Συσσωρεύουμε και σπαταλούμε το ψωμί των φτωχών

Συσσωρεύουμε και σπαταλούμε το ψωμί των φτωχών

Με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, ο Πάπας Φρανσίσκο έστειλε ένα μήνυμα στον FAO, επισημαίνοντας πώς είναι απαραίτητη η επιστροφή στην απλότητα και τη νηφαλιότητα στον τρόπο ζωής για να καλλιεργηθεί μια υγιής σχέση με τους εαυτούς μας, τους αδελφούς και το περιβάλλον

"Είναι σκληρό, άδικο και παράδοξο το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει φαγητό για όλους και, ωστόσο, δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό. ή ότι υπάρχουν περιοχές του κόσμου όπου σπαταλιούνται τα τρόφιμα, απορρίπτονται, καταναλώνονται υπερβολικά ή προορίζονται για άλλους σκοπούς που δεν είναι τρόφιμα ». Αυτά είναι τα ισχυρά λόγια του Πάπα που απευθύνονται στον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, με θέμα: «Οι ενέργειές μας είναι το μέλλον μας. Υγιεινή διατροφή για έναν κόσμο με μηδενική πείνα ". Μια στιγμή αντανάκλασης, τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, "να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την κραυγή τόσων αδελφών μας που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις τραγωδίες της πείνας και του υποσιτισμού".

Η τροφή, κανάλι καταστροφής

Ο Ποντίφικας, στο μήνυμα του, υπογραμμίζει πως «η τροφή παύει να αποτελεί μέσον διαβίωσης για να γίνει κανάλι προσωπικής καταστροφής», υπενθυμίζει ότι, σε σύγκριση με τα 820 εκατομμύρια πεινασμένους, υπάρχουν περίπου 700 εκατομμύρια υπέρβαροι άνθρωποι, τα θύματα των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών. Ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, επειδή αντιγράφονται τα τρόφιμα των αναπτυγμένων περιοχών. Εξ ου και η εξάπλωση των ασθενειών που προέρχονται από την «ανισορροπία λόγω υπερβολικής έκτασης» όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες μορφές εκφυλιστικών ασθενειών ή η «ανισορροπία λόγω ελαττώματος», η οποία συνεπάγεται αυξανόμενο αριθμό θανάτων από ανορεξία και βουλιμία.

Αλλαγή προς τα εμπρός

"Η μετατροπή του τρόπου δράσης μας είναι επομένως απαραίτητη και η διατροφή είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης. Ζούμε χάρη στους καρπούς της δημιουργίας και αυτές δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα απλό αντικείμενο χρήσης και κυριαρχίας ». Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να καλλιεργούμε "τρόπους ζωής εμπνευσμένους από ένα ευγνώμονο όραμα για αυτό που μας δίνεται, αναζητώντας μετριοπάθεια, ολιγάρκεια μετριοπάθεια, αποχή, αυτοέλεγχο και αλληλεγγύη: αρετές που συνοδεύουν την ιστορία «άνθρωπος». Μια επιστροφή στην απλότητα και τη νηφαλιότητα και με προσοχή στις ανάγκες των άλλων, για να εδραιώσουμε "τους δεσμούς μας σε μια αδελφότητα που στοχεύει στο κοινό καλό και αποφεύγει τον ατομικισμό και τον εγωκεντρισμό, που παράγουν μόνο πείνα και κοινωνική ανισότητα. Ένας τρόπος ζωής που θα μας επιτρέψει να καλλιεργούμε μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας, με τους αδελφούς μας και με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε ».

Οικογένεια, ένας  χώρος  για να μάθουμε  έναν νέο τρόπο ζωής

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει τη δέσμευση του FAOγια την προστασία της αγροτικής οικογένειας και την προώθηση της οικογενειακής γεωργίας, διότι, όπως επισημαίνει , είναι «μέσα στην οικογένεια και χάρη στη γυναικεία και μητρική ευαισθησία» που «μαθαίνουν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τους καρπούς της γης χωρίς να την καταχραστούν και να ανακαλύψουν τα καλύτερα εργαλεία για να διαδώσουν τρόπους ζωής που σέβονται το προσωπικό και το συλλογικό καλό ».

Δεν είναι το εμπόριο αλλά το άτομο

«Η καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού δεν θα σταματήσει – όπως γράφει ο Πάπας – μέχρις ότου επικρατεί η λογική της αγοράς και  η επιδίωξη του κέρδους  με κάθε κόστος, μειώνοντας τα τρόφιμα σε ένα απλό εμπορικό προϊόν, και υπόκεινται σε χρηματοοικονομική κερδοσκοπία και στρεβλώνουν την  πολιτιστική, κοινωνική και έντονα συμβολική αξία ". Ο μοναδικός δρόμος  είναι: η φροντίδα για τον άνθρωπο, ειδικά για εκείνους χωρίς φαγητό. "Όταν το ανθρώπινο πρόσωπο – όπως επιμένει ο  Πάπας  τοποθετηθεί στον τόπο που του οφείλεται, τότε οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και τα αναπτυξιακά προγράμματα θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι αυτό που συσσωρεύουμε και σπαταλάμε είναι το ψωμί των φτωχών».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου