ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019 ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019 ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ ΤΗΝΟΥ

Τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα για το νέο έτος 2019.

Στην Δοξολογία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος  και συμμετείχαν ιερείς της Τήνου, ο  Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος,  ο πρώην Δήμαρχος κ.  Παναγιώτης Κροντηράς,   Αντιδήμαρχοι, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόεδροι Δημοτικών θεσμών και Συλλόγων,  και ένας μικρός αριθμός δημοτών.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος μας είπε στους παρόντες:

Αδελφοί μου και Αδελφές μου,

Ας δοξάσουμε το Θεό στα χέρια του οποίου βρίσκεται η ζωή μας, διότι μας αξίωσε να λάβουμε το δώρο ενός νέου σωτήριου έτους και ας ζητήσουμε από το Θεό Πατέρα να μας φωτίσει με το Πανάγιο Πνεύμα ώστε να το προσφέρουμε για τη δόξα του Ενός και  Τριαδικού Θεού και στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Αφήσαμε πίσω μας ένα χρόνο που στιγματίστηκε από τόσες σκιές που ξεκινούν από τη βία και φθάνουν μέχρι την τρομοκρατία. Η Ηρεμία και η γαλήνη ελαχιστοποιήθηκαν και ο άνθρωπος ψάχνει και πάλι να βρει με το φανάρι του Διογένη τον  συνάνθρωπο του!

Ας  θυμηθούμε όσα περάσαμε μαζί με το χρόνο, για να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να βρούμε τις αιτίες των λαθών μας και να εμπιστευθούμε το νέο χρόνο 2019 στην ευσπλαχνία του Θεού, ζητώντας Του να γίνει το φως  της ζωής μας, για να βλέπουμε πιο καθαρά πιο είναι το θέλημά Του, να το αναζητούμε και να το εκτελούμε πρώτα εμείς και έπειτα να το προτείνουμε και στους άλλους.

Οφείλουμε όμως να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θεό  για όσα καλά έγιναν πάνω στη γη στο χρόνο που πέρασε και ήταν καρπός  της ανεξιχνίαστης αγάπης Του και του άπειρου ελέους Του και ταυτόχρονα α απάντηση του ανθρώπου στην αγάπη αυτή.

Δεν είναι στη ζωή μας όλα αρνητικά. Το καλό πάντα υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν το  πληροφορούμαστε όλο, διότι δεν συνηθίζεται να προβάλλεται από τα ΜΜΕ επειδή έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι εμπορεύσιμο είδος, δεν έχει ακροαματικότητα, δεν κάνει θόρυβο. Μια λαϊκή παροιμία πολύ σωστά λέει: «Kάνει περισσότερο θόρυβο ένα δένδρο που πέφτει παρά ένα ολόκληρο δάσος που φυτρώνει».

Αν με τα μάτια της καρδιάς μας κοιτάξουμε γύρω μας, αλλά και στον κόσμο όλο, υπάρχει πράγματι ένα  δάσος καλών έργων που γίνονται από τα άτομα, τις οικογένειες, την Εκκλησία, την κοινωνία, τον κόσμο.

Ας σκεφθούμε το καλό που κάνουν τόσοι και τόσοι εθελοντές, τους οποίους και ευχαριστούμε, μέσα από τις οργανώσεις αγάπης και φιλανθρωπίας που προσπαθούν να μειώσουν η φτώχεια, να πλησιάσουν τους εν ανάγκη ευρισκομένους, τους πρόσφυγες, μετανάστες και ξεριζωμένους. Αυτοί είναι οι μάρτυρες της αγάπης που καθημερινά μας υπενθυμίζουν, πως το Ευαγγέλιο δεν είναι θεωρία αλλά ζωή.

Και σε σας αγαπητοί μου αδελφοί  και Αδελφές που  αντιπροσωπεύετε όλους τους κατοίκους του νησιού, σε όλους τους υπεύθυνους της Εκκλησίας και της Πολιτείας, στους Άρχοντες της Πατρίδας μας και όλου του κόσμου, σε κάθε άνθρωπο της ευδοκίας του Θεού,  απευθύνω το χαιρετισμό που μας έδωσε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο Λόγος του Κυρίου, μέσα από το Βιβλίο των Αριθμών: «Να σας ευλογήσει  ο Κύριος και να σας προστατέψει. Ο Θεός να λάμψει  το πρόσωπό Του πάνω σας και να σας ελεήσει. Ο Κύριος να στρέψει πάνω σας το πρόσωπό Του  και να σας δώσει ειρήνη».  (Αριθ. 6,22-27).

Η ειρήνη που δίνει ο Κύριος είναι διαφορετική από αυτή που μπορούν να προσφέρουν οι άνθρωποι. Η ειρήνη είναι η αδελφική συμβίωση των  ανθρώπων σε μία κοινωνία που κυβερνάται με δικαιοσύνη, ισότητα και αδελφοσύνη. Εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι αριθμός αλλά αδελφός.

Ζητώ από τον Κύριο:

όχι να μας παρηγορούν, αλλά  να παρηγορούμε. Όχι να μας κατανοούν αλλά να κατανοούμε, όχι να μας  αγαπούν, αλλά να  αγαπούμε.

Ευλογημένη και καλή χρονιά!

Μετά την Δοξολογία έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα «Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.

Ο κ. Δήμαρχος Τήνου,  ευχήθηκε σε  όλους μια καλή χρονιά και στη συνέχεια έγινε η ευλογία της Βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κλπ κ. Δωρόθεο Β΄, π. Νικόλαο Μαραγκό και τον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο. Ο π. Νικόλαος μετέφερε χαιρετισμό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη και ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε κατά τη νέα χρονιά και για να πάμε όλα καλά θα πρέπει: «να διώξουμε  το «εγώ» μας, να αναζητήσουμε το «εσύ» και να δημιουργήσουμε το «εμείς».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου