ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα για το νέο έτος.

Στην Δοξολογία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος  και συμμετείχαν οι εφημέριοι: π. Γεώργιος Ανδριώτης, π. Δημήτριος Δαλέζιος, π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς και ο π. Ιωάννης Σκλάβος. Ήταν παρόντες, ο  Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδροι Συλλόγων και σωματείων και αρκετός κόσμος.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Ο Κύριος μας δίνει μια νέα ευκαιρία,  να αρχίσουμε να οικοδομούμε και να διαχειριστούμε ένα «νέο έτος», ένα «νέο καιρό», ένα νέο «κομμάτι του μέλλοντος». Και αυτό είναι ένα δώρο του Θεού!

Ακόμη και μέσα στην αστάθεια των σημερινών καιρών που ζούμε, ευχόμαστε ο ένας στον άλλο την «καλή χρονιά!» Σφίγγομε ο ένας το χέρι του άλλου και μοιραζόμαστε την αμοιβαία ευχή ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε. Για να γίνει όμως αυτό οφείλουμε να συμβάλλουμε η κάθε μια και ο καθένας μας ανάλογα με την ευθύνη που έχουμε μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην Πολιτεία.

Τον αν αυτό το έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα το ξεκινήσουμε και πως θα το συνεχίσουμε. Τα χέρια μας  που σφίγγουμε  και οι ευχές που δίνουμε είναι ένα σύμβολο της παρουσίας του Θεού ο οποίος μας ευλογεί και μας βεβαιώνει πως θα συνοδοιπορεί μαζί μας, εφόσον γι’ αυτό κατέβηκε στη γη.

Η Εκκλησία επικαλείται αυτή την ευλογία του Θεού Η ευλογία που σήμερα επικαλούμαστε πάνω σε όλα τα μέλη της και πάνω σε όλη την ανθρώπινη κοινωνία. Είναι μια ευλογία που δεν έχει τίποτε το μαγικό η το εξιλαστήριο: δεν διορθώνει αυτόματα τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις. Για να αλλάξουν προς το καλύτερο οι καταστάσεις αυτές πρέπει η καλή προσπάθεια του ενός να συναντήσει την καλή προσπάθεια του άλλου.

Ο Πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος,  στο Μήνυμα  του με την ευκαιρία της πεντηκοστής Παγκόσμιας Ημέρας προσευχής για την Ειρήνη, μας προσφέρει μια συγκεκριμένη πορεία επιτυχίας στην προσπάθειά μας αυτή. Το θέμα πάνω στο οποίο θέλησε να επικεντρώσει  την προσοχή μας κατά τη φετινή Πρωτοχρονιά ήτανΗ μη βία: ένας τρόπος πολιτικής για την ειρήνη

Γράφει μεταξύ άλλων ο Άγιος Πατέρας: Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να σταθώ στη μη βία ως τρόπο μιας πολιτικής για την ειρήνη και ζητώ από το Θεό να βοηθήσει όλους μας να αντλήσουμε από την μη βία στα βάθη των αισθημάτων μας και των προσωπικών αξιών μας. Είθε η αγάπη και η μη βία, να μας οδηγούν στον τρόπο που φερόμαστε οι μεν προς τους δε, στις διαπροσωπικές, κοινωνικές, και διεθνείς σχέσεις. Όταν ξέρουν να αντιστέκονται στον πειρασμό της εκδίκησης, τα θύματα της βίας μπορούν να είναι οι πιο αξιόπιστοι πρωταγωνιστές των μη βίαιων διαδικασιών οικοδόμησης της ειρήνης. Από το τοπικό και καθημερινό επίπεδο μέχρι το επίπεδο της παγκόσμιας τάξης, είθε η μη βία να γίνει ο χαρακτηριστικός τρόπος των αποφάσεών μας, των σχέσεών μας, των πράξεών μας, της πολιτικής σε όλες τις μορφές της.

Η Εκκλησία στρατεύτηκε για την πραγματοποίηση μη βίαιων στρατηγικών προώθησης της ειρήνης σε πολλές Χώρες, προτρέποντας ακόμη και τους πιο βίαιους παράγοντες, σε προσπάθειες για να οικοδομήσουν μια δίκαιη ειρήνη που να αντέχει στο χρόνο.

Είναι ανάγκη οι πιο ικανοί, οι πιο τυχεροί να συνδράμουν στις ανάγκες  τους πιο αδυνάτους με κίνητρο την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευαγγελική αδελφοσύνη και τη χριστιανική αγάπη.

Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, πιο δίκαιου, πιο ανθρώπινου. Σ’ ένα τέτοιο κόσμο όλοι έχουμε κάτι να δώσουμε και κάτι να πάρουμε. Δεν πρέπει η πρόοδος των μεν να γίνεται εμπόδιο για την ανάπτυξη των δε.

Η αδελφοσύνη είναι το εργαλείο  που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να εξασφαλίσουμε εργασία σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, να πετύχουμε τον αφοπλισμό και την εξαφάνιση όλων των πανάκριβων όπλων μαζικής καταστροφής.

Στις κοινωνικές προστριβές και συγκρούσεις που συχνά δημιουργούνται  μόνο η μη βία  είναι το μέσον που μπορεί να σταματήσει τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση των θανατηφόρων ναρκωτικών, τη σκλαβιά, το εμπόρια της σάρκας και όλες εκείνες τις μορφές οικονομικού πολέμου που καταστρέφουν τη ζωή, το άτομο και  τις οικογένειες.

Το να ευλογούμε το Θεό, να λέμε δηλαδή καλά λόγια για το Θεό, δεν φθάνει, χρειάζεται αυτό να συμπληρώνεται από τα καλά μας έργα. Αυτό ο κόσμος το περιμένει ιδιαίτερα από τον ευρύτερο χώρο της Εκκλησίας, όπου όλα τα μέλη της, οφείλουν να γίνονται καθημερινά αυθεντικοί απόστολοι της αδελφοσύνης και της αγάπης.

Μόνο έτσι, αδελφοί μου και αδελφές μου, θα υπάρξουν ελπίδες για μια νέα ευτυχισμένη χρονιά, όπως την εύχομαι στον κάθε ένα και στην κάθε μια. Αμήν.

Μετά την Δοξολογία έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Αρχιεπισκοπής «Πάπας Ιωάννης – Παύλος ο Β».

Στην αρχή της εκδήλωσης όλοι οι παρόντες έψαλαν τα τηνιακή κάλαντα και στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σίμος Ορφανός, οποίος ευχήθηκε σε όλους μια ευτυχισμένη νέα χρονιά και καλύτερη από αυτήν που  έφυγε πριν από τέσσερεις μέρες. Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από όλους την ενότητα και συνεργασία μεταξύ όλων των τηνιακών. Και  δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι όταν σε μία κοινωνία υπάρχουν τα όποια προβλήματα αυτά δεν αφορούν τα πρόσωπα αλλά τους θεσμούς και τα ίδια τα προβλήματα.
Επίσης αναφέρθηκε και στο κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου που είχε κάνει λίγο πριν στη διάρκεια της Δοξολογίας για τη νέα χρονιά τονίζοντας  το γεγονός ότι η μη βία: είναι ένας τρόπος πολιτικής για την ειρήνη, που ήταν και το κεντρικό θέμα του Μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκο που για την ημέρα της πρωτοχρονιάς που είναι επίσης και παγκόσμια ημέρα προσευχής για την ειρήνη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

16η Κυριακή του Έτους

16η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 54[53], 6-8                         Ιδού ο Θεός με βοηθάει, και ο Κύριος είναι ο προστάτης

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 20 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου