Σύντομα η μακαριονυμία ενός βραζιλιάνου ιερέα που βοηθούσε τους ιταλούς μετανάστες

Σύντομα η μακαριονυμία ενός βραζιλιάνου ιερέα που βοηθούσε τους ιταλούς μετανάστες

Η Ρωμαϊκή Σύνοδος για τις Περιπτώσεις Αγίων εξέδωσε οκτώ νέα διατάγματα: η Εκκλησία θα έχει σύντομα ένα νέο άγιο, τον βραζιλιάνο ιερέα Donizetti Tavares di Lima. Μεταξύ των Μακαρίων και δύο λαϊκοί: ένα μικρό παιδί από τη Βραζιλία και μια γυναίκα από το Καταντσάρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού υποδέχθηκε το περασμένο Σάββατο τον καρδινάλιο Angelo Becciu, πρόεδρο της Ρωμαϊκής Συνόδου για τις υποθέσεις Αγίων, εξουσιοδότησε τη Σύνοδο να εκδώσει τα Διατάγματα που αφορούν σε έναν νέο Άγιο και επτά νέους Μακάριους Δούλους του Θεού.

Ο Πατέρας Donizetti, ένας ιερέας μέσα στο πλήθος

Μετά την αναγνώριση του θαύματος που αποδίδεται στη μεσολάβησή του, ο βραζιλιάνος ιερέας Donizetti Tavares de Lima θα αγιοποιηθεί. Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1882 στη Santa Rita de Cássia, στην πολιτεία Μπαχία της Βραζιλίας, οφείλει το όνομά του στο πάθος του πατέρα του για τη μουσική. Ως εφημέριος, από το 1909, έφερε εις πέρας μια έντονη δραστηριότητα ευαγγελισμού η οποία ήταν στενά συνδεδεμένη με μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, επειδή η αγάπη του Θεού είναι αγάπη για τον πλησίον – έλεγε – και αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί. Έτσι κάνει δικά του τα προβλήματα του κόσμου, υπερασπίζεται με θάρρος τους φτωχούς και τους εργάτες από την εκμετάλλευση των ισχυρών οι οποίοι τον κατηγορούν ότι είναι κομμουνιστής. Εκτελεί έργα για να βοηθήσει τους αρρώστους, τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά, τις μητέρες που έχουν ανάγκη. Όλα – έλεγε – χάρη στην παρέμβαση της Παναγίας Aparecida.

Κοντά στους εκμεταλλευόμενους ιταλούς μετανάστες

Υποστήριξε τους ιταλούς μετανάστες που έφτασαν στη Βραζιλία αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίοι όμως σε αντίθεση από αυτό που περίμεναν, έρχονταν αντιμέτωποι με τον εκφοβισμό και τον ρατσισμό από μέρους των πλούσιων γαιοκτημόνων. Η φήμη της αγιότητάς του σύντομα εξαπλώθηκε και πλήθη προσκυνητών έσπευδαν στην ενορία για να λάβουν την ευλογία του: πολλοί λένε ότι θεραπεύονταν με θαυματουργό τρόπο διαμέσου της προσευχής του. Αλλά ο πατέρας Donizetti σταμάτησε σχεδόν αμέσως αυτά τα προσκυνήματα, υπενθυμίζοντας σε όλους έντονα ότι δεν πρέπει να συγχέουν την πίστη με τον φανατισμό. Πέθανε 79 ετών στις 16 Ιουνίου 1961 στο Tambaú.

Η μεγάλη πίστη του μικρού Nelson

Μετά την αναγνώριση των ηρωικών αρετών τους, η Εκκλησία έχει επτά νέους Μακάριους Υπηρέτες του Θεού, μεταξύ των οποίων και δύο λαϊκούς: ένα μικρό παιδί από τη Βραζιλία, τον Nelson Santana (1955 – 1964) και την Gaetana Tolomeo από το Καταντσάρο, την οποία αποκαλούσαν «Nuccia» (1936 – 1997). Ο μικρός Nelson νοσηλευόταν σε ένα νοσοκομείο εξαιτίας οδυνηρού πόνου στο χέρι: διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα. Βίωσε τη δυστυχία του με απλή πίστη: ο πόνος – έλεγε – είναι σημαντικός για να μεγαλώσει η αληθινή αγάπη. Πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1964 σε ηλικία 9 ετών.

Nuccia, ο πόνος που μετατράπηκε σε αίνο

Η Nuccia επίσης βίωσε με πίστη το μυστήριο του πόνου. Χτυπημένη από μια προοδευτική παράλυση, βρήκε στον Ιησού τη δύναμη να δώσει θάρρος και ελπίδα σε όλους και σε όποιον πήγαινε να την επισκεφθεί χάριζε το χαμόγελό της. Αναγκασμένη να παραμένει ακίνητη για 60 χρόνια, μετέτρεψε τα βάσανά της σε προσευχή. Έλεγε στον Ιησού: «Η δύναμη της αγάπης σου, Κύριε, με κάνει να ψάλλω τη χάρη σου, μεταμορφώνει το θλίψη μου σε αιώνια χαρά: ένας ύμνος για τη ζωή που νικά το θάνατο και γίνεται μήνυμα ελπίδας για πολλές θλιμμένες ψυχές (…). Ευχαριστώ, Κύριε, για το δώρο της ζωής… Ευχαριστώ, Ιησού, που μεταμόρφωσες τα δάκρυά μου σε χαρά… Ευχαριστώ για όλα, καλέ και ευσπλαχνικέ Πατέρα! Σε αινώ, σε ευλογώ και σε ευχαριστώ για κάθε χειρονομία αγάπης που έλαβα, αλλά κυρίως για κάθε επώδυνη στέρηση. Επιθυμώ να σε ευχαριστήσω με ιδιαίτερο τρόπο για το δώρο της ακινησίας που ήταν για μένα ένα πραγματικό σχολείο εγκατάλειψης, ταπεινότητας, υπομονής και ευγνωμοσύνης, και αποτέλεσε για τους φίλους της Γεθσημανής μου, μια άσκηση φιλανθρωπίας και πολλών άλλων αρετών».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου