ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΗΛΘΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ 
ΣΥΝΗΛΘΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Από τις 11 μέχρι 15 Νοεμβρίου 2019 συνήλθαν στην Ιερά Μονή του Bose (Ιταλία) τα μέλη της συντονιστικής ομάδας εργασίας της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου των Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου, υπό την συμπροεδρία του Καρδιναλίου Kurt Koch, προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προαγωγή της ενότητας των χριστιανών, και του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ, μόνιμου αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Η ομάδα αυτή επεξεργάζεται τη θεματολογία που αποφασίζει εκάστοτε η Ολομέλεια της Κοινής Διεθνούς Επιτροπής και συντονίζει τη λειτουργία της. Στην παρούσα φάση το υπό εξέταση θέμα είναι «Πρωτείο και Συνοδικότης κατά τη δεύτερη χιλιετία μέχρι σήμερα». Ένα σχέδιο κοινού κειμένου (draft text) μελετήθηκε ήδη το 2018 και εκ νέου το 2019, απαιτείται όμως ακόμα κάποιος χρόνος για την τελική του επεξεργασία και διατύπωση, πριν τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Μικτής Επιτροπής.

Είναι γεγονός ότι κατά τη δεύτερη χιλιετία, μετά το σχίσμα του 1054, η διδασκαλία περί του Παπικού Πρωτείου εντός της Καθολικής Εκκλησίας διαμορφώθηκε περαιτέρω, και θεσμοθετήθηκε σε δόγμα από την πρώτη Σύνοδο του Βατικανού (1869-1870), που η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποδέχθηκε. Αλλά και εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύνολό της και στις επί μέρους τοπικές Εκκλησίες (Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες), ο Συνοδικός θεσμός λειτουργεί υπό διάφορες μορφές, με τις εκάστοτε αντεγκλήσεις στην άσκησή τους.

Στο Διάλογο όμως των δυο Εκκλησιών επικρατεί η άποψη ότι η ιερά παράδοση της πρώτης χιλιετίας και οι ιεροί κανόνες των πρώτων Οικουμενικών Συνόδων αποτελούν πάντα πηγή αναφοράς και κριτήριο για κάθε περαιτέρω εξέλιξη.

Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, αναφέρεται ότι κατά το έτος 2020 θα συνέλθει και πάλι η συντονιστική αυτή ομάδα εργασίας σε νέα συνεδρίαση εργασίας προς περαιτέρω μελέτη του Σχεδίου αυτού.
 

+ Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος
Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου