Τα κράτη ας προστατεύουν την οικογένεια και η Εκκλησία ας την βοηθάει

8

Τα κράτη ας προστατεύουν την οικογένεια και η Εκκλησία ας την βοηθάει

Η ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι οικογένειες και η βαθιά αγάπη για το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας καθοδηγούν την πρόθεση προσευχής του Πάπα τον μήνα Ιούλιο, που γνωστοποιήθηκε, ως συνήθως, στο βίντεο που μεταδόθηκε από το “Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής”.
«Η οικογένεια πρέπει να προστατεύεται». Η εγκάρδια έκκληση του Πάπα για προσευχή υπέρ της οικογένειας τον Ιούλιο, ξεκινά από αυτήν την ξεκάθαρη ματιά στην πραγματικότητα των οικογενειών, οι οποίες στον σημερινό κόσμο αντιμετωπίζουν «πολλούς κινδύνους, τον φρενήρη ρυθμό της ζωής, το άγχος». Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σήμερα και δεν αποτελεί έκπληξη το βίντεο στα Ισπανικά, στο οποίο ο Φραγκίσκος αναφέρεται σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, καθώς και στο ότι «μερικές φορές οι γονείς ξεχνούν να παίξουν με τα παιδιά τους». Λέει ο Πάπας:

«Η Εκκλησία πρέπει να ενθαρρύνει τις οικογένειες και να μένει κοντά σε αυτές, βοηθώντας τις να ανακαλύψουν τρόπους που να τις επιτρέπουν να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες. Ας προσευχηθούμε ώστε οι σημερινές οικογένειες να συνοδεύονται με αγάπη, σεβασμό και με συμβουλές, και ιδίως να προστατεύονται από τα κράτη».
Η οικογένεια είναι στην καρδιά του Πάπα
Η προσοχή που ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει στην οικογένεια είναι σταθερή και αμετάκλητη. «Η οικογένεια είναι η βάση της κοινωνίας και συνεχίζει να είναι η πιο κατάλληλη δομή για να διασφαλίσει στους ανθρώπους το αναπόσπαστο αγαθό που είναι απαραίτητο για τη μόνιμη ανάπτυξή τους», δήλωνε το 2017 στην Fafce, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καθολικών Οικογενειακών Συλλόγων. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις δύο Συνόδους για την Οικογένεια, την Αποστολική Παραίνεση “Η χαρά της αγάπης” και τον κύκλο κατηχήσεων στη Γενική Ακρόαση της Τετάρτης, ο οποίος το 2015 ήταν αφιερωμένος στην οικογένεια, για να δώσουμε μόνο μερικά παραδείγματα για το πόσο αυτό το θέμα είναι στην καρδιά του Φραγκίσκου.

Η οικογένεια δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα, αλλά κοινωνικό γεγονός

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής επισημαίνει ότι πάρα πολλές οικογένειες αισθάνονται μόνες και υποφέρουν σιωπηλά. Η πραγματικότητά τους είναι διαφορετική από αυτήν του παρελθόντος. Η αναφορά που γίνεται είναι στη σημερινή κουλτούρα στην οποία ζουν, όπου «υπάρχει λίγος χρόνος, η υπερβολική εργασία μερικές φορές περιορίζει τον χώρο για τη συνύπαρξη και η ψηφιακή σύνδεση σε μερικές περιπτώσεις χαλαρώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς». Όμως, μιλώντας για τις οικογένειες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εποχή της κρίσης που βιώνουμε, καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που προκαλούνται από την πανδημία, «όπως η απώλεια της θέσης εργασίας ή η δυσκολία διατήρησης της κατοικίας». Υπάρχουν, πράγματι, πολλές οικογένειες που έχουν ανάγκη και με αβέβαιο το παρόν και το μέλλον τους. Γίνεται επομένως «πιο προφανές ότι ούτε τα άτομα ούτε η κοινωνία μπορούν να αγνοήσουν τις οικογένειες». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κράτη πρέπει να προωθήσουν πολιτικές που τις προστατεύουν», επισήμανε με έμφαση ο Πάπας. Στην έκκληση προς τα κράτη, ο Πάπας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι «η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα ιδιωτικό ζήτημα, αλλά ένα κοινωνικό γεγονός», παρατηρεί ο διευθυντής του Παγκοσμίου Δικτύου Προσευχής, π. Frédéric Fornos.

Υποστήριξη των Eνώσεων που βοηθούν

Η προτροπή του Ιησουίτη ιερομονάχου π. Frédéric, ο οποίος καθοδηγεί αυτό το πνευματικό έργο, είναι να προσευχόμαστε και να υποστηρίζουμε τις Eνώσεις και τους Συνδέσμους που βοηθούν τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής: «Αυτόν τον μήνα Ιούλιο ας αφιερώσουμε κάθε μέρα στην οικογένειά μας, περνώντας με αυτήν περισσότερο χρόνο. Και ο καθένας ξέρει συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό».

Το “Δίκτυο Προσευχής”

Το βίντεο του Πάπα είναι μια πρωτοβουλία σε παγκόσμια κλιμακα για τη διάδοση των μηνιαίων προθέσεων προσευχής του Αγίου Πατέρα. Αναπτύχθηκε από το “Παγκόσμιο Δίκτυο Προσευχής του Πάπα” (πρώην “Αποστολάτο Προσευχής”). Έργο του είναι να κινητοποιήσει τους Καθολικούς μέσω της προσευχής και της δράσης έναντι των προκλήσεων της ανθρωπότητας και της αποστολής της Εκκλησίας: προκλήσεις που παρουσιάζονται με τη μορφή προθέσεων προσευχής που αναθέτει ο Πάπας σε ολόκληρη την Εκκλησία. Το Δίκτυο θεσμοθετήθηκε το 1844 ως “Αποστολάτο Προσευχής”, είναι παρόν σε 98 χώρες και έχει ως μέλη περισσότερους από 35.000.000 Καθολικούς, οι οποίοι προσεύχονται για τις προθέσεις και τους σκοπούς του Πάπα.

————————-
Πηγή: Vatican News
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου