Το 2022 η επόμενη Σύνοδος Επισκόπων στη Ρώμη.

Το 2022 η επόμενη Σύνοδος Επισκόπων στη Ρώμη.

Σε 2 χρόνια, το φθινόπωρο του 2022, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος των Επισκόπων στη Ρώμη. Ο Πάπας το αποφάσισε με την ευκαιρία της συνάντησης με την Γραμματεία της Συνόδου. Στον Ποντίφικα παρουσιάστηκαν μια σειρά από θέματα από τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει το θέμα της Συνόδου.
Η επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων θα κληθεί "για το φθινόπωρο του 2022", έτσι ώστε να εξασφαλιστεί "μεγαλύτερη συμμετοχή" ολόκληρης της Εκκλησίας "στην προετοιμασία και στην τέλεση" του γεγονότος. Αυτό αποφασίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος προήδρευσε το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης συνάντησης του 15ου τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων. Αυτό ανακοινώθηκε από την ίδια Γραμματεία.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης
Οι εργασίες του θεσμού, πραγματοποιήθηκαν 7 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκαν για να «προτείνουν στον Άγιο Πατέρα πιθανά θέματα που θα συζητηθούν στην 16η Τακτική Γενική Συνέλευση και να«αντιμετωπίσει άλλα θέματα», όπως ποια τα βήματα πραγματοποιήθηκαν μετά από την Σύνοδο για τους νέους του 2018 και ποια η ανταπόκριση της Μετασυνοδικής Αποστολικής Προτροπής «Ο Χριστός Ζει».

Η φροντίδα για τους μετανάστες
Στον Πάπα παρουσιάστηκε "ένας κατάλογος πιθανών θεμάτων", τον οποίο ο Πάπας αποδέχθηκε «εν όψει της οριστικής επιλογής του συνοδικού κεντρικού θέματος». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκείνου του ίδιου απογεύματος, διευκρινίστηκει ότι "προέκυψε επίσης η ανάγκη επείγουσας έκφρασης της αλληλεγγύης προς τους αδελφούς και τις αδελφές που εμπλέκονται στο δράμα της αναγκαστικής μετανάστευσης".

Οι Εργασίες
Στην αρχή της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας, Καρδινάλιος Lorenzo Baldisseri ανακοίνωσε, ότι μετά τον διορισμό του Καρδιναλίου Luis Antonio Tagle, στη θέση του Πρόεδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για την Ευαγγελισμό των Λαών, ως νέο μέλος του τακτικού Συμβουλίου έλαβε μέρος σε αυτή την συνεδρίαση ο Καρδινάλιος Joseph Coutts, Αρχιεπίσκοπος του Karachi, στο Πακιστάν: "ήταν – όπως αναφέρει το δελτίο τύπου – ο Συνοδικός Πατέρας της Ασίας που έλαβε τις περισσότερες ψήφους".
Ο Καρδινάλιος Baldisseri στη συνέχεια "παρουσίασε" τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία «για τα θέματα» για την επόμενη Σύνοδο, «με τη συμμετοχή, κατά το έτος 2019, των Συνόδων της Ιεραρχίας, των Συνόδων των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών sui iuris, της Ρωμαϊκής Κούριας και της Ένωσης των Γενικών Ηγουμένων». Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια "πλούσια συζήτηση" τόσο στην ολομέλεια όσο και στις γλωσσικές ομάδες.
Την επόμενη μέρα ο καρδινάλιος Kevin Joseph Farrell, Πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, ανέφερε τις Μετασυνοδικές δραστηριότητες που το Τμήμα για τους νέους διεξάγει για να «παροτρύνει» την εφαρμογή της Μετασυνοδικής Αποστολικής Παραίνεσης «Ο Χριστός Ζεί».

Μετάφραση: Π.Ι.Σκλ.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου