Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση

Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση

Αν παρακολουθείς τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση ικανοποιείς την υποχρέωση του αγιασμού της ημέρας του Κυρίου;
Αυτές τις δύσκολες στιγμές, πολλοί πιστοί αναρωτήθηκαν, αν το να παρακολουθείς την Θεία Λειτουργία από απόσταση μπορεί να ικανοποιήσει την υποχρέωση της συμμετοχής στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την αντλούμε από τα λόγια του π. Gilberto Aranci, από το περιεχόμενο του ‘Risponde il Teologo’ της ενημερωτικής ιστοσελίδας ‘Toscana Oggi’.

Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του Κορονοϊού
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μακρά η συζήτηση στα forum αν ήταν σωστό να εμποδίσουμε τους πιστούς να πάνε στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Από μια ιατρική ματιά φαίνεται μια σωστή επιλογή, όμως οι πιστοί πίστευαν πως μόνο με την συμμετοχή τους στην τελετή, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα μπορούσε να εγγυηθεί μια νίκη εναντίον του Κορονοϊού. Οι διαμαρτυρίες επίσης οδήγησαν σε προσπάθειες να παρακαμφθούν οι κανόνες που υπάρχουν στο διάταγμα (όπως η Θεία Λειτουργία στην ύπαιθρο στη Ούμβρια), όμως διευκρινίστηκε ότι η φυσική παρουσία στις τελετές, έστω και σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι δυνατή. Ο μόνος τρόπος για να παρακολουθήσει κάποιος τη Θεία Ευχαριστία αυτές τις ημέρες στην Ιταλία είναι μέσα από την τηλεόραση. Το κανάλι ‘Τν2000’ μεταδίδει τη Θεία Λειτουργία του Πάπα, αλλά μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει και μέσω streaming. Πολλές μικρές ενορίες προετοιμάζονται ώστε μαζί με τους πιστούς τους να μπορέσουν να προσευχηθούν διαδικτυακά ή τουλάχιστόν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τη Θεία Ευχαριστία της Κυριακής. Εν ολίγοις, η χριστιανική κοινότητα προετοιμάζεται για την προσευχή μετά την απαγόρευση της φυσικής παρουσίας.

Η Θεία Λειτουργία στην τηλεόραση εκπληρώνει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό της Κυριακής;
Οι θεολογικές και δογματικές αμφιβολίες παραμένουν, σύμφωνα με τις οποίες ο μόνος τρόπος ικανοποίησης του υποχρεωτικού Κυριακάτικου εκκλησιασμού είναι εκείνος του να συμμετάσχει ο πιστός ενεργά και σωματικά στη Θεία Λειτουργία και στην Αγία Κοινωνία.

Μπορεί να βοηθήσει η μετάδοση της από την τηλεόραση στην εκπλήρωση της εντολής του υποχρεωτικού εκκλησιασμού;
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση χρησιμοποιούμε τα λόγια του π. Gilberto Aranci. Εκείνος απάντησε σε έναν πιστό ο οποίος αναρωτιόνταν σχετικά με τους ηλικιωμένους ή με τους εκείνους τους αρρώστους που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με την φυσική τους παρουσία τη Θεια Λειτουργία.

Ο Ιερέας σε αυτό το ερώτημα απάντησε:
«Σύμφωνα με τη χριστιανική λειτουργία, η λατρεία που δίδεται στο Θεό είναι πρωτίστως κοινοτική (Λειτουργία= λατρεία του λαού) και απαιτεί την προσωπική συμμετοχή. Αυτή είναι πάντοτε η τελετή της Ευχαριστίας: όλοι οι παρόντες συμμετέχουν (δεν παρίστανται απλά) στη τελετή της Ευχαριστίας στην οποία προεδρεύει ο ιερέας και μαζί τους ασκεί την κοινή ιεροσύνη ενώνοντας την προσφορά του εαυτού του με εκείνη του Χριστού που προσφέρθηκε μια φορά για πάντα.
Συνεπώς, να η ηθική πλευρά, ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί εκτός από την προσωπική συμμετοχή στην Κυριακάτικη Ευχαριστία. Εκτός από αυτό, πρέπει να ληφθεί υπόψη μια άλλη ηθική αρχή πως ο καθένας δεν είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί «αδύνατες» πράξεις. Για το λόγο αυτό, όποιος, για σοβαρούς λόγους εμποδίζεται ή είναι σε αδυναμία δεν δεσμεύεται από αυτή την υποχρέωση: για παράδειγμα, όποιος είναι άρρωστος ή ηλικιωμένος, ή που είναι ιδιαίτερα μακριά από τον χώρο λατρείας της Κυριακάτικης τελετής».
Η απάντηση
Διαβάζοντας τα λόγια του π. Aranci είναι σαφές πως η περίπτωση της «αδυναμίας» μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτή τη περίπτωση.
Η εξαιρετική κατάσταση την οποία βιώνουμε αυτό τον καιρό μας έχει καταστήσει αδύνατο να φτάσουμε στον τόπο λατρείας ώστε να συμμετάσχουμε ενεργά στην Θεία Λειτουργία. Έτσι λοιπόν όλοι μας, όσο καιρό υπάρχει αυτή η εξαιρετική κατάσταση, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτή την υποχρέωση. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να παραστούμε σε μια Λειτουργία από το σπίτι καθώς σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να το κάνουμε ενεργοποιώντας την τηλεόραση του σπιτιού μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο και ωφέλιμο πλεονέκτημα.
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου