Τι είναι η «Θεία ανάγνωση»;

Τι είναι η «Θεία ανάγνωση»;

ΘΕΙΑ_ΑΝΑΓΝΩΣΗ.jpg

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας ανέθεσε στη Βιβλική Εταιρία και αυτή εξέδωσε τρία τεύχη ΘΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (Lectio Divina) με βάση τα αναγνώσματα των Κυριακών των τριών λειτουργικών κύκλων.
Εκεί μπορούμε να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι και πώς γίνεται η Θεία Ανάγνωση;». Από εκεί προέρχονται τα παρακάτω.
Η «θεία Ανάγνωση» είναι ένας τρόπος να διαβάζομε τη Βίβλο με σκοπό όχι τη διανοητική κατανόησή της, αλλά με σκοπό να δούμε την προσωπική ζωή μας μέσα από το Λόγο του Θεού. Είναι μια πνευματική μελέτη και όχι εγκεφαλική. Τα διάφορα στοιχεία με τα οποία μας βοηθάει η εξηγητική, σχετικά με την εποχή του κειμένου, με το γραμματικό είδος του κειμένου και με τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται, είναι χρήσιμα, καμιά φορά σημαντικά, αλλά όχι απαραίτητα για τη «θεία Ανάγνωση».
Η «θεία Ανάγνωση» βοηθάει τον χριστιανό να ανακαλύψει, όχι διανοητικά αλλά υπαρξιακά, τις πλούσιες και πολύτιμες αλήθειες του Ευαγγελίου, δηλαδή ανακαλύπτοντας τις αλήθειες να τις αφήσει να φωτίσουν τον εαυτό του και τη ζωή του.
Ακόμα καλύτερα πρέπει να πούμε ότι ο τελικός σκοπός της «θείας Ανάγνωσης» δεν είναι εγώ με τον εαυτό μου, αλλά ο Χριστός και εγώ: να συναντούμε τον Κύριο και Σωτήρα μας και να του επιτρέπομε να μεταμορφώνει τη ζωή μας. Λέω να μεταμορφώνει και όχι να μεταμορφώσει, διότι, όπως γνωρίζομε, η μεταμόρφωσή μας δεν είναι υπόθεση στιγμής, αλλά επίμονης προσκαρτερίας και αγώνα μιας ολόκληρης ζωής.
Μαθαίνομε από το έντυπο ότι η «θεία Ανάγνωση» είναι γνωστή ήδη από την εποχή των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας (γύρω στο έτος 300), ενώ τα τέσσερα βήματα μελέτης αναφέρονται για πρώτη φορά από έναν μοναχό το έτος 1173. Τα 4 βήματα είναι: ανάγνωση του κειμένου, πνευματική μελέτη, προσευχή, ενόραση.
Αυτά τα 4 βήματα μας δείχνουν ότι η «θεία Ανάγνωση», ως προσπάθεια συνάντησης με τον Κύριο Ιησού Χριστό, είναι μια ενέργεια που, για να πετύχει, για να αποδώσει τους αναμενόμενους πνευματικούς καρπούς, είναι ανάγκη να αρχίσομε με πνεύμα ταπείνωσης, με διάθεση ειλικρίνειας και απλότητας με τον εαυτό μας, με στάση προσευχής, και χωρίς βιασύνη.
Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσομε επικαλούμενοι το Άγιο Πνεύμα, εκείνο που, σύμφωνα με την υπόσχεση του Χριστού, «θα μας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια».
Στο ερώτημα: «με ποιον τρόπο κάνομε τη θεία Ανάγνωση» απαντάει το ίδιο το βιβλίο που προανέφερα. Και μας παρουσιάζει δύο τρόπους: την προσωπική και την ομαδική ή κοινοτική θεία Ανάγνωση.

Σεβασμιότατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου