ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΜΙΚΤΗΣ ΥΠΟ-ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Β΄ ΜΙΚΤΗΣ ΥΠΟ-ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΘΕΜΑ: «Πρωτείο και Συνοδικότης»

Στις 4-7 Ιουνίου 2018 συνήλθε στην Κρήτη η β΄ μικτή υπο-επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου των Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου με θέμα «Πρωτείο και Συνοδικότητα κατά τη β΄ χιλιετία μέχρι σήμερα». Την υπο-επιτροπή φιλοξένησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος.

Στη μικτή αυτή υπο-επιτροπή, απαρτιζόμενη από πέντε Καθολικούς και πέντε Ορθοδόξους, και στην οποία συμμετέχει και ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος Σαλάχας, έχει ανατεθεί η από κοινού μελέτη του θέματος του «πρωτείου και της συνοδικότητας κατά την β΄ χιλιετία μέχρι σήμερα», δηλαδή το πώς ασκείται και λειτουργεί ο θεσμός του πρώτου και της συνοδικότητας σε διάφορα επίπεδα, μέχρι εκείνο της κατά την οικουμένη Εκκλησίας. Τα πορίσματα των εργασιών θα διαβιβασθούν στη Μικτή Συντονιστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου, που θα συνεδριάσει τον προσεχή Νοέμβριο 2018 στην Ιερά Μονή του BOSE στην Ιταλία, ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει το κεντρικό θέμα της προσεχούς σύναξης της Ολομέλειας της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου.

Μετά μακρές συζητήσεις επισημάνθηκε τελικά ότι η λειτουργία του θεσμού του πρωτείου και της συνοδικότητας στα διάφορα επίπεδα παρουσιάζει στην πράξη ιδιαιτερότητες τόσο στη Δύση όσον και στην Ανατολή, δηλ. τόσον εντός της Καθολικής Εκκλησίας, δηλαδή εντός της Λατινικής Εκκλησίας και των Καθολικών Ανατολικών Εκκλησιών, όσον και εντός των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, των Αυτοκεφάλων, των Αυτονόμων και Ημιαυτονόμων Εκκλησιών.

Οι εργασίες της μικτής αυτής υπο-επιτροπής στην Κρήτη διεξήχθησαν σε αδελφικό και φιλικό κλίμα, στο οποίο συνέβαλε και η άριστη κρητική πατροπαράδοτη φιλοξενία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γερασίμου.

+ΔΣ

Πηγή: ΔΗΕ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου