ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Όπως είχε ενημερωθεί η Εκκλησία,  ο Άγιος Πατέρας ο Πάπας Φραγκίσκος, αποφάσισε να εορτάζεται κάθε χρόνο, η Τρίτη Κυριακή της κοινής περιόδου του έτους ως  «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» (φέτος ήταν η Κυριακή 26 Ιανουαρίου).

Οι σεβαστοί Εφημέριοι και ο Αρχιεπίσκοπος αποφασίσαμε, για τη φετινή χρονιά, να εορτάσουμε αυτή την ημέρα και στις πέντε Κυριακές της Τεσσαρακοστής. Ήδη έχουμε ετοιμάσει ένα Πρόγραμμα το οποίο προβλέπει κάθε Κυριακή, να τελούμε μία Ειδική Ακολουθία του ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ στις πιο μεγάλες Καθέδρες των Ποιμαντικών μας Ενοτήτων της Τήνου, με την παρουσία Κλήρου και Λαού.

Στη Νάξο ήδη τελέστηκε η Σύναξη της Εκκλησίας  την Πρώτη Ημέρα της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής, την Τετάρτη των Τεφρών, δηλαδή στις 4 Μαρτίου 2020, με την παρουσία του Σεβασμιοτάτου π. Νικολάου.
Χθες, πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, τελέστηκε η Σύναξη της Εκκλησίας στην Καθέδρα της Ποιμαντικής Ενότητας Καλλονής, στο ναό του Αγίου Ζαχαρία, στην οποία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος και συμμετείχαν οι ιερείς που εργάζονται στην Εκκλησία της Τήνου.

Η Σύναξη της Εκκλησίας που θα τελείται τις Κυριακές της Τεσσαρακοστής προβλέπει την Ακολουθία μόνο του Λόγου και όχι την τέλεση της Ευχαριστίας, διότι σκοπός μας είναι να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο Λόγο του Θεού.

Η Ακολουθία του Λόγου άρχισε με την επίσημη είσοδο στο Ναό του Ιερού Ευαγγελίου το οποίο και εκτέθηκε σε ειδική βάση ορατό από όλη συναγμένη Εκκλησία. Η παρουσία της μοναχικής κοινότητας των μοναχών δούλων του Κυρίου και της Αειπαρθένου Μαρίας, όπως και των μελών της ποιμαντικής ενότητας Καλλονής αλλά και μερικών πιστών από άλλες ενορίες ήταν δημιούργησε μία ελπίδα ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία της τοπικής μας Εκκλησίας θα βρει ανταπόκριση και θα ωφεληθούν αρκετά μέλη της.

Μετά τον λειτουργικό χαιρετισμό του προεδρεύοντος Αρχιεπισκόπου ο π. Μάρκος Φώσκολος έκανε μια γενική εισαγωγή στη σημασία που έχει για κάθε χριστιανό ο Λόγος του Θεού, που είναι αληθινά η καλή αγγελία ανάμεσα σε τόσες άλλες αγγελίες που δημιουργούν μόνο προβλήματα στους ανθρώπους. Είναι η στιγμή και η Σαρακοστής προσφέρεται για να συνειδητοποιήσουμε ότι «ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού».

Ακολούθησε η  ανάγνωση των τριών βιβλικών αναγνωσμάτων της πρώτης Κυριακής της Τεσσαρακοστής και όλοι οι παρόντες κλήθηκαν να προσευχηθούν για λίγο εν σιωπή. Η σιωπή είναι μια όμορφη προσευχή,  διότι δεν μιλάμε εμείς στο Θεό αλλά αφήνουμε Εκείνον να μιλήσει σε μας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος   παρουσίασε το γενικό πνεύμα της φετινής τεσσαρακοστής με τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα και οι οποίες σίγουρα θα επηρεάσουν τρόπο με τον οποίο θα την βιώσουμε και θα νηστέψουμε, θα προσευχηθούμε και θα αγαπήσουμε τον πλησίον με την αγαθοεργία. Έκανε μία σύντομη ερμηνεία της ευαγγελικής περικοπής του Ευαγγελίου, βεβαιώνοντας όλες και όλους ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι είναι δεδομένο ότι θα πάθουμε τα ίδια που έπαθε ο Ιησούς στην έρημο, αλλά πρέπει μαζί του να νικήσουμε.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους παρόντες η έκθεση της ΙΕΡΑΣ ΣΙΝΔΟΝΗΣ που έγινε στην ενοριακή αίθουσα και το μικρό σύντομο videoπου παρουσίασε την ιστορία του ιστορικού αυτού και μοναδικού κειμηλίου. Η τοπική Εκκλησία  απέκτησε αυτό το αντίγραφο  χάρη στη συνεχή αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν στον τόπο μας οι δύο ιερομόναχοι του Ενσαρκωμένου Λόγου πατέρες Φερνάνδος και Ιωσήφ.

Η όμορφη αυτή βραδιά με τον Κύριο και τους αδελφούς έληξε με ένα ζεστό τσάι και τα απαραίτητα συνοδευτικά  βουτήματα.

Αυτή η Ιερά Σινδόνη θα εκτίθεται στους ναούς που θα τελείται η Ακολουθία του Λόγου κατά τις Κυριακές της Τεσσαρακοστής στο νησί της Τήνου.

Την ερχόμενη Κυριακή, δεύτερη Κυριακή της Τεσσαρακοστής και παγκόσμια ημέρα της Κάριτας, στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί η Σύναξη της Εκκλησίας στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου. Την όλη ιεροτελεστία θα φροντίσει ο εφημέριος του Ναού και η Κάριτας Τήνου η οποία έχει καλέσει ως ομιλητή για την ημέρα εκείνη τον εφημέριο Βάρης Σύρου π. Πέτρο Κλυν.

Υπενθυμίζουμε και πάλι το Πρόγραμμα των Συνάξεων:

2Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
• Ώρα: 19.00 – Χώρα, την Ακολουθία θα ετοιμάσει ο π. Φερνάντο μαζί με την τοπική Κάριτας.

3Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΣΚΟΣΤΗΣ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
• Ώρα: 19.00 – Στενή, την Ακολουθία θα ετοιμάσει ο π. Φερνάντο και ο π. Ιωσήφ μαζί με τους νέους.

4Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
• Ώρα: 19.00 – Κώμη, την ακολουθία θα ετοιμάσει ο π. Μάρκος Βιδάλης μαζί με τους μοναχούς και τις μοναχές.

5Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ, 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
• Ώρα: 17.00, Παντηνιακός Δρόμος του Σταυρού, την Ακολουθία θα ετοιμάσει ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου μαζί με τον π. Μάρκο Φώσκολο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου