Συνάντηση των πατέρων Καπουκίνων της Επαρχίας της Βενετίας

Συνάντηση των πατέρων Καπουκίνων της Επαρχίας της Βενετίας


Το Τάγμα των Πατέρων Φραγκισκανών ιδρύθηκε από τον «φτωχούλη του Θεού», τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ενώ το τάγμα των Πατέρων Καπουκίνων προέκυψε από μια μεταρρύθμιση του πρώτου Φραγκισκανικού τάγματος κατά τη δεύτερη δεκαετία του 16ου αιώνα. Η επίσημη ονομασία του είναι «Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum», δηλαδή: «Τάγμα των Ελασσόνων Καπουκινών Αδελφών».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ιδρυτή τους, του Αγ. Φραγκίσκου, οι Καπουκίνοι, μοναχοί και ιερομόναχοι, προσπαθούν να ζουν ανάμεσα στους ανθρώπους με  απλότητα και πτωχεία. Οι Καπουκίνοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1567, ιδρύοντας μονές και ευαγή ιδρύματα, πρώτα στην Κρήτη και στη συνέχεια στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα οι Πατέρες Καπουκίνοι της Επαρχίας της Βενετίας, έλληνες και ξένοι στην εθνικότητα, εξυπηρετούν ποιμαντικά στη χώρα μας τέσσερις εκκλησιαστικές επαρχίες και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά της Κρήτης και στην Σύρο.

Από αριστερά οι p. Giulio, p. Luca, Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, p. Paolino, p. Gabrielle

Οι Καπουκίνοι κάθε τρία χρόνια συγκεντρώνονται στη Βενετία για το «Καπίτολο», μία Γενική Συνέλευση η οποία εκλέγει τον Επαρχιακό Προϊστάμενο, τον Έπαρχο δηλαδή και τους τέσσερις συμβούλους του. Η Επαρχία της Βενετίας, η «Santa Croce», όπως είναι αφιερωμένη συγκεντρώθηκε το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου για την εκλογή του νέου Επάρχου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν τέσσερις μοναχοί, ο Προϊστάμενος π. Luca, ο π. Gabrielle, ο πολύ γνωστός μας π. Giulio και ο π. Paolino από την Κοινότητα της Σύρου. Παρών, με πρόσκληση από τον Γενικό Έπαρχο, ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας π. Ιωάννης Σπιτέρης, Καπουκίνος και ο ίδιος, ο οποίος προεξήρχε και κήρυξε στην επίσημη Θεία Λειτουργία.

Η σύνθεση του νέου Συμβουλίου αποτελείται από νέους αδελφούς που με ενθουσιασμό δεσμεύτηκαν να προσφέρουν τα χαρίσματά τους στην Επαρχία τους, η οποία πέραν της πνευματικής και ποιμαντικής εξυπηρέτησης που προσφέρει μέσα από δεκάδες κοινότητες, καλύπτει και ιεραποστολικές ανάγκες σε περιοχές όπως η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη. Νέος Έπαρχος εξελέγη ο π. Roberto Tadiello, υπό – Έπαρχος ο π. Elvio Battaglia, δεύτερος Σύμβουλος ο π. Massimo Lorandini, τρίτος Σύμβουλος ο π. Alessandro Carollo και τέταρτος Σύμβουλος ο π. Francesco Daniel.

Από αριστερά: fr. Francesco Daniel, fr. Elvio Battaglia, fr. Roberto Tadiello, fr. Massimo Lorandini, fr. Alessandro Carollo

Με το πέρας των Αρχαιρεσιών ο νέος Έπαρχος, αλλά και όλοι οι Αδελφοί πήραν το λόγο, αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού μοναχών και ιερομονάχων να καλύψουν τις ανάγκες των κοινοτήτων τους, αλλά και της έλλειψης ιερατικών και μοναχικών κλήσεων που ταλανίζει την Εκκλησία εν γένει. Παρήγορο για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι δύο νέα παιδιά από την Ελλάδα ήδη προετοιμάζονται να εισέλθουν στο δοκίμιο και να ξεκινήσουν τις θεολογικές τους σπουδές.

Πηγή: cen.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου