Αν φροντίζουμε τον πλησίον θα είναι μια καλή χρονιά

«Θα είναι μια καλή χρονιά αν φροντίζουμε τον πλησίον»

Θα_είναι_2.jpg

«Ευλογείτε, γεννηθείτε και βρείτε»: αυτά είναι τα τρία ρήματα, που παρουσίασε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην πρώτη ομιλία του νέου έτους, για τη γιορτή της Μητέρας του Θεού και με την ευκαιρία της 54ης Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης.

Η ευλογία, εξηγεί ο Φραγκίσκος, δεν προορίζεται να είναι μια ευσεβής προτροπή, αλλά ένα συγκεκριμένο αίτημα: Και είναι σημαντικό ακόμη και σήμερα, οι ιερείς να ευλογούν το λαό του Θεού, χωρίς να κουράζονται. Όλοι οι πιστοί μπορούν να φέρνουν ευλογίες, να ευλογούν. Ο Κύριος ξέρει ότι πρέπει να είμαστε ευλογημένοι: το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τη δημιουργία, ήταν να πει καλά για όλα τα δημιουργήματα και να πει πολύ καλά λόγια και για εμάς.

Κόσμος μολυσμένος από συκοφαντία και κακή σκέψη

Η ευλογία του Θεού μπαίνει στη ζωή του καθενός κάθε φορά που ανοίγει η καρδιά στον Ιησού, η πρόσκληση είναι να καλωσορίσουμε την Παναγία, που είναι εκείνη που «μας φέρνει την ευλογία του Θεού» και μέσω αυτής είμαστε ευλογημένοι, αλλά μαθαίνουμε και να ευλογούμε, διότι είναι η Παναγία που μας διδάσκει “ότι την ευλογία λαμβάνεται για να δίνεται”:

Καλούμαστε επίσης να ευλογούμε, να λέμε καλά στο όνομα του Θεού. Ο κόσμος μολύνεται σοβαρά, όταν προφέρουμε άσχημα λόγια και όταν σκεπτόμαστε άσχημα για τους άλλους, για την κοινωνία, για τον εαυτό μας. Όμως, η κακολογία φθείρει, καταστρέφει, όλα τα εκφυλίζει, ενώ η ευλογία αναγεννά, δίνει δύναμη για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι γυναίκες δίνουν στον κόσμο ένα μέλλον

Το «γεννηθείτε» είναι το δεύτερο ρήμα. Αυτό που μας αναφέρει η Αγία Γραφή είναι ότι ο Υιός του Θεού, όπως οι άνθρωποι “γεννήθηκε από μια γυναίκα”, μετά από εννέα μήνες στη μήτρα της Μητέρας τους, από την οποία η ανθρωπότητα επέτρεψε να υφανθεί”. Είναι από εκείνη τη στιγμή που «η Παναγία μας ενώνει με τον Θεό, διότι η Θεότητα είναι ενωμένη με τη σάρκα μας και ο Θεός δεν την εγκατέλειψε ποτέ», αυτή είναι η «γέφυρα μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου»:

Μέσω της Μαρίας συναντάμε τον Θεό, όπως Εκείνος το θέλει: στην αγάπη, την οικειότητα, στη σάρκα. Ναι, επειδή ο Ιησούς δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, είναι συγκεκριμένος, ενσαρκωμένος, αναστημένος που γεννήθηκε από μια γυναίκα και μεγάλωσε υπομονετικά. Οι γυναίκες γνωρίζουν αυτήν την συγκεκριμένη συνοχή: εμείς οι άντρες είμαστε συχνά αφηρημένοι και θέλουμε κάτι αμέσως. Οι γυναίκες είναι συγκεκριμένες και ξέρουν πώς να υφαίνουν υπομονετικά τα νήματα της ζωής. Πόσες γυναίκες, πόσες μητέρες με αυτόν τον τρόπο γεννούν και αναγεννούν ζωή, δίνοντας στον κόσμο ένα μέλλον!

Θα είναι μια καλή χρονιά αν φροντίζουμε τους άλλους

Η Παναγία μας διδάσκει ότι ο άνθρωπος είναι στον κόσμο για να δημιουργήσει ζωή και όχι για να πεθάνει και ότι “το πρώτο βήμα για να δώσει ζωή σε αυτό που μας περιβάλλει είναι να το αγαπήσει”. Το καλό προέρχεται από μια καρδιά που πρέπει να διατηρείται καθαρή, πρέπει να “φυλάσσεται η εσωτερική ζωή, η προσευχή”. Η καρδιά πρέπει να μορφωθεί «να φροντίζει, να αγαπάει τους ανθρώπους και τα πλάσματα», είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τους «άλλους, τον κόσμο, τη δημιουργία», καθώς δεν είναι σημαντικό, εξηγεί ο Φραγκίσκος να γνωρίζουμε ανθρώπους και πράγματα «αν δεν τα φροντίζουμε»:

Φέτος, ενώ ελπίζουμε μια αναγέννηση με νέες θεραπείες, ας μη ξεχνούμε την αληθινή θεραπεία. Διότι, εκτός από το εμβόλιο για το σώμα, απαιτείται το εμβόλιο για την καρδιά: αυτή είναι μία σοβαρή θεραπεία. Θα είναι μια καλή χρονιά αν φροντίζουμε τους άλλους, όπως κάνει η Παναγία.

Δώστε χρόνο σε άλλους

Το «βρείτε» είναι το τρίτο και τελευταίο ρήμα. Οι βοσκοί βρήκαν τη Μαρία και τον Ιωσήφ και το παιδί, μια «απλή οικογένεια», στην οποία ωστόσο βρήκαν το «Θεό που είναι μεγαλείο σε μικρότητα, δύναμη στην τρυφερότητα». Ήταν ένας άγγελος που κάλεσε τους βοσκούς, ενώ είναι η «χάρη» που καλεί τους ανθρώπους να βρουν το Θεό «που γεννιέται από μια γυναίκα και φέρνει επανάσταση στην ιστορία με αγάπη», ο οποίος με τη συγχώρεση του «ξαναγεννά και τον άνθρωπο», του οποίου είναι η παρηγοριά, «αναπτερώνει την ελπίδα» και του δίνει δύναμη με την παρουσία του, του «δίνει μια ακαταμάχητη χαρά». Αυτός ο Θεός δεν χάνεται ποτέ, γιατί “δεν βρίσκεται ποτέ για πάντα: πρέπει να βρίσκεται κάθε μέρα”. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε παθητικοί, “για να υποδεχτούμε τη χάρη πρέπει να μείνουμε ενεργοί”. Αυτή η αρχή του έτους, χάρη στη διδασκαλία της Παναγίας, μας καλεί επομένως “να βρούμε χρόνο για κάποιον”:

Ο χρόνος είναι ο πλούτος που έχουμε όλοι, αλλά ζηλεύουμε, διότι θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε μόνο για τον εαυτό μας. Πρέπει να ζητήσουμε τη χάρη για να βρούμε χρόνο για τον Θεό και για τον πλησίον μας: για εκείνους που είναι μόνοι, για εκείνους που υποφέρουν, για εκείνους που πρέπει να ακούσουμε και να φροντίσουμε. Εάν βρούμε χρόνο να δώσουμε, τότε θα χαρούμε, όπως οι βοσκοί.

Είθε η Παναγία, που έφερε τον Θεό στο χρόνο, να μας βοηθήσει να χρησιμοποιούμε σωστά το χρόνο μας.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου