Το έργο της Κάριτας Τήνου

Το έργο της Κάριτας Τήνου

Η μεγάλη πλειοψηφία των δράσεων της Κάριτας Τήνου – Νάξου υλοποιείται από το δίκτυο εθελοντών που υπάρχει σε σχεδόν όλα τα νησιά.
Όπως αναφέρει η Κάριτας στην ιστοσελίδα της (www.caritas-ntm.gr) "Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς κάθε φορά που μεμονωμένα άτομα ή ομάδες (κατά βάση νέων) προσφέρουν το χρόνο και τις ιδέες τους για να βελτιωθεί και διευρυνθεί το παραγόμενο έργο".
Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε περισσότερο εξειδικευμένα για τις δράσεις και προτίθεστε να συνεισφέρετε με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτές επικοινωνήστε με την Κάριτας τηλεφωνικά 6946869194 ή μέσω e- mail: caritasntm@caritas.gr

Πάμε να δούμε κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιεί η Κάριτας Τήνου – Νάξου

ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

Ο τομέας ρουχισμού της Κάριτας λειτουργεί στον οικισμό Ξινάρα Τήνου περισσότερο από 20 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχει συλλέξει – διαχωρίσει και μοιράσει ανυπολόγιστους τόνους καινούριου ή μεταχειρισμένου ρουχισμού και υποδημάτων (γυναικεία – ανδρικά – παιδικά), παιχνίδια, κουβέρτες, ιατρικά βοηθήματα και οικιακό εξοπλισμό.

Εκτός από τις ανάγκες που καλύπτει σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία 7 χρόνια ενισχύει σημαντικά σε είδος και φορείς εκτός Τήνου (Κάριτας Αθήνας, Κάριτας Θεσσαλονίκης, Κάριτας Πάτρας, Αδ. Ιεραποστόλους της Αγάπης, Κέντρο Αστέγων Δήμου Αθηναίων, Ξενώνα Αστέγων ΜΚΟ «κλίμακα», «Το χαμόγελο του Παιδιού» κ. α.)

Ο χώρος είναι ανοικτός κάθε (εργάσιμη) Δευτέρα 11.30 – 13.00 ενώ σε τακτά διαστήματα συγκεντρώνεται η σχετική εθελοντική ομάδα προκειμένου να οργανώσει τις αποστολές ειδών εκτός Τήνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη ομάδα εθελοντών λειτουργεί και στη Νάξο.

ΥΛΙΚΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Η αναγκαιότητα ύπαρξης αποθηκευμένου εξοπλισμού πρώτης ανάγκης προέκυψε από τρία διαφορετικά γεγονότα:

– η από την κατά το παρελθόν συχνή εμφάνιση της ανάγκης για περίθαλψης μεταναστών οι οποίοι μέσω δουλεμπορικών πλοίων προσάραζαν στα νησιά μας

– από τις κατά καιρούς φυσικές καταστροφές που έπληξαν στη χώρα μας (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, κλπ)

– προκειμένου να γίνονται απρόσκοπτα οι διακομιδές ασθενών από το Κέντρο Υγείας Τήνου προς Νοσοκομεία στη Σύρο ή την Αθήνα καθώς απαιτούνται ορισμένα βασικά υλικά τα οποία δεν προσφέρονται στους ασθενείς.

Η Κάριτας Τήνου προκειμένου να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παραπάνω έκτακτες ανάγκες διατηρεί ικανό αριθμό άμεσα διαθέσιμων υλικών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, είδη προσωπικής υγιεινής, κλπ) σε κατάλληλο χώρο στη Χώρα της Τήνου.

ΤΟΜΕΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η δράση αυτή υλοποιείται από το έτος 2007 και ήρθε ως απάντηση στις εκκλήσεις για ενίσχυση δυο «φορέων» της πρωτεύουσας, της Κάριτας Αθήνας/ Προσφυγικό Έργο και της Ιεράς Μονής Αδελφών Ιεραποστόλων της Αγάπης οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση να προσφέρουν καθημερινά συσσίτια σε απόρους συμπολίτες μας.

Οι καθολικές ενορίες της Τήνου (εκ περιτροπής κάθε χρόνο) με προθυμία ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Κάριτας για συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια της τεσσαρακοστής, συσκευασμένων τροφίμων, όσπρια, λάδι, γάλα κλπ τα οποία αποστέλλονται μετά το Πάσχα στους προαναφερόμενους φορείς. Παρά την οικονομική κρίση η συμμετοχή είναι σχεδόν πάντα ενθαρρυντική και ανακουφίζει αξιόλογα τις προσπάθειες των δυο φορέων.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Κατά το παράδειγμα άλλων επαρχιακών Κάριτας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σε Τήνο και Νάξο Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση: «Απογευματινός Καφές – Τσάι».

Η δράση αυτή πραγματοποιείται συχνά σε συνεργασία και με άλλους φορείς των νησιών και βέβαια την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά σύνολα, χορωδίες, θεατρικές ομάδες κ.ο.κ. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χώρους της εκκλησίας, βασίζονται στην εργασία των εθελοντών της Κάριτας, στην αφιλοκερδή συμμετοχή των καλλιτεχνικών ομάδων αλλά και στις προσφορές επαγγελματιών και προμηθευτών οπότε δίνεται η δυνατότητα μεγιστοποίησης των εσόδων τα οποία προσφέρονται εξ’ ολοκλήρου σε φορείς που παράγουν κοινωνικό-προνοιακό έργο στα δυο νησιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Από το Μάρτιο του 2016 με οικονομική υποστήριξη της Caritas Reggio Calabria (αδελφοποιημένη με τη δική μας Κάριτας), λειτουργεί «Κέντρο Ακρόασης – Συμβουλευτικός σταθμός».

Το Κέντρο Ακρόασης είναι ανοικτό σε όλους, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Κάριτας Ιταλίας και το στελεχώνει ειδικευμένη επαγγελματίας ψυχικής υγείας η οποία είναι σε θέση να παρέχει ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση στους δυνητικά ωφελούμενους της Κάριτας, παράλληλα καταγράφει και ιεραρχεί τις ανάγκες και τα αιτήματα ώστε στη συνέχεια ανάλογα και με τις δυνατότητες της τοπικής Κάριτας να υπάρχει η κατάλληλη ανταπόκριση, βοήθεια ή/και παραπομπή. Οι παροχές του κέντρου είναι δωρεάν.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη 10.00 – 13.00, Πέμπτη 5.30 – 18.30.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946869194 (ΜΕΛΑΝΙΤΗ ΜΑΡΙΑ)

ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η Κάριτας Νάξου – Τήνου αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρκετές οικογένειες και στα νησιά μας αιτήθηκε και εντάχθηκε πιλοτικά σε έκτακτα προγράμματα της Κάριτας Ευρώπης που στόχο έχουν τα παιδιά και τους νέους, πιο συγκεκριμένα στη δράση «Πρόγευμα μαθητών».

Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια της σχολικής διαδικασίας ήδη από το σχολικό έτος 2015-2016 εξασφαλίζεται ένα ημερήσιο σνακ (κολατσιό) σε ορισμένο αριθμό μαθητών του Γυμνασίου Τήνου των οποίων η οικογένεια δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους να προμηθεύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επελέγη το Γυμνάσιο Τήνου καθώς πληροί δυο βασικές προϋποθέσεις που ορίζονται από το πρόγραμμα, οι οποίες είναι αφ’ ενός η παροχή βοήθειας να αφορά παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ποιοτικής διατροφής καθημερινά για την ομαλή τους ανάπτυξη και αφ’ ετέρου την ύπαρξη κυλικείου στη σχολική μονάδα ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός προς το πρόσωπο του κάθε ωφελούμενου μαθητή ο οποίος θα επιλέγει να καταναλώσει όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές αποφεύγοντας έτσι πιθανές διακρίσεις και στιγματισμό.

Οι εκάστοτε επιλογές μαθητών έγιναν από τη σχολική κοινότητα χωρίς καμία εμπλοκή των μελών της Κάριτας και το πρόγραμμα συνεχίζει να λειτουργεί. Ευελπιστούμε να έχουμε ευκαιρία κάποιας μεγαλύτερης χρηματοδότησης μελλοντικά ώστε να υπάρξει δυνατότητα η ίδια παροχή να δοθεί σε μαθητές και άλλων σχολικών μονάδων.

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αγαπώ και προσφέρω», ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και σκοπεύει να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων από τις οποίες υποφέρουν οι άπορες και κοινωνικά αποκλεισμένες οικογένειες, στοχεύει να βοηθήσει στη καταπολέμηση της φτώχειας μέσω της μηνιαίας κάλυψης βασικών αναγκών διαβίωσης με παροχές σε νωπά είδη διατροφής, ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή/και αποπληρωμή λογαριασμών (50 ευρώ κάθε μήνα). Σημαντική παράμετρος του έργου είναι παράλληλα η παροχή ηθικής, συναισθηματικής και πνευματικής υποστήριξης των ωφελούμενων από επαγγελματίες. Γεωγραφικά, το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν όλη την Ελλάδα και υλοποιείται μέσω των Κάριτας των εννέα Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών: Κάριτας Αθήνας, Κάριτας Αρμενόρρυθμων, Κάριτας Θείας Πρόνοια, Κάριτας Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Κάριτας Κέρκυρας, Κάριτας Κρήτης, Κάριτας Νάξου – Τήνου, Κάριτας Σύρου και Κάριτας Χίου.

Η πρόβλεψη για τον αριθμό των οικογενειών που θα ωφελούνταν από το πρόγραμμα στην τοπική μας Κάριτας Νάξου – Τήνου ήταν αρχικά (έως) 40. Ήδη όμως, από τους πρώτους μήνες της υλοποίησης του προγράμματος παρατηρήθηκε ότι η ανάγκη στήριξης περισσοτέρων οικογενειών είναι μεγάλη. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε χάρις στη συνεργασία των εφημερίων, στο δίκτυο εθελοντών αλλά και των συνεργατών της Κάριτας εκτός της Τήνου και στα νησιά Νάξο και Άνδρο. Ενδεικτικά το μήνα Φεβρουάριο 2017 ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων οικογενειών στα τρία νησιά ανήλθε στις 85. Το πρόγραμμα συνεχίζει να είναι σε ισχύ και συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο η τοπική Κάριτας θεωρεί σκόπιμο να ευχαριστήσει.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ένας ακόμα τομέας δράσης της Κάριτας που δεν παραλείπεται διαχρονικά σχετίζεται με την συμπαράσταση και τη κοινωνική επαφή.

Ο εκκλησιαστικός παραστάτης της Κάριτας π. Νίκος Ψάλτης, η αδελφή Λουκία Παλαμάρη αλλά και αρκετοί εθελοντές προσφέρουν συντροφιά, ηθική και πνευματική στήριξη σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων και μοναχικών κυρίως ατόμων αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω περιοδικών επισκέψεων στο σπίτι τους ή συνοδείας κατά τη νοσηλεία τους, ασθενών στο Κέντρο Υγείας Τήνου ή το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου