Συνεργασία Ορθοδόξων-Καθολικών-Αρμενίων για τη συντήρηση του Παναγίου Τάφου

Συνεργασία Ορθοδόξων-Καθολικών-Αρμενίων για τη συντήρηση του Παναγίου Τάφου

Δύο χρόνια μετά το τέλος του πρώτου σταδίου της ανακαίνισης του Παναγίου Τάφου, υπό την τεχνική επιμέλεια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, οι Χριστιανικές Κοινότητες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των Αγίων Τόπων υπέγραψαν συμφωνία ολοκληρώσεως των εργασιών συντηρήσεως και αναστηλώσεως του Ιερού Κουβουκλίου και της Ροτόντας πέριξ του Παναγίου Τάφου.

Την Δευτέρα 27 Μαΐου στο Μοναστήρι των Φραγκισκανών πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, του Κουστωδού π. Φραγκίσκου Πατόν και του Αρμενίου Πατριάρχου κ. Νουρχάν, όπου υπεγράφη συμφωνία ολοκληρώσεως εργασιών του Ιερού Κουβουκλίου και της Ροτόντας πέριξ του Παναγίου Τάφου.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Είναι μεγάλη ευλογία, να είμαστε εδώ σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο μέρος και είναι μεγάλη ευλογία γιατί αυτό που πρόκειται να υπογράψουμε είναι η επιβεβαίωση αυτού που αναφέρεται στο κείμενο σας, είναι η επιβεβαίωση της πρωτοβουλίας που είχε ληφθεί πριν από μερικά χρόνια, για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου''.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόφιλός τόνισε ότι ''σήμερα είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα, όχι μόνο για εμάς και για τις Κοινότητες μας, που είμαστε υπεύθυνοι για την επιμέλεια των Αγίων Τόπων, αλλά είναι σημαντικό για την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, επειδή όλοι σήμερα συνειδητοποιούν και αναγνωρίζουν ότι αν διατηρήσει η Ιερουσαλήμ τον χριστιανικό χαρακτήρα της, αυτό εξαρτάται και από εμάς. Συνεπώς, η αποστολή μας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο με θρησκευτικούς όρους, αλλά και με διπλωματικούς και αναπόφευκτα με πολιτικούς όρους''.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της συμφωνίας:

Εμείς, οι επικεφαλής των Χριστιανικών Κοινοτήτων που είμαστε υπεύθυνοι για το «status quo» στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ανακοινώνουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση τη συμφωνία μας να ξεκινήσουμε ένα έργο για την αποκατάσταση των θεμελίων του Παναγίου Τάφου και της ροτόντας του Ναού της Αναστάσεως.

Το έργο αυτό έρχεται αμέσως μετά την θετική έκβαση του έργου για την αποκατάσταση του ίδιου του Ιερού Κουβουκλίου. Σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει τη συνεχή δέσμευση των Κοινοτήτων για τη συντήρηση και την αποκατάσταση αυτού Ιερού χώρου, το οποίο με τη σιωπή και την απλότητά του διακηρύσσει εύγλωττα την ίδια την ουσία της Πίστης μας.

Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, ένα πρώτο στάδιο μελέτης για τον προσδιορισμό της σημερινής κατάστασης των θεμελίων και μια δεύτερη φάση αποκατάστασης των θεμελίων και του πεζοδρομίου της Εκκλησίας.

Δύο ιταλικά ακαδημαϊκά και επιστημονικά ιδρύματα με τα υψηλότερα προσόντα θα εκπονήσουν τις μελέτες και θα εκτελέσουν τα έργα υπό την εποπτεία της μικτής επιτροπής των τριών Κοινοτήτων.

Προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό να ευλογήσει αυτή την πρωτοβουλία και να στεφθεί με επιτυχία το έργο.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου