Τι είναι τα «λεγάτα»

6

Τι είναι τα «λεγάτα»

Συχνά ακούμε στις ενορίες μας για «λεγάτα» εκκλησιών και ιδιωτών και δεν γνωρίζουμε λεπτομερώς τι ακριβώς είναι. Η λέξη «λεγάτο» είναι λατινική και σημαίνει «δέσμευση». Στην νομική ελληνική γλώσσα το λεγάτο ονομάζεται επίσης «λεγάτο», αλλά και «ιερό κληροδότημα».
Συνήθως τα λεγάτα είναι γραπτές συμφωνίες και συμβόλαια μεταξύ ενός ιδιώτη και ενός ενοριακού ναού, με το οποίο ο ιδιώτης κληροδοτεί μετά τον θάνατό του ή από εκείνη τη στιγμή παραδίδει είτε ένα χρηματικό ποσόν, είτε ένα ακίνητο (χωράφι, σπίτι, κ.ά.) σε κάποιον άλλο (ναό ή ιδιώτη) με την υποχρέωση να εξασφαλιστούν για τον ίδιο ή για μέλη της οικογένειάς του, μετά θάνατον, κάποια πνευματικά αγαθά (Λειτουργίες, μνημόσυνα, προσευχές κλπ).
Τα «λεγάτα» διαχωρίζονται σε «αιώνια» ή σε «περιορισμένου χρόνου», ανάλογα με τη συμφωνία και το ιδιωτικό συμβόλαιο που έχει συνταχθεί. Παλαιότερα και σε περιόδους ιδιαίτερης ανάγκης κάποιων ενοριακών ναών (ιδιαίτερα όταν οικοδομήθηκαν) και ένα μικρό ποσόν μπορούσε να αποτελέσει αιτία για ένα «αιώνιο λεγάτο». Υπάρχουν λεγάτα για Λειτουργίες επειδή κάποιος πλήρωσε τον ασβέστη για να ασπρίσουν τον ενοριακό ναό… Ένα λεγάτο μπορεί να συνταχθεί σε συμφωνία του κληροδότη με τον εφημέριο και το ενοριακό συμβούλιο, που όμως θα πρέπει να εγκριθεί και από τον επίσκοπο, αν δεν είναι περιορισμένου χρόνου, ή όταν το κληροδότημα δεν είναι σημαντικό οικονομικό μέγεθος.
Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η ενορία ή ένας ιδιώτης, πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο και δεν έχει κανένας δικαίωμα να τις καταργήσει, ή να τις αγνοήσει. Αν έχει οριστεί κάποια σταθερή ημερομηνία (εορτή) για την τέλεση ενός λεγάτου, αυτή δεν πρέπει να αλλάζει εύκολα, αλλά μόνο κατόπιν άλλης σοβαρότερης ενοριακής ανάγκης, κατά την κρίση του εφημερίου.
Για θέματα κατάργησης ή αλλαγής ενός λεγάτου αρμόδιος είναι ο επίσκοπος και όταν πρόκειται σε σοβαρή οικονομική περίπτωση επιβάλλεται να υπάρχει η άδεια από την Αγία Έδρα.

πμφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου