Συνάντηση του Πάπα με τον ιθαγενή αρχηγό του Raoni, ηγέτη Kayapò

Συνάντηση του Πάπα με τον ιθαγενή αρχηγό του Raoni, ηγέτη Kayapò

Ιδιωτική ακρόαση  του Πάπα Φραγκίσκου  με τον ιθαγενή επικεφαλής του Αμαζονίου RaoniMetukire, αρχηγό του λαού Kayapò.

Ανακοινώνοντας το προηγούμενο Σάββατο, ο «προσωρινός» διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Γισώττι, μίλησε για την προσοχή του Πάπα στον «πληθυσμό και το περιβάλλον της περιοχής του Αμαζονίου» και τη δέσμευσή του «να προστατεύσει το «Το Κοινό Σπίτι»

Χθες το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον αρχηγό του λαού Kayapò, Raoni Metukire, ιθαγενή ηγέτη του Αμαζονίου. Η ακρόαση – είχε πει τις τελευταίες ημέρες Gisotti Alessandro, διευθυντής της «προσωρινής» του το γραφείο Τύπου του Βατικανού – εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της Ειδικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων για την περιοχή Pan-Amazon, που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 27 Οκτωβρίου, με θέμα "Αμαζονία: Νέες διαδρομές για την Εκκλησία και για μια Ολοκληρωμένη Οικολογία". Ο Raoni βρίσκεται στην Ευρώπη από τις 14 Μαΐου και θα παραμείνει εκεί για τρεις εβδομάδες, για να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη για το δράμα της αποψίλωσης του Αμαζονίου, του πράσινου πνεύμονα του πλανήτη. Ο γηγενής αρχηγός της Βραζιλίας συγκεντρώνει επίσης κεφάλαια για την προστασία του αποθεματικού Xingu, στο κράτος Mato Grosso.

Ένα μονοπάτι άνοιξε τον Ιανουάριο του 2018 στο Puerto Maldonado

Κατά την τελευταία συνάντηση του Προ-Συνεδριακού Συμβουλίου, στις 14-15 Μαΐου εγκρίθηκε επίσης η μέθοδος εργασίας της Συνόδου, η οποία σύντομα θα κυκλοφορήσει, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος  διόρισε επίσης έξι νέους συμβούλους στη Γενική Γραμματεία της Συνόδου, τέσσερις γυναίκες. Γενικός ομιλητής της Συνόδου θα είναι ο Βραζιλιάνος καρδινάλιος Claudio Hummes, ο αρχιεπίσκοπος του Αγίου Παύλου και πρόεδρος του Παναμαζαδονικού εκκλησιαστικού δικτύου, ο Repam. Η Σύνοδος για την Amazon ανακοινώθηκε από τον Πάπα  Φρακίσκος  κατά την προσευχή του Angelus απαγγέλθηκε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και το πρώτο στάδιο, όπως ήταν πάντα, τόνισε ο ίδιος ο Πάπας , ήταν η ιστορική του συνάντηση με τους λαούς του Αμαζονίου, στις 19 Ιανουαρίου 2018 στο Puerto Maldonado του Περού.

Πολλά ραντεβού για την προετοιμασία της Συνόδου

Υπήρξαν ήδη πολλά προπαρασκευαστικά ραντεβού για τη Σύνοδο. Θυμηθείτε την πιο πρόσφατη: η δεύτερη συνάντηση του REPAM με τη Γραμματεία της Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Manaos, 14 με 15 Νοέμ 2018, και η μελέτη που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Σεμιναρίου με θέμα «Προς την Ειδική Σύνοδο για την Amazon: η περιφερειακή και παγκόσμια διάσταση », η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2019. Ο Καρδινάλιος Μπαλντισέρι, γενικός γραμματέας της Συνόδου, συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσινγκτον (19-21 Μαρτίου 2019) που διοργάνωσε η Repam, από το Τμήμα Εξυπηρέτησης της Ανθρώπινης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, από τον Παρατηρητή της Αγίας Έδρας προς τον ΟΗΕ και από τη Διάσκεψη των Επαρχιακών Ιησουιτών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου