Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Με τον Αρχιεπίσκοπο Καντερβουρίας Justin Welby είχε συνάντηση στις 18 Οκτωβρίου 2016 στο Παλάτι του Λάμπεθ Λονδίνου ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος.

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Σούροζ Ελισαίος, ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Μπουλέκωφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και από την Εκκλησία της Αγγλίας ο Επίσκοπος Λονδίνου Richard Chartres.

Συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και Εκκλησίας της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος επέστησε την προσοχή του Αρχιεπισκόπου Justin Welby στον έντονο προβληματισμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για τη φιλελευθεροποίηση της διδασκαλίας της Εκκλησίας της Αγγλίας στα θέματα της εκκλησιαστικής διαρθρώσεως, δηλαδή των εἰς πρεσβύτερον και επίσκοπον χειροτονιών γυνακών, καθώς και στα θέματα ηθικής και οικογένειας. Ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εκκλησία της Αγγλίας θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σύγχρονου κόμου και θα αγωνίζεται για να διαφυλάξει την Ευαγγελική διδασκαλία.

Τα μέρη επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα των συντονισμένων προσπαθειών για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Justin Welby τόνισαν το σημαίνοντα ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Αγγλίας στη διαφύλαξη και την εδραίωση σχέσεων μεταξύ λαών Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Ἐν κατακλείδι υπήρξε ανταλλαγή ενθυμίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κόπους για τη στερέωση διμερών σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Αγγλίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος περιεκόσμισε τον Επίσκοπο Λονδίνου με υψηλή τιμητική διάκριση της Ρωσικής Εκκλησίας το παράσημο Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ Β’ Τάξεως.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου