέδωσε σύμφωνα με τις ανομίες μας.
Αντ.

Όσο απέχει η ανατολή από τη δύση,*
τόσο απομάκρυνε από εμάς τις ανομίες μας.
Όπως ο πατέρας ελεεί τα παιδιά του,*
έτσι ο Κύριος ευσπλαχνίζεται όσους τον φοβούνται.
Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από τη 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (3,1β-6)
Αδελφοί, μήπως έχουμε ανάγκη, όπως κάποιοι άλλοι, από συστατικές επιστολές προς εσάς ή από σας; Η δική μας επιστολή είστε εσείς, γραμμένη στις καρδιές μας, που είναι γνωστή και διαβάζεται από όλους τους ανθρώπους. Είναι φανερό ότι είστε μια επιστολή του Χριστού, καρπός της δικής μας διακονίας, γραμμένη όχι με μελάνι αλλά με το Πνεύμα του ζωντανού Θεού, όχι πάνω σε πέτρινες πλάκες αλλά πάνω στις πλάκες σάρκινων καρδιών.
Έχουμε τέτοια πεποίθηση προς το Θεό, διαμέσου του Χριστού. Όχι ότι αφεαυτού μας είμαστε ικανοί να σκεφθούμε πως κάτι προήλθε από μας, αλλά η ικανότητά μας προέρχεται από το Θεό, που μας έκαμε άξιους να είμαστε διάκονοι της νέας διαθήκης, όχι του γράμματος αλλά του Πνεύματος. Πράγματι, το γράμμα σκοτώνει, ενώ το Πνεύμα ζωοποιεί.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιακ.1,18)
Αλληλούια. Επειδή το θέλησε, μας γέννησε με το λόγο της αλήθειας, ώστε εμείς να είμαστε σαν αρχή των δημιουργημάτων του. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (2,18-22)
Τον καιρό εκείνο, oι μαθητές του Ιωάννη και των Φαρισαίων έκαναν νηστεία. Και πηγαίνουν και του λένε: «Γιατί οι μαθητές του Ιωάννη και οι μαθητές των Φαρισαίων νηστεύουν, ενώ οι δικοί σου μαθητές δε νηστεύουν;»
Και ο Ιησούς τους είπε: «Μήπως μπορούν να νηστεύουν οι καλεσμένοι στο γάμο, όσο καιρό είναι ο γαμπρός μαζί τους; Όσο καιρό έχουν μαζί τους το γαμπρό δεν μπορούν να νηστεύουν. Αλλά θα έλθουν ημέρες, όταν θα τους πάρουν το γαμπρό, και τότε θα νηστέψουν εκείνη την ημέρα.
Κανένας δε ράβει μπάλωμα από καινούριο ύφασμα πάνω σε παλιό φόρεμα, διότι αλλιώς το καινούριο συμπλήρωμα τραβά το παλαιό και το σχίσιμο γίνεται χειρότερο. Και κανένας δε βάζει καινούριο κρασί σε παλιούς ασκούς. Αλλιώς θα σχίσει το κρασί τους ασκούς, και θα χαθεί και το κρασί και οι ασκοί. Αλλά το καινούριο κρασί το βάζουν σε καινούριους ασκούς».
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, για τις ανάγκες της Εκκλησίας του και όλους του κόσμου, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να βρίσκει πάντα πιστούς διαθέσιμους για να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις των στο έργο της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κατηχητές και τους ιεροκήρυκες, ώστε να έχουν δύναμη λόγου και προσκαρτερία στην αποστολή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όσους γνωρίζουν την αποτυχία στις γήινες επιχειρήσεις, ώστε ο Θεός να τους στηρίζει με το δώρο της ελπίδας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, ώστε να έχουμε τα δώρα της χαράς και της ειρήνης που εξασφαλίζει η ζωντανή παρουσία του Χριστού μέσα μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Εσύ, Κύριε, είσαι η χαρά που φωτίζει τη ζωή μας. Δώσε να είμαστε χαρούμενοι μάρτυρες της ανάστασης του Υιού σου μέσα στον κόσμο, κι όταν ακόμα ο πόνος και οι δυσκολίες μας δοκιμάζουν. Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.
Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Θεέ Πατέρα, ο οποίος μας χορηγείς τα δώρα αυτά για να σου τα προσφέρουμε, και τα καταλογίζεις στην ευσέβεια της διακονίας μας, ικετεύουμε την επιείκειά σου, ώστε ό,τι χορηγείς ως αμοιβή να είναι ωφέλιμο και ως βράβευση. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 13 [12], 6)
Θα χαρεί η καρδία μου για τη σωτηρία σου,
Κύριε, θα ψάλλω το όνομα σου επειδή με ευεργέτησες.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχυμένοι, Κύριε, με τον άρτο της σωτηρίας, ικετεύουμε την ευσπλαχνία σου, χάρη σ’ αυτό το Μυστήριο, με το οποίο μας δυναμώνεις στην πρόσκαιρη αυτή ζωή, να μας καταστήσεις κοινωνούς, φιλεύσπλαχνε, και στη ζωή την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου