Της Μυτιλήνης καύχημα

Της Μυτιλήνης καύχημα

Με ένα μεγάλο πλήθος ενοριτών, ευλαβών, προσφύγων και μεταναστών πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου η Καθολική Εκκλησία Λέσβου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από ευλαβείς του Αγίου που έσπευσαν από νωρίς για να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του: ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Χίου (Λέσβου-Σάμου) π. Ριχάρδος και ο εφημέριος Χίου και Μυτιλήνης π. Λέων.

Στη Θεία Λειτουργία έντονη ήτα και η παρουσία Καθολικών Χριστιανών προσφυγων και μεταναστών.

Η χορωδία Μυτιλήνης Animato υπό τη Διεύθυνση του κου Αντωνίου Βερβέρη κάλυψε όλα τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να είναι Θεία Μυσταγωγία.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στο πλήθος των ευλαβών και είπε:

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Σήμερα όλος ο κόσμος εορτάζει τη μνήμη ενός Αγίου της ενωμένης Μίας Εκκλησίας του Χριστού, του Αγίου Βαλεντίνου ιερομάρτυρα  του τρίτου αιώνα μετά Χριστόν. Σε μια εποχή που η Εκκλησία της Ανατολής και της Δύσης ήταν μεταξύ τους ενωμένες, διότι οι όποιες  επουσιώδεις θεολογικές, λειτουργικές και ποιμαντικές διαφοροποιήσεις δεν έβλαπταν την  ενότητα τα Μίας του Χριστού Εκκλησίας, αλλά τη πλούτιζαν.

Μα τέτοια εικόνα συνειδητή ή ασυνείδητη παρουσιάζεται σήμερα σ’ αυτόν ιστορικό Καθολικό Ναό που εδώ και μερικά χρόνια χάρη στο ενδιαφέρον της 14ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού απέκτησε τη σημερινή ελκυστική μορφή του.

Κοιτάξτε ποιοι είμαστε σήμερα εδώ: άνθρωποι διαφορετικού χρώματος, διαφορετικού δόγματος και σίγουρα και διαφορετικού κόμματος.

Είναι εδώ συναγμένη μία Εκκλησία που ξέρει  να γκρεμίζει τοίχους μίσους και να χτίζει γέφυρες αγάπης.

Οι πράξεις μας, λατρευτικές, κηρυγματικές και ποιμαντικές, αποσκοπούν στο να επισπεύσουμε την πραγματοποίηση της προσευχής του Ιησού ίνα πάντοτε εν ώσιν.

Αδελφοί μου και Αδελφές έχουμε αργήσει στην πορεία μας αυτή. Αυτή θα ολοκληρωθεί, μόνο αν θέσουμε ως στόχο μας ανταμώσουμε «εν Χριστώ» το σημείο συνάντησής μας είναι ο Χριστός και όχι ο ασταθής δικός μας εγωισμός

Η εδώ Καθολική Εκκλησία είναι κι θα παραμείνει ένας άμβωνας αγάπης μεταξύ των τόσων άλλων της αδελφής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εορτάζοντας και πανηγυρίζοντας σήμερα  τη μνήμη  του προστάτη εκείνων που ξεκινούν με τον έρωτα για να φθάσουν στην αληθινή αγάπη με την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου τους, ήρθαμε εδώ στο νησί της Λέσβου, όχι για να πάρουμε, αλλά για να δώσουμε. Ή αν θέλετε καλύτερα, και να δώσουμε και να λάβουμε. Να σας δώσουμε το λόγο του Θεού μέσα από τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου και να λάβουμε από σας δείγματα ανθρωπιάς και χριστιανικής έμπρακτης Αγάπης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ερωτευμένη με το μαρτυρικό αυτό νησί της Λέσβου και επιθυμούσα να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της, με επικεφαλής τον ανήσυχο και δραστήριο Δήμο διοργάνωσε εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές αλλά και ψυχαγωγικές για να εξυψώσει το ηθικό των καρδιών των  δημοτών του και να προσφέρει μέσα σε καιρούς πολύμορφων δυσκολιών,  αισιοδοξία, ελπίδα και χαρά. Αλλά και ευκαιρίες αναζωογόνησης της τοπικής γενικής οικονομίας. Σ΄ αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο αλλά είναι και άξιο συγχαρητηρίων

Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία της Λέσβου, θέλει να συμπληρώσει και το κάτι άλλο που αφορά την έμπρακτη την  αγάπη του Ευαγγελίου, την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη. Το Ευαγγέλιο για μας τους χριστιανούς δεν είναι ένα Βιβλίο, αλλά ένα πρόσωπο ο Ιησούς Χριστός που είναι ο ενσαρκωμένος Θείος Λόγος.

Σας παρακαλώ συγκρατήσετε ότι ακούτε αυτή τη στιγμή και αν διαπιστώσετε, ότι σε κάτι από αυτά δεν συμφωνείτε , τότε έχετε όλο το δικαίωμα να διαφωνήσετε και να εκφράσετε τη διαφορετική σας γνώμη με λεπτότητα και αγάπη για να έχει και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν ήρθε τώρα στην Μυτιλήνη αλλά επέστρεψε, διότι  κάποτε ήταν εδώ. Και αυτό που πολλοί θα ήθελαν να έχουν, δηλαδή την παρουσία του ακόμη και μέσω των ιερών λειψάνων του, η Μυτιλήνη από αιώνες το είχε και ενώ κάποια στιγμή φάνηκε ότι εγκατέλειψε το νησί, χωρίς βέβαια τη θέλησή του, ζητήσαμε να επιστρέψει και πάλι εδώ.

Η παρουσία του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί της Λέσβου είναι μία ευλογία του Θεού, και βέβαια δεν είναι η μοναδική. Η παρουσία των αγίων στο νησί και προπάντων  ευλάβεια των κατοίκων του είναι μια πανίσχυρη ευλογία. Στον παράδεισο δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι και Καθολικοί άγιοι. Εμείς οι κάτοικοι της γης κάνουμε αυτούς τους χωρισμούς. Στον παράδεισο υπάρχει μόνο η  αδιαίρετη Βασιλεία του Θεού.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, μη ξεχάσουμε επίσης και την  ευλογία του Θεού, που έστειλε στο νησί αυτό,  όταν εδώ σ’ αυτήν την πόλη περπάτησαν πιασμένοι χέρι-χέρι ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μακαριότατος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ήταν ένα περπάτημα ανάμεσα στη δυστυχία, όχι τυπική αλλά ουσιαστική. Από τότε  συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε οι αδελφοί μας οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες βαδίζουν  εν μέσω της σημερινής ερήμου με την  ελπίδα να φθάσουν  σε κάποια γη της επαγγελίας.

Το νησί αυτό, με τόσα δείγματα ανθρωπιάς, να μην επιτρέψει συνάνθρωποί μας αυτοί να ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη να βρουν άνθρωπο, διότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι. Αλλά και εκείνοι, ας αναγνωρίζουν την ανθρωπιά των κατοίκων αυτού του νησιού και ας δείχνουν  την ευγνωμοσύνη τους με σεβασμό και αγάπη προς εκείνους που τους φιλοξενούν.

Ολοκληρώνοντας τις σημερινές μου σκέψεις για τη σημερινή εορτή και πανήγυρη, θα ήθελα να παρακαλέσω όσους έχουν διαφορετικές απόψεις από αυτές που άκουσαν ή θα  ακούσουν και θα διαβάσουν, να μη δημιουργούν προβλήματα στις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών ή τη δική μου αδελφική σχέση με τους δύο Άγιους Αδελφούς στην Αρχιεροσύνης Μυτιλήνης και Μυθήμνης, διότι τους βεβαιώνω ότι εγώ δεν είμαι μαζί τους απλά ερωτευμένος αλλά τους αγαπώ και τους δυο με ειλικρινή και ισχυρή αγάπη, με την αγάπη του Χριστού. Και «ποιος μπορεί να ας χωρίσει από την αγάπη του Θεού»; Ευτυχώς κανένας, γι αυτό και ευχαριστώ τον Ένα και Τριαδικό Θεό. Αμήν.

Στο τέλος  της Θείας Λειτουργίας εκπρόσωπος των προσφύγων και μεταναστών πρόσφερε συμβολικό δώρο στον Αρχιεπίσκοπο σε ένδειξη αγάπης και εκτίμησης για την όλη συμπεριφορά του  απέναντί τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών  λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου  στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης όπου εκατοντάδες κάτοικοι αποθανάτιζαν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα τη λιτάνευση.

Η φετινή πανήγυρη είχε κάτι το μοναδικό και αυτό ήταν ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έλαβαν μέρος τόσο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όσο και στην λιτάνευση την οποία και βοήθησε η ειδική ομάδα μουσικών που θέλησαν με τη συμμετοχή να συμβάλλουν στον όλο πανηγυρικό εορτασμό.

Τις βραδινές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον π. Ριχάρδο, παρευρέθη σε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου για την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο Δήμαρχος ενώπιον επτακοσίων θεατών βράβευσε με ειδική πλακέτα τον Αρχιεπίσκοπο για την  συμβολή στην πρόοδο του νησιού και τη βοήθειά του προς τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Προς τον Δήμαρχο και όλους τους παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος απεύθυνε θερμό χαιρετισμό.   

[module-698]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου