Το φυλλάδιο της 5ης Κυριακής του έτους, Κύκλος Β

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Κύκλος Β΄

φυλλαδιο.JPG

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7)
Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε ενώπιον του Κυρίου, που μας έπλασε, επειδή αυτός είναι ο Θεός μας.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ
Σε παρακαλούμε, Κύριε, φύλαττε την οικογένειά σου με την παντοτινή σου προστασία, και ας είναι πάντοτε ασφαλής, αφού έχει ως μόνη ελπίδα και στήριγμα τη θεία σου χάρη. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιώβ (7, 1-4.6-7)
Μίλησε ο Ιώβ και είπε:
«Ο βίος του ανθρώπου δεν είναι μια εκστρατεία επάνω στη γη; Οι ημέρες του δεν είναι σαν τις ημέρες ενός μισθωτού;
Όπως ο δούλος επιποθεί τη σκιά, κι όπως ο μισθωτός περιμένει το μισθό του, έτσι κι εγώ πήρα για κληρονομιά μήνες ματαιότητας, και μου διορίστηκαν νύχτες οδυνηρές. Όταν πλαγιάζω, λέω: “Πότε θα σηκωθώ; Και πάλι θα περιμένω το εσπέρας και είμαι γεμάτος πόνους μέχρι το σούρουπο.
Οι ημέρες μου είναι ταχύτερες απ’ την κερκίδα του υφαντή, και χάνονται χωρίς ελπίδα.
Να θυμηθείς ότι η ζωή μου είναι ένας άνεμος, το μάτι μου δε θα ξαναδεί αγαθό”».
Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (147)
Αινείτε τον Κύριο, διότι γιατρεύει όσους έχουν καρδιά συντετριμμένη.
Αινείτε τον Κύριο, διότι είναι καλό να ψάλλουμε στο Θεό μας,*
επειδή είναι ευχάριστο να ψάλλουμε αίνους.

Διότι ο Κύριος οικοδομεί την Ιερουσαλήμ,*
συγκεντρώνει τους διασκορπισμένους του Ισραήλ.
Αυτός γιατρεύει όσους έχουν καρδιά συντετριμμένη,*
και δένει τα τραύματά τους.

Αυτός απαριθμεί το πλήθος των αστέρων,*
κι όλα τα φωνάζει με τ’ όνομά τους.
Μέγας είναι ο Κύριός μας και μεγάλη η δύναμή του,*
δεν υπάρχει αριθμός για τη σοφία του.

Υποστηρίζει ο Κύριος τους πράους,*
ταπεινώνει τον αμαρτωλό μέχρι το χώμα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ.
Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (9, 16-19.22-23)

Αδελφοί, εάν κηρύττω το Ευαγγέλιο, αυτό δεν είναι για μένα λόγος να καυχώμαι. Είναι ανάγκη για μένα να το πράξω, διότι αλίμονό μου αν δεν κηρύττω το Ευαγγέλιο. Επειδή, αν αυτό το κάνω με τη θέλησή μου, θα έχω ανταμοιβή. Αλλά αν το κάνω χωρίς τη θέλησή μου, τότε μου το ανέθεσαν. Ποια λοιπόν, θα είναι η ανταμοιβή μου; Είναι, να κηρύττω το Ευαγγέλιο χωρίς να επιβαρύνω το Ευαγγέλιο, με το να μη χρησιμοποιώ την εξουσία που μου δίνει το Ευαγγέλιο.
Διότι, ενώ ήμουν ελεύθερος από όλα, κατέστησα τον εαυτό μου δούλο, για να κερδίσω όσο το δυνατό περισσότερους.
Έγινα αδύνατος με όσους είναι αδύνατοι, για να κερδίσω τους αδυνάτους. Για τους πάντες έγινα τα πάντα, για να σώσω κάποιους με κάθε τρόπο. Τα πάντα κάνω για το Ευαγγέλιο, για να γίνω και εγώ συμμέτοχος σ’ αυτό.
Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μτ.8, 17)
Αλληλούια. Αυτός πήρε τις ασθένειές μας και τις αρρώστιες μας σήκωσε πάνω του. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 29-39)
Τον καιρό εκείνο, όταν βγήκε ο Ιησούς από τη συναγωγή, πήγαν στο σπίτι του Σίμωνα και του Ανδρέα, μαζί με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Η πεθερά του Σίμωνα ήταν κατάκοιτη με πυρετό, κι αμέσως του μίλησαν γι’ αυτήν. Ο Ιησούς πλησίασε, την έπιασε από το χέρι και τη σήκωσε. Και ο πυρετός την άφησε, κι αυτή τους υπηρετούσε.
Όταν βράδιασε, την ώρα που έδυε ο ήλιος, του έφεραν όλους τους αρρώστους και τους δαιμονισμένους. Και όλη η πόλη συγκεντρώθηκε μπροστά στην πόρτα. Και θεράπευσε πολλούς αρρώστους που υπέφεραν από διάφορες ασθένειες κι έδιωξε πολλά δαιμόνια και δεν άφηνε τα δαιμόνια να μιλούν, επειδή τον γνώριζαν.
Και το πρωί, ενώ ήταν ακόμα σκοτάδι, σηκώθηκε και βγήκε και πήγε σ’έναν έρημο τόπο κι εκεί προσευχόταν. Αλλά ο Σίμωνας και οι σύντροφοί του έτρεξαν πίσω του. Τον βρήκαν και του λένε: «Όλοι σε αναζητούν!». Κι εκείνος τους λέει: «Πάμε αλλού, στα πλησιέστερα χωριά, για να κηρύξω κι εκεί. Γι’ αυτό το λόγο ήλθα». Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές τους σε όλη τη Γαλιλαία κι έβγαζε τα δαιμόνια.
Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
Αδελφοί αγαπητοί, ας απευθύνουμε την προσευχή μας προς το Θεό, τον Πατέρα όλων, για να ζητήσουμε την ευλογία του και τη βοήθεια του στις αγωνίες μας.
Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να είναι στα μάτια των ανθρώπων το σημείο αγάπης και ευσπλαχνίας του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να ενώσουν τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση της ειρήνης και της προόδου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που υποφέρουν στο σώμα και στην ψυχή, για να ενώσουν τα βάσανά τους στα πάθη του σταυρωμένου Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινο πόνο και να συμπεριφερόμαστε με κατανόηση και ευσπλαχνία, κατά το παράδειγμα του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε Ιησού Χριστέ, Εσύ που σπλαχνίστηκες τους ανθρώπους που υπέφεραν, σε παρακαλούμε να κάμεις ώστε οι χριστιανοί να συνεχίσουν τη φιλάνθρωπη αποστολή σου μέσα στον κόσμο.

Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων.
Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ
Κύριε, ο άρτος και ο οίνος που δημιούργησες, για να ενισχύουν την αδυναμία μας, ας γίνουν για μας Μυστήριο ζωής αιώνιας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 107 [106], 8-9)
Ας δοξολογήσουν τον Κύριο για τα ελέη του, για τα θαυμάσιά του προς τα τέκνα των ανθρώπων, επειδή χόρτασε την ψυχή τη διψασμένη, και την πεινασμένη ψυχή με αγαθά τη γέμισε.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεέ Πατέρα, ο οποίος θέλεις να συμμετέχουμε στον ίδιο άρτο και στο κοινό ποτήριο, αξίωσέ μας, σε παρακαλούμε, να ζούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε, αποτελώντας ένα σώμα χάρη στον Χριστό, να συμβάλλουμε με χαρά στη σωτηρία του κόσμου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου