Τα ρομπότ στο Φαρμακείο του Βατικανού: τα φάρμακα στον πάγκο σε 8 δευτερόλεπτα

Τα ρομπότ στο Φαρμακείο του Βατικανού: τα φάρμακα στον πάγκο σε 8 δευτερόλεπτα

Στο Φαρμακείο του Πάπα που εξυπηρετεί καθημερινά 2 χιλιάδες πελάτες, κυρίως εκτός Βατικανού, ενεργοποιήθηκε ήδη σε πειραματικό στάδιο, η αυτοματοποίηση του καταστήματος. Σε 8 δευτερόλεπτα από την αποθήκη, τα ρομπότ φέρνουν το φάρμακο στα χέρια του φαρμακοποιού. Χάρη στην ανακαίνιση, που έχει προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο έως των Απρίλιο 2020, περισσότερος χώρος για την υποδοχή των πελατών, περισσότερος χρόνος για συμβουλές στο γκισέ και νέες προσλήψεις

Είναι 145 ετών αλλά δεν το δείχνει, το Φαρμακείο του Βατικανού, σκοπεύει να υιοθετήσει περισσότερο καινοτόμες τεχνολογίες για να ανταπεξέλθει στους σχεδόν 2 χιλιάδες πελάτες που καθημερινά έρχονται στο Βατικανό, μόνο για να αγοράσουν φάρμακα που συχνά δεν βρίσκονται στην Ιταλία. Η τελευταία καινοτομία είναι η αυτοματοποίηση των πάνω από 40 χιλιάδες φαρμάκων σε απόθεμα, που χάρη σε τρία ρομπότ Bd Rowa, θα φθάνουν μέσα σε 8 δευτερόλεπτα από την ζήτηση, στα χέρια του φαρμακοποιού. Ήδη από το τέλος του Ιουλίου, το σύστημα είναι ενεργό, σε πειραματική μορφή και μόνο με δύο εξόδους και θα λειτουργήσει μέχρι την άνοιξη του 2020, με έξι εξόδους μπροστά από τα δώδεκα ταμεία πώλησης και την εξάλειψη συρταριών από τα οποία οι φαρμακοποιοί σήμερα παίρνουν χειροκίνητα, τα φάρμακα.

«Περισσότερος χρόνος για να μιλούν οι φαρμακοποιοί με τους πελάτες»
«Το Φαρμακείο από πάντα προσαρμοζόταν στις τεχνολογίες της κάθε εποχής – εξηγεί ο διευθυντής αδ. Thomas Mulackal Binish του Ordine ospedaliero di San Giovanni di Dio, οι Fatebenefratelli στους οποίους το φαρμακείο του Πάπα έχει ανατεθεί από την ίδρυσή του, το 1874 – και γι αυτό το λόγο έχει κάνει αρκετές ανακαινίσεις. Σήμερα, λόγω της αύξησης του αριθμού των πελατών, επιλέξαμε τον αυτοματισμό της αποθήκης, κυρίως για να επιτρέψουμε στους φαρμακοποιούς να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο με τους πελάτες, στον πάγκο».

Ένας αυτόματος βραχίονας που παίρνει τα φάρμακα και τα μετακινεί
Τα τρία ρομπότ, καθένα από τα οποία έχει την ικανότητα μεταφοράς περίπου 15.000 κουτιών φαρμάκων, που ελέγχονται από τρία τερματικά, δεν αντικαθιστούν την αποθήκη φαρμάκων αλλά τα συρτάρια που σήμερα βρίσκονται πίσω από τους φαρμακοποιούς. Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, σύμφωνα με τις ανάγκες του ίδιου του μηχανήματος, ξεκαθαρίζει ο Fabio Ippoliti, διοικητικός διευθυντής του Φαρμακείου του Βατικανού, «οι αποθηκάριοι τοποθετούν τα προϊόντα σε μια θύρα φόρτωσης και το μηχάνημα τα παίρνει αυτόματα, προσδιορίζοντας, μέσω μιας βιντεοκάμερας, τον αριθμό της παρτίδας και την ημερομηνία λήξης. Μέσω κυλίνδρων και κινητών βραχιόνων, τα φάρμακα τοποθετούνται σε ράφια από γυαλί, από τα οποία το μηχάνημα τα ανακαλεί κατά τη στιγμή που κάποιος τα ζητήσει, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα φάρμακα που βρίσκονται πιο κοντά στην προθεσμία λήξης». Στη συνέχεια, ταινίες και σωλήνες φέρνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το κουτί στα χέρια του φαρμακοποιού.

Ο διευθυντής: «Ο χρόνος αναμονής μειώθηκε κατά 30%»
Αυτό το σύστημα, διαβεβαιώνει ο διευθυντής, «μας βοηθά να μειώσουμε το χρόνο αναμονής κατά 20-30%». Πράγματι, χωρίς το ρομπότ, ο φαρμακοποιός πρέπει να φύγει από τον πάγκο, να αφήσει τον πελάτη σε αναμονή και να πάει να αναζητήσει το προϊόν μέσα στα συρτάρια που βρίσκονται πίσω του. Απλοποιείται επίσης η διαχείριση των αποθεμάτων, επειδή, εξηγεί επίσης ο Ippoliti, «αυτό το μηχάνημα ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει μια πλήρη σάρωση σε ότι βρίσκεται μέσα σε αυτό, επομένως ενώ πριν απασχολούσαμε 20-30 άτομα για την απογραφή, τώρα μέσα σε 30-40 λεπτά το μηχάνημα την κάνει μόνο του, εξαλείφοντας επίσης και τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους».

 «Λιγότεροι υπάλληλοι; Όχι, προσλάβαμε δύο φαρμακοποιούς επιπλέον
Μηχανές που θα έβγαζαν από την εργασία τους μερικούς από τους 60 υπαλλήλους του Φαρμακείου του Βατικανού; Ο διευθυντής αδ. Binish διαβεβαιώνει πως όχι: «από τη στιγμή που ξεκινήσαμε με το πειραματικό στάδιο, προσλάβαμε ακόμη δύο φαρμακοποιούς. Ο σκοπός μας δεν είναι να μειώσουμε το προσωπικό, αλλά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους φαρμακοποιούς για να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τους πελάτες» καθώς και να κερδίσουμε τουλάχιστον δύο μέτρα χώρο από την πλευρά των επισκεπτών, μόλις αφαιρεθούν τα συρτάρια.

Φαρμακείο σε προκατασκευασμένο χώρο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020
Αυτό θα συμβεί κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης που θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων. «Αλλά το φαρμακείο δεν θα κλείσει για τους πελάτες ούτε μια μέρα», διαβεβαιώνει ο διευθυντής, «όταν η εξυπηρέτηση ξεκινήσει μετά τα Χριστούγεννα, θα βρισκόμαστε σε προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις μπροστά στο κλειστό κτίριο όπου θα γίνονται έργα». Το άνοιγμα εκ νέου των ανακαινισμένων χώρων προβλέπεται μέχρι τον Μάιο του 2020.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου