«Θα λογοδοτήσουμε στο Θεό για τους μετανάστες θύματα της κουλτούρας του απόβλητου»

1

«Θα λογοδοτήσουμε στο Θεό για τους μετανάστες θύματα της κουλτούρας του απόβλητου»

Σ’ αυτήν την 21η Κυριακή της κοινής Περιόδου του έτους, το βλέμμα του Πάπα μετά την προσευχή του Angelus επεκτάθηκε ως συνήθως σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο Μεξικό την παραμονή της δέκατης επετείου μιας απαγωγής και μιας σφαγής που εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο. Στην πραγματικότητα, στις 24 Αυγούστου 2010 βρέθηκαν πτώματα 72 μεταναστών στο San Fernando, Tamaulipas, στο κεντρικό Μεξικό, όπως ανέφερε ένα αγόρι του Ισημερινού που κατάφερε να δραπετεύσει. Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν ήταν τα πτώματα των Ονδουρανών, των Σαλβαδόρων, των Γουατεμάλας, των Εκουαδόρων, των Βραζιλιάνων και ενός ατόμου από την Ινδία. Ένα επίπεδο σκληρής βίας, όπως εκείνο που υπήρχε στην περίοδο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Αλληλεγγύη με τις οικογένειες
«Έψαχναν για μια καλύτερη ζωή», λέει ο Πάπας, εκφράζοντας όλη την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες:
Ήταν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες των θυμάτων που εξακολουθούν να επικαλούνται τη δικαιοσύνη και την αλήθεια για το τι συνέβη. Ο Κύριος θα μας ζητήσει να λογοδοτήσουμε για όλους τους μετανάστες που έπεσαν στη διάρκεια του ταξιδιού της ελπίδας. Υπήρξαν θύματα της κουλτούρας του απόβλητων της κοινωνίας.

Προσευχή για τους διωκόμενους για την πίστη
Άλλα δεινά, άλλα όχι με λιγότερη και σοβαρή βία, είναι αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Πάπας μετά την «Παγκόσμια Ημέρα σε ανάμνηση των θυμάτων των Πράξεων Βίας που βασίζονται εξ αιτίας της θρησκείας και της πίστης». Για αυτούς το έντονο αίτημα προσευχής του, που εκφράστηκε πολλές φορές, διότι σήμερα υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν για τις πεποιθήσεις τους:
Ας προσευχηθούμε για αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές μας, και ας υποστηρίξουμε επίσης με προσευχή και αλληλεγγύη αυτούς – και υπάρχουν πολλοί – που εξακολουθούν να διώκονται σήμερα λόγω της θρησκευτικής τους πίστης. Και είναι τόσοι πολλοί.

Η εγγύτητα με το Capo Delgado
Τέλος, όπως είχαμε ήδη δημοσιεύει, την περασμένη Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε κάνει ένα απρόσμενο τηλεφώνημα στον Επίσκοπο της Pemba στη Μοζαμβίκη. Με αυτό ο Φραγκίσκος θέλησε να βεβαιώσει την εγγύτητα του στην αφρικανική χώρα στην οποία βλέπει την ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια επαρχία του Capo Delgado να επιδεινώνεται:
«Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω την εγγύτητά μου στους ανθρώπους του Cabo Delgado, στο βόρειο τμήμα της Μοζαμβίκης, που υποφέρουν από διεθνή τρομοκρατία. Το κάνω σκεπτόμενος την επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει σ’ αυτήν την αγαπημένη χώρα πριν από ένα χρόνο».

Όπως ήδη είχε πει από τηλεφώνου στο Σεβασμιότατο Fernando Lisboa, ο Φραγκίσκος υπενθύμισε το ταξίδι του στη Μοζαμβίκη και πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση στην περιοχή, πλούσια σε φυσικούς πόρους: σήμερα, ιδίως από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν γίνει επιθέσεις από ένοπλες ομάδες των οποίων οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και προκαλούν ανησυχία ακόμη και για τα γειτονικά κράτη. Η βία στο Cabo Delgado έχει δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας θύματα και χιλιάδες εκτοπισμένους σε έναν ήδη φτωχό και περιθωριοποιημένο πληθυσμό.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου