Συνάντηση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης

Συνάντηση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης

Με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτη Καρδινάλιο Κάρλος Οσόρο Σιέρρα πραγματοποίησε συνάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος επισκέπτεται την Ισπανία με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Επίσης στη συνάντηση στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο Μαδρίτης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Μαδρίτης και Λισαβόνας Νέστωρ, ο Πρωτοσύγκελος της επαρχίας Μαδρίτης και Προϊστάμενος του Ναού Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας Μαγδαληνής Πρωθιερέας Ανδρέας Κόρντοτσκιν, ο Ιερομόναχος Στέφανος Ηγκούμνοφ, ο Προϊστάμενος της Γραμματείας του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων, ο Γραμματέας της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου καθηγητής Α. Ρικάρντι και ο υποδιάκονος Β. Λι.

Ο Καρδινάλιος Οσόρο Σιέρρα καλωσόρισε θερμώς τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα εκφράζοντας τη χαρά του από το γεγονός ότι ο Σεβασμιώτατος και πάλι επισκέπτεται τη Μαδρίτη, όπου το 2014 είχε συνάντηση με τον προκάτοχο του νυν Καρδιναλίου τον Αρχιεπίσκοπο Ραούκο Βαρέλα.

Ιδιαίτερο χαιρετισμό ο Καρδινάλιος Οσόρο ζήτησε να μεταφερθεί στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο, τον οποίο, όπως τόνιζε, θαυμάζει.

Στη συνέχεια συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια συνέβη ένα σπουδαίο γεγονός στις διμερείς σχέσεις, το οποίο τις ώθησε ιδιαιτέρως, δηλαδή η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κυρίλλου στην Αβάνα. Οι δύο άνδρες συνυπέγραψαν τότε την «Κοινή Δήλωση», όπου έθιξαν σπουδαία θέματα του διμερούς διαλόγου, κάτι το οποίο άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Σταθμός ακόμη στάθηκε η μεταφορά στη Ρωσία τμήματος των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού. Από τα κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση στην Αβάνα ήταν η ανάγκη υποστηρίξεως των υπό δίωξη χριστιανών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στη συνέχεια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκπόνησαν σειρά κοινών πρωτοβουλιών υπέρ των δοκιμαζομένων χριστιανών στη Συρία και τις λοιπές χώρες της Μέσης Ανατολής. Όπως υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, μέρος των πρωτοβουλιών υλοποιείται τώρα σε συνεργασία με το Ρωμαιοκαθολικό Ίδρυμα «Kirche in Not».

Ἐν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας ευχαρίστησε τον Καρδινάλιο Οσόρο Σιέρρα για την καλή στάση του έναντι των ενοριών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ισπανία. Με τη σειρά του ο Καρδινάλιος σημείωσε καλή συνεργασία του με τον Αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης και Λισαβόνας Νέστωρα.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου