Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Χιλιάδες τρέπονται σε φυγή

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις χιλιάδες τρέπονται σε φυγή

Στη Λιβύη, ανοίγει και πάλι το αεροδρόμιο Mitiga, για τις νυχτερινές πτήσεις, το οποίο είχε χτυπηθεί χθες από τον στρατηγό Haftar, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις του Serraji συνεχίζουν την αντεπίθεση. Χιλιάδες πολίτες τρέπονται σε φυγή από τις περιοχές όπου μαίνονται μάχες.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη, στην περιοχή της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Serraj, οι οποίες ασχολούνται με την αντεπίθεση «Operation Volcano of Rabbia» ανακοινώνουν τον έλεγχο δύο βάσεων και τη σύλληψη 23 κρατουμένων. Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο Mitiga, που έκλεισε χθες μετά την επιδρομή του στρατηγού Khalifa Haftar,  άνοιξε και πάλι, αλλά μόνο για τις νυχτερινές πτήσεις.

Έκκληση του Ο.Η.Ε. για ειρήνευση

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Michelle Bachelet, απευθύνει έκκληση στις δυνάμεις που υποστηρίζουν την εθνική κυβέρνηση της Τρίπολης και σε εκείνες με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar να «αποφύγουν περαιτέρω βία» στη Λιβύη μετά την κλιμάκωση που πυροδότησε η ανακοινωθείσα επίθεση την περασμένη Πέμπτη από τον Haftar, ένα ισχυρό άντρα της Κυρηναϊκής που στόχο του έχει την πρωτεύουσα της Λιβύης. «Κάνω έκκληση σε όλα τα μέρη ώστε να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να αποφύγουν περαιτέρω παράλογη βία και αιματοχυσία», είπε ο Bachelet. Τις τελευταίες ημέρες οι εγκαταστάσεις υγείας στη Λιβύη ανέφεραν 47 θανάτους και 181 τραυματισμούς στην περιοχή της Τρίπολης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεταξύ των θανόντων,  εννέα είναι πολίτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο γιατροί.

Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την περιοχή ενώ άλλοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή των συγκρούσεων

Η τελευταία ενημέρωση από το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών μιλάει για 3.400 εκτοπισμένους εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή της Τρίπολης. Σε ορισμένες πληγείσες περιοχές, οι πολίτες αδυνατούν να διαφύγουν ή να λάβουν βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για προσωρινή ανθρωπιστική ανακωχή που θα επιτρέψει τη διέλευση πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Τρίπολη και για να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Περίπου 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης, κοντά στις πληγείσες περιοχές. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για όλους τους αμάχους που παγιδεύτηκαν στις μάχες που διεξάγονται στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στις πληγείσες περιοχές ή σε άμεση γειτνίαση με αυτές – δηλώνει ο Craig Kenzie, επικεφαλής του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Τρίπολη –. Ακόμη και σε περιόδους σχετικής ηρεμίας, μετανάστες και πρόσφυγες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης υποβάλλονται σε επικίνδυνες και εξευτελιστικές συνθήκες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η σύγκρουση έχει καταστήσει αυτούς τους ανθρώπους ακόμη πιο ευάλωτους και έχει μειώσει δραματικά την ικανότητα της ανθρωπιστική κοινότητας να προσφέρει μια έγκαιρη ανταπόκριση σωτηρίας και να εγγυηθεί για την επείγουσα ανάγκη εκκένωσης».

Κίνδυνος για έναν εμφύλιο πόλεμο

«Ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου είναι πολύ μεγάλος – σχολιάζει Claudia Gazzini, αναλυτής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων – επειδή έχουμε τις συμμαχικές δυνάμεις του Haftarπου έφτασαν στην περιοχή γύρω από την Τρίπολη, ελπίζοντας να μπορέσουν να καταλάβουν την πρωτεύουσα μέσα σε λίγες ημέρες, στη συνέχεια οι συμμαχικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, κυρίως οι δυνάμεις από τη Μισράτα, που αποτελούν το κυρίως στρατιωτικό σώμα της δυτικής Λιβύης έχουν αποφασίσει να κινητοποιηθούν, επομένως μιλάμε για έναν πόλεμο προς το παρόν στην Τρίπολη και στις πόλεις που περιβάλλουν την πρωτεύουσα, αλλά και για μια πιθανότητα πολέμου στο κέντρο της Λιβύης, επειδή οι συμμαχικές δυνάμεις της Τρίπολης επιθυμούν να χτυπήσουν τις γραμμές τροφοδοσίας του στρατού του Haftar».

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου