«Τι παράδεισος!», Το θέμα της Ημέρας των Κατακόμβων 2020
Η τρίτη έκδοση της Ημέρας των Κατακόμβων στις 10 Οκτωβρίου στοχεύει στην ανακάλυψη της αρχαιολογικής και πνευματικής κληρονομιάς των πρώτων Χριστιανών. Το θέμα για το 2020 είναι «Τι παράδεισος!» και, ενόψει των προβληματισμών σχετικά με τη δημιουργία για τα πέντε χρόνια της Εγκυκλίου Δοξασμένος να’ σαι, στοχεύει να «προκαλέσει το όραμα της φύσης ακριβώς όπως βρίσκεται στις χριστιανικές κατακόμβες, στις τοιχογραφίες και στα μαρμάρινα ανάγλυφα τους». “Οι βουκολικές σκηνές, οι αναπαραστάσεις λουλουδιών, φυτών και ζώων, είτε απομονωμένες είτε βγαλμένες μέρα από τις βιβλικές ή τις συμβολικές παραστάσεις», διαβάζουμε στην ανακοίνωση της Ποντιφικής Επιτροπής για την Ιερή Αρχαιολογία, «μας παραπέμπει στον κήπο της όπου εκεί άρχισαν όλα, στην Εδέμ και, ταυτόχρονα, στον Παράδεισο, στο βασίλειο των Μακάριων, στον οποίο η αρχική ομορφιά της δημιουργίας ξαναδημιουργείται και προτείνεται ως ο τελικός στόχος του ταξιδιού της ζωής που διατηρείται από την πίστη στον Αναστημένο».
Ο κόσμος των αρχαίων Χριστιανών
«Μπροστά στις εικόνες της δημιουργίας, του φυσικού περιβάλλοντος, μερικές φορές απαραίτητες και ελάχιστα περιεγραμμένες, άλλες φορές πλούσιες και περίεργες στις λεπτομέρειες τους, ακόμη και αν τοποθετηθούν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από το σκοτάδι και τα σημάδια του θανάτου», διαβάζουμε ξανά στην ανακοίνωση, «Είναι φυσικό να αναφωνεί κανείς: «Τι παράδεισος», σκεπτόμενος τόσο τη φυσική ομορφιά που κυριαρχεί όσο και ελκυστική, αλλά και, τον τελικό προορισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, που ελπίζουμε και επιθυμείται όχι μόνο από τους πιστούς αλλά και από όλη την ανθρωπότητα». Οι «Χριστιανοί της αρχαιότητας», στην πραγματικότητα, «αναφερόμενοι πάνω απ’ όλα στα βιβλικά κείμενα, φαντάστηκαν τον τελικό προορισμό της ανθρωπότητας σε ένα παραδείσιο πλαίσιο, στο οποίο βασίζεται η πλήρης αρμονία με τη δημιουργία, με όλα τα δημιουργήματα, που καλούνται επίσης να συμμετάσχουν στη νέα ζωή που υποσχέθηκε ο Χριστός και που εγκαινιάστηκε με την Ανάστασή του. “
Το πρόγραμμα της ημέρας
Λόγω της πανδημίας, η Ημέρα θα πραγματοποιηθεί μέσω εικονικής μορφής, δηλαδή μέσω του Διαδικτύου. Με τη σύνδεση σε αυτόν τον ιστότοπο θα είναι δυνατή, από τις 10.45 έως τις 18.30, η παρακολούθηση μιας σειράς ομιλιών σχετικά με το θέμα και το όραμα αυτό αλλά και μη δημοσιευμένων εικόνων των κατακομβών της οδού Anapo στη Ρώμη. Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο Καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού και της Ποντιφικής Επιτροπής για την Ιερή Αρχαιολογία, ο γραμματέας, παν/τάτος Pasquale Iacobone και ο Αρχαιολογικός Υπεύθυνος των κατακομβών. Οι δημοσιογράφοι του Ραδιοσταθμού του Βατικανού Alessandro De Carolis και η Laura De Luca θα συμμετάσχουν διαβάζοντας μερικά αποσπάσματα από την Εγκύκλιο Δοξασμένος να’ σαι που αναφέρονται στο πάθος των αγίων Περπέτουας και της Φιλικίτης. Διατίθεται επίσης στο Διαδίκτυο η εικονική έκθεση “Ευλογημένη Γη” του καλλιτέχνη Max Serradifalco, έργα σε σύγκριση με την εγκύκλιο του Πάπα που αφορά στην προστασία της δημιουργίας.
Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.