Κύριε, δείξε μου τους δρόμους σου

Κύριε, δείξε μου τους δρόμους σου

φοκολαρε_φή.JPG

«Κύριε, δείξε μου τους δρόμους σου και μάθε μου τα μονοπάτια τα δικά σου» (Ψλ 25,4).
Αυτός ο ψαλμός μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο κυκλωμένο από κινδύνους και απειλές. Ποιο δρόμο να ακολουθήσει για να φτάσει σε ήσυχο λιμάνι; Από ποιον να ζητήσει βοήθεια; Έχοντας συνείδηση της ευθραυστότητάς του, τελικά υψώνει τα μάτια και απευθύνεται κραυγάζοντας στον Κύριο, στο Θεό του Ισραήλ, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ το λαό του και τον οδήγησε αδιάλειπτα μέσα από την έρημο προς τη Γη της Επαγγελίας. Αυτή η πορεία κάνει να αναγεννηθεί η ελπίδα στον άνθρωπο που πορεύεται, δίνοντάς του μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει νέα οικειότητα με το Θεό, εγκαταλείποντας με ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη τον εαυτό του στην πιστή αγάπη Του, παρά τη δική του απιστία. Στη γλώσσα της Βίβλου, να βαδίζει κανείς με το Θεό είναι επίσης ένα μάθημα ζωής που μας διδάσκει να αναγνωρίζουμε το σχέδιο που ο Θεός έχει για τον καθένα από μας.

«Κύριε, δείξε μου τους δρόμους σου και μάθε μου τα μονοπάτια τα δικά σου»
Να πορευόμαστε στο δρόμο καθοδηγούμενοι από την έπαρσή μας, συχνά μας αφήνει αποπροσανατολισμένους και με βαθιά συναίσθηση των αδυναμιών μας και της ανεπάρκειάς μας. Θα θέλαμε λοιπόν να ξαναβρούμε την πυξίδα της ζωής μας και το δρόμο για το στόχο μας. Αυτός ο ψαλμός έρχεται επομένως να μας βοηθήσει, ωθώντας μας να συναντήσουμε προσωπικά το Θεό και να εμπιστευθούμε στην αγάπη του. Μας ενδυναμώνει ώστε να είμαστε δεκτικοί στη διδασκαλία του, η οποία μας καλεί διαρκώς να βγούμε από τον εαυτό μας για να τον ακολουθήσουμε στο δρόμο της αγάπης, που ο Ίδιος πρώτος παίρνει, για να έρθει προς συνάντησή μας.
Αυτό μπορεί να είναι μια προσευχή που μας συνοδεύει στη διάρκεια της ημέρας, και που κάνει κάθε τι που μας συμβαίνει, ευχάριστο ή δυσάρεστο, σταθμό στο δρόμο μας.

«Κύριε, δείξε μου τους δρόμους σου και μάθε μου τα μονοπάτια τα δικά σου»
Στην Ελβετία, η Hedy, παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, προσπαθεί εδώ και καιρό να ζει τον Λόγο. Σοβαρά άρρωστη τώρα, αισθάνεται πως σύντομα φθάνει στο τέλος του ταξιδιού της πάνω στη γη. Μια καλή της φίλη, η Kati, διηγείται: «Σε κάθε επίσκεψη, ακόμη και του νοσηλευτικού προσωπικού, η Hedy πάντα μένει στραμμένη προς το μέρος του άλλου, ενδιαφέρεται για κείνον, ακόμη και αν όλο και συχνότερα έχει δυσκολία να μιλάει. Ευχαριστώντας καθέναν που την επισκέπτεται, μοιράζεται την εμπειρία της. Δεν είναι παρά Αγάπη, ένα ζωντανό «Ναι» στο θέλημα του Θεού! Πολλοί αισθάνονται να έλκονται από εκείνη, γονείς, φίλοι, ιερείς, όλοι συνεπαρμένοι από την προσοχή που δείχνει σε καθέναν ξεχωριστά και από τη δύναμή της, καρπός της πίστης της στην αγάπη του Θεού».
Η Chiara Lubich παρομοίαζε τη ζωή σαν ένα «άγιο ταξίδι»(1): «Αυτό το “άγιο ταξίδι” συμβολίζει τον προορισμό μας προς το Θεό. […] Γιατί να μην κάνουμε αυτή τη μοναδική ζωή που μας δόθηκε ένα ταξίδι, ένα άγιο ταξίδι, αφού αυτός που μας περιμένει είναι Άγιος; […] Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις, μπορούν να κάνουν τη ζωή τους ένα αριστούργημα, εάν δεσμευτούν αποφασιστικά να βαδίσουν σε έναν δρόμο ηθικής ορθότητας.[…] Εάν η ζωή είναι ένα “άγιο ταξίδι”, πρέπει καθημερινά να προοδεύουμε στο δρόμο του θελήματος του Θεού […]. Και εάν τύχει να σκοντάψουμε, πρέπει να παραιτούμαστε απογοητευμένοι από τις αποτυχίες μας; Όχι, σ’ αυτές τις στιγμές πρέπει να “ξαναρχίζουμε“, εμπιστευόμενοι στη χάρη του Θεού μάλλον, παρά στις δικές μας ικανότητες. […] Και κυρίως ας βαδίσουμε μαζί, ενωμένοι στην αγάπη, βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Το “Άγιο” θα παραμείνει ανάμεσά μας, και θα γίνει η οδός μας. Θα μας κάνει να καταλάβουμε πιο καθαρά το θέλημα του Θεού, και θα μας δώσει την επιθυμία, αλλά και την ικανότητα, να το κάνουμε πραγματικότητα. Εάν είμαστε ενωμένοι, όλα θα γίνουν πιο εύκολα και θα γνωρίσουμε τη μακαριότητα που έχει δοθεί ως υπόσχεση σ’ εκείνον που ακολουθεί το “Άγιο Ταξίδι“(2)».

Letizia Magri

(1) Ψλ 84,6: «Μακάριος ο άνθρωπος που καταφεύγει σ’ εσένα, και με καθαρή καρδιά βαδίζει στο δρόμο του». Chiara Lubich
(2) Chiara Lubich, Λόγος της Ζωής Δεκεμβρίου 2006

Σε αυτό το λινκ μπορείτε να δείτε το Λόγο της Ζωής σε βίντεο εδώ: https://youtu.be/VpEErlhvwIU 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

26η Κυριακή του Έτους, Κύκλος Γ   Ο χρόνος και η αιωνιότητα είναι δύο στοιχεία που σήμερα παρουσιάζονται και στα τρία βιβλικά αναγνώσματα. Το ευαγγέλιο

25 Σεπτεμβρίου μνήμη της Αγίας Ευφροσύνης

  Πρόκειται για μια αγία όχι ιδιαιτέρα διαδεδομένη στη Δύση. Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 410 και 413 στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη ενός εύπορου αξιωματικού

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου