«Μείνετε πιστοί στην αγάπη μου και θα δώσετε άφθονο καρπό» (Ιω 15,5-9)
Κάθε χρόνο, οι χριστιανοί που ανήκουν σε διαφορετικές εκκλησίες και ομολογίες, κάνουν μια κοινή προσευχή [1] για να ζητήσουν όλοι μαζί στον Πατέρα, σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού, το δώρο της ενότητας.
Ο Ιησούς την θέλησε «και έτσι ο κόσμος να πιστέψει» (Ιω 17,21). Με την ενότητα μπορεί να αλλάξει ο κόσμος, να οικοδομηθεί η κοινωνία, η αδελφοσύνη, η αλληλεγγύη. Βασικά, η ενότητα είναι ένα δώρο του Θεού. Ας το ζητήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, με επιμονή και με εμπιστοσύνη στον Πατέρα.
Πρόκειται για την εμπειρία μιας ομάδας στην Ισπανία, που βιώνει το Λόγο της ζωής. Εδώ και μερικά χρόνια, ακριβώς στη διάρκεια της Εβδομάδας προσευχής για την Ενότητα των χριστιανών, τα μέλη αυτής της ομάδας αισθάνονται την ανάγκη να προσευχηθούν για να έχουν τη χάρη της ενότητας και να δημιουργούν γέφυρες.
Η Μαργαρίτα γράφει: «Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο της επισκοπής για τον οικουμενισμό, με τους εφημερίους, με τον ορθόδοξο ιερέα και τους προτεστάντες πάστορες. Συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε ως χριστιανοί με μια φωνή, πρώτα στην καθολική ενορία, έπειτα στην ορθόδοξη. Κάθε φορά ο ναός γεμίζει με τη χαρά που πηγάζει από την παρουσία του Θεού. Εκείνος είναι που ανοίγει δρόμους για την ενότητα.»
Για την εβδομάδα προσευχής του 2021, η μοναστική κοινότητα της Grandchamp [2] πρότεινε ,ως φως σ’ αυτήν την πορεία: μια φράση από το ευαγγέλιο του Ιωάννη, ικανή να φέρει αποτέλεσμα.
«Μείνετε πιστοί στην αγάπη μου και θα δώσετε άφθονο καρπό»
Είναι μια ζωντανή πρόσκληση για να ζήσουμε και να εργαστούμε για την ενότητα των χριστιανών, πιο έντονα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αλλά και στη διάρκεια όλου του χρόνου και σε όλη μας τη ζωή. Οι διαιρέσεις μας είναι μια άσχημη πληγή, που πρέπει να την περιποιηθούμε για να επουλωθεί, πρώτα από την ευσπλαχνία του Θεού, έπειτα με τη δέσμευσή μας να γνωριστούμε μεταξύ μας, να εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλο και να μαρτυρούμε μαζί το ευαγγέλιο.
Με αυτά τα λόγια ο Ιησούς μας δείχνει την πορεία μας: πριν απ’ όλα να «μένουμε» στην αγάπη του. Ας ξαναβρούμε λοιπόν μια δυνατή σχέση μαζί του, ας του εμπιστευθούμε τη ζωή μας και ας πιστέψουμε στην ευσπλαχνία του. Πράγματι ο Ιησούς «μένει» σε μας, με πιστότητα.
Ταυτόχρονα μας καλεί να τον ακολουθήσουμε με αποφασιστικότητα, για να κάνουμε, όπως έκανε εκείνος, την ύπαρξή μας προσφορά στον Πατέρα. Μας καλεί να τον μιμηθούμε, να γίνουμε «πλησίον», με λεπτότητα, στις ανάγκες όλων αυτών με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, να το κάνουμε με γενναιοδωρία για να φέρουμε έτσι «καρπούς με αφθονία».
«Μείνετε πιστοί στην αγάπη μου και θα δώσετε άφθονο καρπό»
Τα λόγια της Chiara Lubich, που εκφώνησε στη Γενεύη τον Οκτώβριο του 2002 στη διάρκεια τελετής της εορτής της Μεταρρύθμισης [3], είναι ακόμη επίκαιρα:
«[…] Πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη από αγάπη! […] ο Ιησούς το είπε: το σημείο από το οποίο ο κόσμος θα μπορεί να μας διακρίνει σαν μαθητές του και πρέπει να το βλέπει μέσα από μας, είναι η αμοιβαία αγάπη, η ενότητα: «Έτσι θα σας ξεχωρίζουν όλοι πως είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλο» (Ιω 13,35) […] Η εποχή μας ζητά στον καθένα από μας την αγάπη, ζητάει την ενότητα, την κοινωνία, την αλληλεγγύη. Και ζητάει επίσης οι Εκκλησίες να «ξαναϋφάνουν» την ενότητα που σχίστηκε εδώ και αιώνες. Είναι αυτό η κατ’ εξοχήν μεταρρύθμιση που ο Θεός μας ζητά. Είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την παγκόσμια αδελφοσύνη με όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του κόσμου. Ο κόσμος πράγματι θα πιστέψει αν είμαστε ενωμένοι. Ο Ιησούς το είπε: «Να είναι όλοι ένα […] και έτσι ο κόσμος να πιστέψει.» (Ιω 17,21).
Αυτό θέλει ο Κύριος! […]. Είθε να μας δώσει τη χάρη, έστω και αν εμείς δεν δούμε να πραγματοποιείται η ενότητα στις μέρες μας, να προετοιμάσουμε τουλάχιστον το έδαφος[4].»
Letizia Magri
[1] Η εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των χριστιανών πραγματοποιείται κάθε χρόνο από 18 έως 25 Ιανουαρίου στο βόρειο ημισφαίριο. Για το νότιο ημισφαίριο, αυτή η εβδομάδα τοποθετείται στην περίοδο της Πεντηκοστής.
[2] Η Κοινότητα της Grandchamp είναι μια μοναστική κοινότητα που συγκεντρώνει μοναχές από διαφορετικές Εκκλησίες και διάφορες χώρες. Η οικουμενική της διάσταση την στρατεύει σε ένα δρόμο συμφιλίωσης ανάμεσα σε χριστιανούς και μέσα στην παγκόσμια οικογένεια, στο σεβασμό κάθε πλάσματος. Για πληροφορίες: w.w.w.grandchamp.org.
[3] Η γιορτή της Μεταρρύθμισης είναι μια θρησκευτική γιορτή που εορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, (ή στην τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου σε μερικές περιοχές) σε ανάμνηση της προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα στις Λουθηρανές εκκλησίες και της Μεταρρύθμισης.
[4] Chiara Lubich, L’unità, Citta Nuova, Roma 2015, σ. 87-88